יום לאחר שנבחר לתפקיד בפעם השישית, נשיא צ'אד, אידריס דבי, מת במהלך היתקלות עם כוחות מורדים בצפון המדינה, כך מסר הצבא היום (שלישי) בשידורי הטלוויזיה הממלכתית במדינה. דובר הצבא אמר כי הגנרל מחמאת קאקה, בנו של הנשיא המנוח, הוכרז באופן זמני כראש המדינה. מותו אירע זמן קצר לאחר תוצאות הבחירות שהתקיימו במדינה, שצפו כי הוא יזכה בקדנציה שישית בתפקיד לאחר שזכה ב-80% מהקולות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בהודעה מטעם הקמפיין של דבי נכתב אתמול כי הוא מצטרף לכוחות הנלחמים ב"טרוריסטים", זאת לאחר שהמורדים שבסיסם נמצא מעבר לגבול הצפוני בלוב, התקדמו מאות ק"מ דרומה לעבר הבירה נג'מנה.
דובר הצבא, אזם ברמנדאו אגונה, הודיע על מותו של הנשיא בשידור בטלוויזיה הממלכתית והיה מוקף בקבוצת קצינים אותם הוא כינה "מועצת המעבר הלאומית". בדבריו הוא קרא "לדיאלוג ולשלום לכל הצ'אדים במדינה ומחוצה לה כדי להמשיך ולבנות יחד את צ'אד". עוד הוא אמר: "המועצה הלאומית למעבר מרגיעה את העם הצ'אדי כי כל האמצעים ננקטו כדי להבטיח שלום, ביטחון וסדר רפובליקני".
דבי, בן 68 במותו, עלה לשלטון ב-1990 והוא נמנה על המנהיגים האפריקניים בעלי הכהונה הארוכה ביותר. מדינות המערב ראו את דבי כבן ברית במאבק נגד קבוצות קיצוניות אסלאמיסטיות, כולל בוקו חראם וקבוצות המקושרות לאל-קאעידה ולמדינה האסלאמית.
דבי התמודד גם עם חוסר שביעות רצון הולך וגובר מצד הציבור על האופן שבו ניהל את מאגרי הנפט במדינה ועל הדרך שבה הוא פעל נגד מתנגדיו. ניצחונו בבחירות אומנם העניק לו קדנציה שישית בתפקיד, אך יום הבחירות ב-11 באפריל הוחרם על ידי מנהיגי האופוזיציה.
בינואר 2019 נפגש ראש הממשלה בנימין נתניהו עם הנשיא דבי בבירת צ'אד. במהלך פגישתם, אמר הנשיא: "העובדה שלא היו לנו יחסים דיפלומטיים מאז 1972 לא מנעה שיתוף פעולה בין המדינות. צ’אד מעוניינת בחיזוק שיתוף הפעולה על ישראל במגוון תחומים. הביקור שלי נועד להכיר מקרוב את היכולות של ישראל במגוון תחומים: מים, טכנולוגיה, גז ועוד. אני מקדם בברכה חתימה על כמה הסכמים בינינו, בכלל זה הסכם על כינון יחסים. צ’אד תעשה כל מה שניתן על מנת לחזק את שיתוף הפעולה".