"אנחנו בגיהנום": מטאריק אל-ג'דידה, שמתגורר בביירות בשכונה של מעמד הפועלים, לא מצליח להירדם בלילה גם בשעה מאוחרת - וכך גם לבנונים רבים. "חם מדי, אני לא ישן בלילה. התשלום עבור גנרטור גבוה מאוד ואף אחד לא יכול להפעיל מזגן", הוא אמר לרויטרס. גם שנה מאז שאירע הפיצוץ הגדול בנמל בבירה, נראה כי המשבר הכלכלי רק ממשיך למוטט את המדינה. האזרחים סובלים ממחסור חריף במים ובחשמל, נאלצים להמתין במשך שעות בתחנת הדלק וגם בתי החולים נמצאים במצב של אי ספיקה.

סיקור N12 על האסון בלבנון:

פיצוץ בביירות לבנון (צילום: רויטרס, רויטרס_)
כך לבנון נראתה לאחר הפיצוץ בביירות |צילום: רויטרס, רויטרס_

ב-4 באוגוסט 2020 בשעה 18:00, תושבי ביירות היו בטוחים שהמצב לא יכול להיות נורא יותר. הממשלה לא מתפקדת, הקורונה מאיימת והכלכלה של לבנון מקרטעת. לפתע, ללא אזהרה העולם רעד. רוב התושבים בבירה הלבנונית חשבו שמדובר ברעידת אדמה או בעוד מלחמה, וחששו שהבניין שלהם עומד להתמוטט. במקום זאת, החלונות התפוצצו והבתים התמלאו בזכוכית. רוב הקירות אומנם לא נפלו, אך המדינה קרסה לחלוטין.

הפיצותץ שהרעיד את לבנון - מבט מבפנים

תושבי הבירה הלבנונית, שכבר ידעה משברים אזרחיים, עלו מבוהלים וסקרנים לגגות הבניינים - וענן שחור נגלה לנגד עיניהם. יממה בלבד לפני הפיצוץ - שר החוץ הלבנוני נסיף חיתי התפטר וטען כי "המדינה הולכת להפוך למדינה כושלת". ואכן, המציאות הוכיחה כי יש אמת בדבריו - מחסן בנמל עלה באש ולאחר מכן, התפוצץ בכוח שמקביל בעוצמתו ל-5% מהפצצה האטומית שהוטלה על הירושימה במלחמת העולם השנייה.

המחסן שהתפוצץ בביירות‎
המחסן שהתפוצץ בביירות‎
המחסן שהתפוצץ בביירות‎
המחסן שהתפוצץ בביירות‎

הפיצוץ בביירות גבה את חייהם של 207 בני אדם ולמעלה מ-6,000 נפצעו בו, בנוסף להרס הבלתי נתפס ששיתק את המדינה כולה - נזק של כארבעה מיליארד דולר שהוביל לנפילה נוספת, סערה אזרחית. ויותר מזה, החקירה העלתה כי במשך שש שנים איש לא לקח אחריות על 2,750 טונות האמוניום החנקני שהכיל המחסן, שהוחרם ב-2014 מספינה שנאלצה לעגון בנמל.

"אני מכחיש באופן מוחלט את הימצאותם של טילים או חומר כלשהו עבורנו בכל מחסן הנמל, הכריז מנהיג חזבאללה חסן נסראללה - לאחר הפיצוץ. לינה חטיב, מנהלת תוכנית המזרח התיכון ב"בית צ'תהאם" - מרכז חשיבה ומדיניות בלונדון, הסבירה ל-N12 כי "במשך עשרות שנים לבנון התנהלה בקונצנזוס בין האליטות הפוליטיות השונות. המודל הזה עובר כעת למודל שבו מפלגה פוליטית אחת קובעת לאיזה כיוון יורים - זו  חזבאללה".

אסון בנמל בירות בלבנון (צילום: רויטרס)
האסון בביירות|צילום: רויטרס

הפגנות בכיכר המרכזית, התפטרות והבטחות שווא

ארבעה ימים לאחר הפיצוץ, המפגינים התאספו בכיכר המרכזית של ביירות, דפקו על כל משטח מתכת בעזרת סלעים וקראו למנהיגיהם: "רוצחים". כוחות הביטחון ניסו לפזר את ההפגנות בגז מדמיע ובכדורי גומי. כעבור ימים ספורים מאז האסון, ראש הממשלה הלבנוני דאז החליט להניח את המפתחות. חזבאללה העלה הילוך ונסראללה החל לשדר נאומים ארוכים, שמלווים בהבטחות ריקות מתוכן ובהאשמות.

זמן לא רב לאחר מכן, נשיא צרפת עמנואל מקרון אסף את ראשי המשטר בלבנון, כולל את נציג חזבאללה וקרא להם לשים את חילוקי הדעות בצד ולהקים ממשלה חדשה . למרות שהאיחוד האירופי רואה בזרוע הצבאית של חזבאללה ארגון טרור, מקרון קיבל את העובדה שלא ניתן להתקדם ללא הקבוצה הקיצונית. אולם, גם איומים בהפסקת הסיוע ולחצים נוספים לא עזרו.

