יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן הציב הערב (שישי) אולטימטום לישראל בנאומו בפני מליאת עצרת האו"ם, לפיו אם לא תיסוג מהשטחים שנכבשו ב-1967 בתוך שנה – יפנו ברשות הפלסטינית לבית הדין הבינלאומי בהאג. "לא ננטוש את עמנו ונמשיך לפעול עד לשחרור האסירים שלנו", הבהיר אבו מאזן.
מרבית נאומו של עבאס התרכז בקונפליקט מול ישראל, והוא פסק כי ישראל לא עמדה בהסכמים שנחתמו עמה והתחמקה מלעסוק בכל יוזמות השלום. לדבריו, הקהילה הבינלאומית והאו"ם לא הצליחו לגרום לישראל לתת דין וחשבון על מעשיה. "אני קורא תיגר על כל אחד בעולם להוכיח שדחינו יוזמה רצינית להשגת שלום", הוסיף יו"ר הרשות.
"אני ומשפחתי, כמו רבים מבני העם הפלסטיני, מחזיקים מעמד על הארץ שממנה גורשו בני עמנו לפני 73 שנים", המשיך אבו מאזן בנאומו. "בינתיים ישראל מחוקקת חוקים ומגרשת פלסטינים משכונות שיח' ג'ראח וסילוואן". עוד אמר עבאס כי "הגענו לנקודת האמת עם רשויות הכיבוש ונראה כי אנו נמצאים בצומת דרכים. אני אומר שדי, המצב הפך לבלתי נסבל ובלתי קיימא. והאנשים שלנו כבר לא יכולים לסבול יותר".
"נאבקתי כל חיי על השלום, ופעלתי בשיטות של שלום, חוק ודיפלומטיה", המשיך אבו מאזן. "הושטנו שוב ושוב את ידנו לשלום, ואיננו יכולים למצוא שותף בישראל המאמין ומקבל את הפתרון של שתי המדינות". הוא הדגיש כי "עמנו לא יקבל את מציאות הכיבוש והשיטות הבלתי חוקיות שלו, וימשיך במאבק כדי להגיע לזכות להגדרה עצמית".
"ערעור פתרון שתי המדינות עלול לפתוח דלת לחלופות אחרות"
אבו מאזן הבהיר כי יפנה לבית הדין הבינלאומי, כדי ש"יקבל החלטה בנוגע ללגיטימיות של הכיבוש על אדמת פלסטין". הוא הסביר כי "כולם יצטרכו לציית לתוצאות הדיון בבית המשפט. הקולוניאליזם והאפרטהייד אסורים בחוק הבינלאומי, והם פשעים שיש להילחם נגדם".
את דבריו פתח עבאס בהצגת מסמך שמראה בעלות על קרקע של פליטים מ-1948. הוא הזהיר כי ערעור פתרון שתי המדינות עלול לפתוח דלתות לחלופות אחרות. הוא הוסיף כי ממשלת ישראל הנוכחית והקודמת מתחמקות מהפתרון המדיני, וכי הן מעדיפות לקדם "פרויקטים כלכליים וביטחוניים חלופיים ודקיקים - שהן תוכניות חד צדדיות שלא ישיגו ביטחון ויציבות עבור אף אחד".
שגריר ישראל בארה"ב ובאו"ם גלעד ארדן מסר בתגובה לנאום כי "אבו מאזן הוכיח שוב שעבר זמנו, ושלא במקרה 80% מהפלסטינים רוצים גם הם שהוא כבר יילך". הוא הוסיף כי "פעם הוא הציע לתבוע את בריטניה בגלל הצהרת בלפור, היום הוא רוצה לחזור לתכנית החלוקה של האו"ם - אבל יותר מכל בלט השקר שלו לגבי סרבנות השלום שלו ושל הפלסטינים, כי מי שבאמת תומך בשלום ובמו"מ לא מאיים באולטימטומים הזויים מעל במת האו"ם".
גם נשיא לבנון מישל עאון, שדיבר לפני אבו מאזן, התייחס ליחסים עם ישראל, וגינה את החלטתה להתיר חיפושי גז ונפט בשטח הימי שנמצא במחלוקת בין המדינות. "האיומים החוזרים ונשנים של ישראל גורמים לדאגה עבורנו", הבהיר וקרא לחידוש המשא ומתן העקיף בסוגיה עם ישראל. מוקדם יותר השבוע, קראו מלך ירדן עבדאללה ומלך ערב הסעודית סלמאן לישראל ולפלסטינים להתקדם לקראת פיתרון שתי המדינות.