העיר המצרית שארם א-ש'ייח זכתה למקום של כבוד בציבוריות הישראלית, וכדאי לזכור שגם 39 שנים אחרי שפונתה והוחזרה למצרים היא עוד צופנת בחובה מראות נשכחים, מיוחדים ומרהיבים. מעל פני המים העיר שינתה את פניה והפכה לעיר תוססת, גדולה ואטרקטיבית, ומתחת למים מתחבאים סודות עוצרי נשימה. פאביו, שגר בעיר ב-8 שנים האחרונות, סיפר: "אני חי בגן עדן. זה מקום שקל להשתקע בו".

שארם ממוקמת בקצה הדרומי של מדבר סיני. ישראל כבשה את העיר במלחמת ששת הימים, ולמרות ההתיישבות באזור ואמירתו של שר הביטחון משה דיין, "טוב שארם א-שייח' בלי שלום משלום בלי שארם א-שייח'", פינתה את העיר רק 15 שנה לאחר מכן בעקבות הסכם השלום עם מצרים.

 

דני קושמרו שוחה בחופי שארם א-שייח'
"גם אלו שצללו בכל העולם יגידו לך שכאן זה המקום הכי טוב"

שארם א-שייח' הפכה לעיר גדולה, רחוק מאוד מחושה עם לבנה וסחלב. העיר מונה יותר מ-70 אלף תושבים, כבישים עם 5 נתיבים, בתי מלון מפוארים ושוק שוקק. מיליארדים הושקעו בה כדי למשוך תיירים, אך אז החלו הצרות - האביב הערבי, הפיגועים, ולאחר מכן הקורונה.

היופי האמיתי באזור מסתתר מתחת לפני הים, שם מתחבאים מגוון של צורות חיים מופלאות וייחודיות. העובדה שזה חלק מהשבר הסורי אפריקאי יצרה קירות ארוכים של אלמוגים צבעוניים ועוצרי נשימה. אילן ורד, מומחה לצלילה בסיני, הסביר: "המערכת האקולוגית בים האדום היא מאוד מיוחדת ועשירה. מדובר בים עם הצפיפות הכי גדולה של אלמוגים ודגה למטר מרובע. התנאים לצלילה בים האדום מאוד ייחודיים", ואומבי, תושב שארם, הוסיף: "זה גן עדן. גם אלו שצללו בכל העולם יגידו לך שכאן זה המקום הכי טוב".

 

שארם (צילום:  Graficam Ahmed Saeed, shutterstock)
שארם א-שייח', העיר גדלה ושינתה את פניה|צילום: Graficam Ahmed Saeed, shutterstock

בכל רחבי הגלובוס ריפי האלמוגים הולכים ונמוגים בחסות ההתחממות הגלובלית, כולל הריף העצום והמפורסם באוסטרליה. ב-30-40 השנים האחרונות נכחדו כמחצית מהאלמוגים בעולם. ולפי ההערכות אם המצב יימשך עד 2050, ישארו רק עשירית מהאלמוגים שהכרנו. בלי אלמוגים אין בתי גידול לדגים, וכמעט ואין חיים.

אך דווקא בים האדום מתרחש סוג של נס. האלמוגים, שמתים במקומות אחרים, מצליחים להחזיק מעמד דווקא כאן. ורד תיאר את התופעה: "אחד הדברים המיוחדים בים האדום זה שיש כאן אלמוגים שמצליחים להחזיק מעמד גם במצבים של התחממות של המים, כשבמקומות האחרים האלמוגים מתים".