הטאליבאן פלש היום (ראשון) לבירת אפגניסטן קאבול אחרי שבוע שבו כבש שטחים רבים במדינה מכוחות הממשל האפגני שנסוגו מפני ארגון הטרור. הטאליבאן כבר שלט לפני כ-20 שנים באפגניסטן, והנהיג שלטון איסלמי קיצוני. האם מדינה כלשהי תכיר בשלטון הארגון ואיך הוא ייראה? N12 עם תמונת פרופיל של ארגון הטרור.

ההיסטוריה של הארגון

משמעות המילה טאליבאן בשפת הפשטו, אחת משתי השפות הרשמיות במדינה, זה "תלמידים". הארגון קם בשנת 1994 באזור העיר קנדהאר שבדרום אפגניסטן. זה היה אחד הפלגים שנלחמו במלחמת האזרחים על השליטה במדינה בעקבות נסיגת ברית המועצות והתמוטטות הממשלה לאחר מכן. הטאליבאן צמח מקבוצת "המוג'הדין", קבוצת לוחמים שנתמכה בידי ארה"ב כדי להסיג את הסובייטים משטחי המדינה בשנות ה-80.

לוחמי הארגון (צילום: AFP, GettyImages)
לוחמי טליבאן נכנסו לבירה קאבול|צילום: AFP, GettyImages

שנתיים מהרגע שקם, הטאליבאן הצליח להגיע לשליטה ברוב שטחי המדינה, והכריז על נסיכות מוסלמית בשנת 1996 עם פרשנות קשה של החוק האיסלמי. בעקבות פיגועי אל-קאעידה ב-11 בספטמבר 2001 בארצות הברית, כוחות הנתמכים על ידי ארה"ב בצפון הצליחו להיכנס בחודש נובמבר באותה שנה לבירה קאבול בחסות התקיפות האוויריות הכבדות של הצבא האמריקני.

הטאליבאן התפזר בעקבות התקיפה לאזורים מרוחקים, בעיקר לאזורי ההרים, שם החל במרד בן 20 שנה נגד הממשלה האפגנית ובעלות בריתה בעולם המערבי. הארגון הוציא כמה פיגועים קשים נגד כוחות צבא אפגנים ובעלי בריתם של האמריקנים במהלך ה-20 השנים האחרונות. מייסד הטאליבאן ומנהיגו המקורי היה מולה מוחמד עומר, שהסתתר לאחר שהטאליבאן הופל. כל כך חשאי היה מקום הימצאו עד שמותו בשנת 2013 אושר רק כעבור שנתיים על ידי בנו.

הטאליבן כובש את ג'לאבד (צילום: sky news)
הטאליבן כובש את העיר ה-5 בגודלה ג'לאבד|צילום: sky news

המלחמה גרמה לכמה מאנשי הטאליבאן לחצות את הגבול, והם השתלטו על אזורים הרריים בפקיסטן והקימו שם שלטון גרילה. ביולי 2007 פרסמה ממשלת פקיסטן כי היא תיתן פרס של 615 אלף דולר לכל מי שיביא ללכידתו של מנהיג הטאליבאן בפקיסטן, וגם ממשלת ארה"ב הבטיחה פרס למי שיביא למותו. ב-5 באוגוסט 2009 הוא נהרג בתקיפת מזל"ט אמריקני עם אחת מנשותיו.

אידיאולוגיה

במהלך שנות שלטונו בין 1996 ל-2001, אכף הטאליבאן במדינה את חוקי השריעה המוסלמיים בפרשנות מחמירה. הארגון אסר על נשים ללמוד או לעבוד, וחייב אותן לצאת מהבית רק עם "מלווה אחראי". במהלך הפלישה לבירה היום, הטאליבאן טען שלא יפגע בזכויות נשים בניסיון לשכנע את התושבים שלא להימלט.

לוחם טליבאן (צילום: reuters)
לוחם טליבאן|צילום: reuters

עם זאת, דיווחים שהגיעו בימים האחרונים מאזורים שכבר נכבשו לאחרונה בידי הארגון, מעידים שנשים אולצו להפסיק עבודתן. מוקדם יותר השנה הטאליבאן הצהיר כי הוא בעד "שלטון איסלמי אמיתי" שבו יהיו לנשים ומיעוטים זכויות בהתאם למסורות התרבותיות ולחוקים הדתיים. 

היחס בעולם לארגון הטרור

ארבע מדינות בלבד, כולל השכנה מצפון פקיסטן, הכירו בשלטון הטאליבאן כשהנהיג בפועל את המדינה ב-5 השנים בסוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000. הרוב המכריע של יתר המדינות, כולל האו"ם, הכירו בארגון אחר ששלט אז בכמה מחוזות בצפון המדינה כשליט הרשמי של אפגניסטן.

חייל אפגני ברחובות קאבול, אפגניסטן (צילום: רויטרס)
חייל אפגני ברחובות קאבול, אפגניסטן|צילום: רויטרס

ארצות הברית והאו"ם הטילו בימים ההם סנקציות על הטאליבאן. מזכיר המדינה האמריקני אנטוני בלינקן אמר בתחילת החודש כי אם הטאליבאן ישתלט על אפגניסטן ויבצע זוועות - היא תהפוך מדינה מנודה. מדינות אחרות כמו סין החלו לאותת כי הן עשויות להכיר בטאליבאן כמשטר לגיטימי.