השופט הבריטי קארים חאן מתחיל היום (רביעי) את תפקידו החדש בתור התובע העליון בבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג. חאן בן ה-51 מחליף את התובעת הקודמת פאטו בנסודה, שבין היתר החליטה לפתוח בחקירת פשעי מלחמה נגד ישראל על הנעשה בשטחים. לפי שעה, לא ידוע מה תהיה עמדתו בעניין, ובין כה וכה הוא מתמודד עם חקירות נוספות שנפתחו במוקדי סכסוך עולמיים, שבהן נחקרות בין היתר רוסיה וארצות הברית.

קודמתו בתפקיד, בנסודה, ספגה סנקציות מממשל טראמפ שיצא נגד ההחלטה לחקור פשעי מלחמה שנעשו לכאורה באפגניסטן בידי כוחות אמריקניים, ונגד חקירת מעשי ישראל בשטחים. לפי שעה, גם בעידן ביידן, הסנקציות על בית הדין טרם הוסרו, מה שמהווה תזכורת לכך שוושינגטון עדיין מתנגדת לניסיונות בית הדין בהאג לתבוע סמכות שיפוט על אנשי צבא ארה"ב או ישראל.

פאטו בנסודה, תובעת בית הדין הבין-לאומי הפלילי בהאג (צילום: Eva Plevier, שי פרנקו)
פאטי בנסודה, התובעת היוצאת של בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג‎‏|צילום: Eva Plevier, שי פרנקו

"הוא יורש יותר מדי חקירות שמונחות על שולחן, אין שום דרך שהוא יצליח להגיע לכולן", אמר קווין הלר, פרופסור למשפט בין-לאומי באוניברסיטת קופנהגן. "החקירות החדשות ביותר מבחינת חלק מהצדדים בסכסוך יהיו קשות, ואף בלתי ניתנות לחקירה".

בירושלים עוקבים מקרוב אחר המינוי החדש ומקווים מאוד שהוא ישנה את הכיוון של בית הדין הפלילי הבין-לאומי. מומחים לא מוצאים רמזים ברורים באשר לצעדיו בעניין החקירה נגד ישראל, אך בירושלים בהחלט שמחים על פרישת התובעת היוצאת. גם בארה"ב חוששים מהחקירה של בית הדין באפגניסטן ומחקירות נוספות במיאנמר ובפיליפינים שהתובעת היוצאת פאטו בנסודה החלה.

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
הטיל סנקציות על בית הדין בגלל חקירות נגד ארה"ב וישראל. הנשיא לשעבר טראמפ|צילום: רויטרס

ואכן, חאן לא ממהר לדבר על תוכניותיו בתפקיד החדש. בחודש מרץ אמר ש"חשוב להיות מציאותי לגבי מה שבית המשפט יכול להשיג". הוא הוסיף כי "התרחיש הגרוע ביותר היה לנסות לעשות הכול ובסופו של דבר - לא לעשות כלום". הוא הסביר גם שמהלכים פזיזים ישבשו את אמינותו של המשפט הפלילי הבין-לאומי בעיני הציבור.

דוקטור למשפטים ומומחה זכויות אדם: זה התובע החדש

חאן הוא עורך דין, מומחה למשפט בין-לאומי ולזכויות אדם. הוא כיהן כעוזר מזכ"ל האו"ם וראש צוות החקירה לפשעי מלחמה שבוצעו על ידי דאעש. הוא דוקטור למשפטים מאוניברסיטת אוקספורד, שימש כתובע מטעם הממלכה בלונדון ועבד במשרד התובע בבית הדין הפלילי הבין-לאומי לענייני יוגוסלביה. הוא שימש גם כיועץ משפטי למשרד התובע של בית הדין הפלילי הבין-לאומי לענייני הפשעים שבוצעו ברואנדה. לתפקיד התובע הראשי של בית הדין הפלילי הבין-לאומי הוא נבחר רק בסבב ההצבעה השני. הוא התובע הראשי השלישי שנבחר בתולדות בית הדין הפלילי הבין-לאומי, והראשון שנבחר בהצבעה חשאית.

בית הדין הבינלאומי בהאג  (צילום: רויטרס, רויטרס_)
דיון בבית הדין הבין לאומי בהאג|צילום: רויטרס, רויטרס_

לפני כשלושה חודשים, התובעת היוצאת בבית הדין הפלילי בהאג, פאטו בנסודה, הודיעה שבית הדין יפתח בחקירת פשעי מלחמה של ישראל בשטחי הגדה המערבית. ההחלטה הגיעה אחרי שבית הדין פסק לפני כארבעה חודשים שניתן לחקור פשעים באזור זה.