עבור 300 אלף התושבים של קוטה 905, פרבר עני וקשה יום של הבירה קראקס, האיש החזק ביותר בוונצואלה הוא לא הנשיא ניקולס מאדורו. עבור רבים - שם, בעיר הבירה ובמדינה בכלל - הדמות הסמכותית והמאיימת ביותר הוא דווקא המאפיונר המפוקפק "אל קוקי".
קרלוס לואיס רבטה, מנהיג הכנופיה הגדולה במדינה המתפוררת, הגדיל את כוחו מאוד בשנים האחרונות, על רקע הקריסה החברתית והכלכלית שלה. את עיקר הונו וכספו הוא צבר מחטיפות וסחיטת דמי חסות בעיר הבירה ובסביבתה. מאז שנת 2015, המאפיונר בן ה-43 הפך חלקים נרחבים מהעיר למחוז השליטה הפרטי שלו – גם במרחק קצר במיוחד מארמון הנשיאות. "אל קוקי" הקים את אימפריית הפשע שלו מעט אחרי מותו של הנשיא הקודם צ'אבס, בתקופה שבה נחשבה קראקס ל"בירת הפשע של העולם" – עם נתון מזעזע שלפיו בכל יום בממוצע נחטפו 5 בני אדם.
ממשלתו של הנשיא ניקולס מאדורו מתקשה להתמודד עם כנופייתו של "אל קוקי", ולטענת רבים אף התעלמה ממנה והניחה לה לפעול כרצונה במשך תקופה ארוכה. עיקר פעילותה של הממשלה מרוכזת בשנים האחרונות במשבר החמור שבו מצויה ונצואלה, למעשה מאז מותו של צ'אבס בשנת 2013. מעבר למשבר החברתי והכלכלי העמוק, הממשלה עסוקה רבות גם במאבק הפוליטי נגד מתנגדיה – ובראשם מנהיג האופוזיציה חואן גויאדו, שלטענת רבים ניצח בבחירות בינואר 2019.
חרף הביקורת, בשבועות האחרונים הגבירה הממשלה הוונצואליאנית את המאבק בכנופיית "אל קוקי", והחלה להפיץ פוסטרים עם פרסים בגובה של עד חצי מיליון דולר עבור מידע שיוביל למעצרו של מנהיגה האכזר. במסגרת מאמצי המשטרה להגביל את פעילות הכנופיה, היא נכנסה לאזורים שנחשבים לטריטוריה הפרטית שלה וביקשה לעצור את פעיליה – פעילות שהובילה להתנגשויות אלימות ולמותם של עשרות בני אדם, כולל חפים מפשע שאינם היו מעורבים בקרבות עצמם.
בפוסטרים שפיזרה המשטרה נראה "אל קוקי" מביט למצלמה, עם תספורת צבאית ושלוש שרשראות זהב לצווארו. על הפוסטר נכתב שמו האמיתי, הפרס המוצע למידע על אודותיו והמילה "רוצח" באותיות גדולות ובולטות. בין היתר מופיע על הפוסטר גם הלוגו של יחידות הכוחות המיוחדים בוונצואלה, שלוקחות חלק במאבק ללכידתו.
הפעולה האלימה ביותר במטרה לעצור את המאפיונר המבוקש התרחשה בחודש שעבר, כשיותר מ-800 אנשי ביטחון פרצו לקוטה 905, מעוז כנופייתו של "אל קוקי". במהלך הפעולה נהרגו כ-50 בני אדם והוצת מועדון לילה מקומי שנחשב לאהוב במיוחד על חברי הכנופיה והעומד בראשה. במשך יומיים שלמים נסגרו כל הדרכים לאזור, כולל אחת הדרכים המובילה לנמל התעופה בבירה. לטענת עדי ראייה רבים, המקום הפך "לשדה קרב", ורבים נעצרו – כולל אחת הנשים הבכירות בכנופיה בעלת הכינוי "שיער", הנחשבת למקורבת במיוחד ל"אל קוקי", שדווקא הצליח להימלט מהמקום.
השבוע, לטענת משטרה קולומביה השכנה, עזב "אל קוקי" את ונצואלה. על פי ההערכות הוא מסתתר כעת בעיירת גבול מקומית, וגורמי מודיעין בוונצואלה ובקולומביה מעלים את האפשרות שהוא חבר לגורמי מאפיה אחרים הפועלים באזור ועוסקים בעיקר בהלבנת כספים והברחת סמים.
ונצואלה - מדינה בקריסה
"אל קוקי" הוא ככל הנראה המאפיונר שנהנה יותר מכל מהמשבר החמור שבו מצויה מדינתו. על רקע התרסקות הכלכלה, עם אינפלציה שהגיעה ליותר מ-2,000%, הוא הצליח לרכוש את אהדתם של אזרחים רבים – על רקע מה שנתפס כהיעדר תמיכה מצד הממשלה של מאדורו. רק בשבוע שעבר התקבלה ההחלטה להביא לפיחות במטבע ו"להסיר" 6 אפסים מערכו – מה שיביא את ערכו של שטר של מיליון בוליבר ל-1 בוליבר בלבד.
מצבה הכלכלי הרעוע של ונצואלה נפגע אנושות גם בשל הסנקציות החריפות שהוטלו עליה על ידי ארה"ב, עוד בימי ממשל טראמפ, וכן על ידי מדינות נוספות במערב – על רקע מה שנתפס בעיניהן כהונאת בחירות עם "ניצחונו" של מדורו בינואר 2019. בין השאר הוטלו סנקציות על תעשיית הנפט במדינה – שנחשבת לאחת מבעלות עתודות הנפט הגדולות ביותר בעולם. למרות הסנקציות, הצבא וכוחות הביטחון נותרו נאמנים לשלטון המרכזי בקראקס. בעקבות המשבר החמור, יותר מ-5 מיליון אזרחי המדינה היגרו ממנה בשנים האחרונות.
המבצע לחיסול כוחו של "אל קוקי" וכנופיות נוספות ברחבי הבירה הפך ליעד עליון עבור הממשלה, שנואשת להעלות במעט את יוקרתה הציבורית בשל המשבר החמור והשתוללות מגפת הקורונה. "'אל קוקי' הפך להיות הממשלה בפועל באזורים שעליהם הוא שולט", אומר חאבייר מאיורקה, מומחה לפשע מאורגן בוונצואלה. "מאז שנת 2019, אתה לא יכול לעשות שום פעולה בקוטה 905 ובאזורים נוספים מבלי שקיבלת את האישור המפורש לכך ממנו".
לטענת מומחים נוספים, מגפת הקורונה היוותה את "נקודת השבר" עבור כנופייתו של "אל קוקי". תחילה נפגע המוניטין של המאפיונר, שנתפס כדמות פופולרית בעיני רבים באוכלוסייה, כשדווח על מסיבה רבת משתתפים של חברי כנופייתו – דווקא בזמן שיא הסגר. בנוסף, המגפה שפגעה גם ברווחיו של "אל קוקי", הביאה אותו לנסות ולהרחיב מאוד את תחומי השפעתו – מה שחייב את הממשלה לפעול נגדו באופן חזק ועוצמתי. מאיורקה משוכנע ש"אל קוקי" ישוב וימשיך לנצל את קריסתה של ונצואלה לרווחתו והתעשרותו האישיות: "זה המקום שבו הוא תמיד הרגיש הכי בנוח".