פיצוץ בביירות לבנון (צילום: AP)
פיצוץ בביירות לבנון|צילום: AP

כעבור שנה - המצב בלבנון רק מחריף

בתוך כך, בנובמבר התרופות החיוניות החלו להיעלם מבתי המרקחת, כולל תרופות לסרטן. הערך של הלירה הלבנונית צנח והדולרים הפכו ליקרים מאוד, וגם ייבוא הסחורות הקריטיות נעצר. לבנונים רבים שמכירים מצבי חירום התחילו לאגור מוצרים בסיסיים ואחרים החלו לחפש נתיבי בריחה. לצד זאת, גם פעילות הבנקים פחתה, על הלבנונים נחתו הגבלות, האינפלציה עלתה במהירות ואזרחי לבנון נאלצו לראות את החסכונות שלהם נעלמים. בלית ברירה השוק השחור הכתיב את השינויים הדרמטיים על הלירה והפך להיות המקום היחיד שבו אפשר להשיג דולרים.

ג'ובראן באסיל שכיהן כשר התקשורת אמר כי המטרה הייתה להביא למצב של "שוויון בין נוצרים ומוסלמים תוך בניית המדינה, אבל עכשיו יש בעיות גדולות עם חזבאללה, שלא עוזר להילחם באמת בשחיתות. לבנון התמוטטה", הוא הודה בריאיונות לתקשורת. גם באסיל מואשם בשחיתות על ידי גופים בין-לאומיים, שהחלו לחפש דרכים להזרים סיוע המוניטארי ללבנון - אבל לא מצאו תשתית שתקבל אותו.

 

מאז, המצוקה בלבנון רק הלכה והחריפה. בחודש פברואר האחרון, נורה למוות העיתונאי לוקמן סלים, שנחשב למבקר בולט של חזבאללה. "אני נלחמת, כדי שאוכל לחיות במדינה הזו ולבנות כאן עתיד", אמרה לארה סברה, סטודנטית בת 23, שבניגוד לרבים - נחושה שלא לוותר. "חלק מהמאבק הפוליטי הזה הוא הסירוב שלנו לעזוב. הפוליטיקאים רוצים שאנשים יעזבו, הם רוצים שפחות ילחמו בהם", היא הוסיפה והודתה כי רבים מחבריה כבר עזבו או מתכננים להגר.

לבנון ניסתה לעודד את חסן דיאב להקים ממשלה חדשה, אך ללא הועיל. אחרי חודשים של קיפאון בלתי נסבל על חלוקת העמדות, הממשלה בלבנון שבה ופנתה לחרירי, שטען כי יש לאפשר לו לבחור את שריו בעצמו - אלא שהנשיא עאון חסם אותו ועל כן, הוא הודיע כי הוא מוותר על הניסיון להקים ממשלה - והתפטר מהתפקיד.

ביום השנה לאסון הכבד - נסראללה, המנהיג בן ה-60 שחי במסתור מחשש לניסיון חיסול ישראלי, מבטיח גם היום כי אירן היא זו שתחלץ את המדינה מצרותיה. על פי העיתון הלבנוני אל-אח'באר, נסראללה הבטיח לייבא תרופות מאירן בשל המחסור בשווקים המקומיים - ועל כך הוא אף הצהיר בנאומים שנשא לאחרונה.

לפני כחודשיים, הזהיר הבנק העולמי כי המשבר הכלכלי והפיננסי בלבנון "עשוי להיות בין עשרה ואולי אף בין השלושה החמורים ביותר בעולם מאז אמצע המאה ה-10". עם חלוף הזמן, הפסולת לא נאספה, אלא רק נערמה ברחובות. התושבים ממתינים במשך שעות ארוכות מחוץ לתחנות הדלק לנוכח המחסור החמור, יותר ממחצית מאוכלוסיית המדינה חיה תחת עוני וגם בתי מרחקת רבים כבר סגרו את שעריהם. פיראס עביד מלבנון תארה זאת כך: "אין צורך לדמיין או להגזים, אנחנו באמת בגיהינום".

ביירות: אנשים עומדים בתור למשוך כסף (צילום: רויטרס)
ביירות: אנשים עומדים בתור למשוך כסף|צילום: רויטרס
משבר כלכלי בלבנון: הרחובות בוערים (צילום: רויטרס)
אנשים יוצאים לרחובות בביירות|צילום: רויטרס

בלבנון מכנים את השנה הזו "שנת שפל" והתמונות שנראות ברחובות של השכונה מצפון מסבירות למה - לבנון שרויה במשבר פיננסי, שהולך ומחמיר בהיעדר ניהול, בהיעדר ממשלה מתפקדת ובהתנהלות מושחתת מהיסוד. חוסר התפקוד של ממשלת לבנון מחמיר בצל האירועים שפקדו את המדינה  והביא רבים מהתושבים לצאת לרחובות, להבעיר צמיגים ולחסום כבישים - "פיצוץ חברתי" שכנראה רחוק מלהסתיים בקרוב.