עדיין לא כבשו את כל אפגניסטן: ארגון הטאליבאן השתלט על הבירה קאבול ביום ראשון, והשלים גם את כיבוש כל הערים הגדולות והחשובות במדינה. הצבא האמריקני החל במבצע פינוי אדיר של כוחותיו ורבים מאזרחי אפגניסטן שעבדו עימו לאורך השנים, וכך גם מדינות מערביות רבות אחרות שפינו את שגרירויותיהן ואזרחיהן במהרה. רבות כבר נכתב על חזרתו של ארגון הטאליבאן לשלטון וחזרת ימי הדיכוי הקשים שהיו בעת שלטונו בשנים 2001-1995. למרות זאת, יש עדיין כמה אנשים המתנגדים לטאליבאן ובטוחים בכוחם להתקומם נגדו ולסלק אותו, או לכל הפחות לכפות עליו ממשלה שתטיב עם רבים מהאזרחים במדינה.

למרות השתלטותו המוחלטת על כל המדינה, נותרה נקודה אחת באפגניסטן שהטאליבאן לא הצליח לכבוש עדיין. מחוז פנג'שיר הממוקם מעט צפונית מהבירה קאבול נחשב לאחת ממעוזי ההתנגדות החשובים והחזקים במדינה. מדובר במצודה טבעית, בין הרים גבוהים ובלתי נגישים המשתייכים לרכס הינדו-כוש, לצד נהרות וערוצים עמוקים המקשים מאוד על מעבר כוחות ושליטה מלאה באזור. מחוז פנג'שיר היווה מעוז חשוב כבר בלחימה נגד הכוחות הסובייטים במהלך שנות ה-80 וגם נגד הטאליבאן במהלך שנות ה-90.

אמרולה סאלח, סגן הנשיא לשעבר של אפגניסטן (צילום: reuters)
אמרולה סאלח, סגן נשיא אפגניסטן לשעבר שהבטיח להילחם בטאליבאן|צילום: reuters

למרות שנשיא אפגניסטן, אשרף גאני, נמלט מהמדינה ביום ראשון לטג'יקיסטן השכנה, ואתמול אף פורסם שהוא זכה למקלט מדיני באיחוד האמירויות, סגנו, אמרוללה סאלח, הודיע שבהתאם לחוקה – הוא מחליפו החוקי של גאני. סאלח נולד וגדל במחוז פנג'שיר, ומוביל את כל הכוחות שם המתנגדים לשלטון הטאליבאן.

 

 

שגריר אפגניסטן בטג'יקיסטן, רב-אלוף זהאיר אגבאר, לשעבר בכיר בכוחות הביטחון האפגניים, הבהיר שפנג'שיר תהווה את מעוז ההתנגדות לטאליבאן עבור כל אותם אזרחים שמעוניינים בכך: "פנג'שיר תעמוד בעוצמה נגד כל מי שמבקש לשעבד בני אדם". בריאיון לסוכנות הידיעות רויטרס הוסיף אגבאר: "אני לא יכול לומר שהטאליבאן השלים את משימתו וכבר ניצח במשימה. זה שהנשיא גאני עזב לא אומר שכולם הרימו ידיים".

בכלי תקשורת מקומיים וברשתות החברתיות מתפרסמים תיעודים ודיווחים על התארגנות צבאית גדולה וחזקה במחוז פנג'שיר של מתנגדי הטאליבאן. למורדים שם הצטרפו גם שר ההגנה האפגני וגם אחמד מסעוד, בנו של שר ההגנה האפגני לשעבר שעמד בראש הברית הצפונית ונרצח על ידי הטאליבאן, אחמד שאה מסעוד. הברית הצפונית כזכור הייתה חזית צבאית מאוחדת שהוקמה לאחר כיבוש אפגניסטן בידי הטאליבאן במטרה להילחם בו ולשחרר את המדינה מאחיזתו של הארגון.

 

 

רבים באפגניסטן וברחבי העולם כולו הופתעו השבוע מכישלונו של הצבא המתקדם שהקימו האמריקנים במדינה לאורך כמה שנים. במקומות רבים ברחבי אפגניסטן הכוחות המיוחדים פשוט הניחו את נשקם והעדיפו שלא להילחם. כעת מתברר, כי ייתכן שלפחות חלק מהם עשו זאת כדי שיוכלו להתארגן מחדש במחוז פנג'שיר. חלקים נרחבים בהנהגה הפוליטית והביטחונית של אפגניסטן לוקחים חלק בכוח ההגנה החדש על המדינה, ומבקשים לכל הפחות לקבל שותפות הוגנת בממשלה החדשה שתקום.

רב אלוף אגבאר מבהיר כי הטאליבאן יוכל להיות שותף ראוי בממשלה החדשה שתקום "בתנאי שהם ייתנו לאחרים לחיות בכבוד ובשלווה". אם הכוונות להקים ממשלה משותפת ייכשלו, לא יהיה מנוס מלחימה, אומרים המורדים במחוז פנג'שיר. בשלב זה נראה כי אין מדינה אחת בעולם שצפויה להביע התנגדות לשלטון הטאליבאן במדינה, ואף נראה כי מדינות רבות מתכוונות להכיר בשלטונו. לאור זאת, המורדים בפנג'שיר מבינים שהם תלויים אך ורק בעצמם ושהם התקווה האחרונה של אזרחי אפגניסטן להימנע מחזרת ימי החושך של שלטון הטאליבאן המדכא.

בתוך כך, נמשך מבצע פינוי האזרחים האמריקנים והאפגנים מאפגניסטן. הלילה אמר הנשיא ביידן בריאיון לרשת ABC כי ייתכן שהדדליין של 31 באוגוסט יתארך, בשל הצורך להשלים את הפינוי. "אם יישארו עוד אזרחים אמריקנים במדינה, נישאר שם ככל שיידרש", אמר. בשלב זה נמצאים באפגניסטן יותר מ-7,000 חיילים אמריקנים, שנשלחו חזרה כדי להשלים את מבצע הפינוי.