סערת מעצרו של העיתונאי הבלארוסי רומן פרוטסביץ' נמשכת: יומיים לאחר מעצרו המתוקשר של הבלוגר המתנגד למשטר במינסק, בירת בלארוס, הודיעו הלילה (שלישי) מדינות האיחוד האירופי על התגובה הראשונה שלהן.

בתום דיון של 27 מנהיגי מדינות האיחוד הוחלט להטיל סנקציות על בלארוס בתחום התעופה, ולאסור על חברות התעופה הבלארוסיות לטוס בשמי אירופה. בנוסף, נמסר לחברות התעופה של מדינות האיחוד האירופי להימנע מטיסה בשטח האווירי של בלארוס ונחיתה בתחומה. לטענת מדינות האיחוד, מדובר בשורת סנקציות ראשונה בלבד נגד מדינתו של הנשיא הידוע לשמצה אלכסנדר לוקשנקו, שלשלטונו מתנגד פרוטסביץ'. מדינות האיחוד דורשות את שחרורו המיידי של העיתונאי על מנת לבטל את הטלת הסנקציות, ובטרם יוטלו סנקציות נוספות בתחומים כלכליים וכן סנקציות אישיות נגד בכירים במשטר המקומי.

"לא נקבל מצב שבו מישהו מוכן לשחק רולטה רוסית בחייהם של אזרחים רבים חפים מפשע של מדינות האיחוד האירופי", אמר הלילה צ'ארלס מישל, בכיר באיחוד. "זוהי התקפה חמורה על הדמוקרטיה", אמרה אורסולה פון דר ליין, נשיאת האיחוד האירופי. "זוהי התקפה חמורה על חופש הביטוי והתקפה חמורה על ריבונות האיחוד האירופי. ההתנהגות המזעזעת הזאת חייבת להיענות בתגובה חריפה".

 

הבוקר פרסמו הרשויות בבלארוס סרטון של פרוטסביץ', שבו הוא טוען כי הוא במצב בריאותי טוב, ומודה בפשעים שלכאורה ביצע ומואשם בהם על ידי המשטר. רבים בבלארוס וברחבי העולם מטילים ספק באותנטיות של הסרטון וטוענים כי מדובר בסרטון שצולם בכפייה לאחר מעצרו בנמל התעופה במינסק.

מנהיגת האופוזיציה הבלארוסית הנמצאת בגלות, סבטלנה טיכאנובסקיה, טענה לאחר הצפייה בסרטון כי אין לה ספק שפרוטסביץ' חווה התעללות במהלך מעצרו. עוד היא טענה שפעולת מעצרו הגיעה בעקבות העובדה שממשלות העולם לא מגיבות לתוקפנות של השלטון הבלארוסי כלפי אזרחיו. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אמר שהצפייה בסרטון מלחיצה והזהיר שלצעדים של בלארוס יהיו השלכות. במקביל, בלארוס מזמינה צוות חוקרים בין-לאומי שיגיע ויחקור את הטענות נגד המדינה.

רומאן פרוטסביץ' בבית המשפט בבלארוס (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

אביו, דימיטרי פרוטסביץ', אמר גם הוא שהוא מאמין שהסרטון צולם בכפייה. "נראה שאפו שבור - רואים בבירור שצורתו שונה ושהוא מכוסה באבקה שנראית כמו איפור", אמר. "אלו לא מילותיו, זוהי לא שפת הגוף הטבעית שלו - אפשר לראות שהוא נמצא בלחץ". אביו של פרוטסביץ' הוסיף: "בני אינו יכול להודות בכל האישומים המיוחסים לו על כך שארגן הפגנות המוניות נגד המשטר, פשוט מפני שהוא לא עשה שום דבר כזה".

פרוטסביץ' בן ה-26 נחשב לאחד האיומים התקשורתיים הגדולים על הנשיא הבלארוסי לוקשנקו. בשנה האחרונה הוא הרבה לכתוב בכלי התקשורת NEXTA, הנפוץ בעיקר באמצעות אפליקציית הטלגרם, ובו קרא לאזרחים רבים במדינה לצאת ולהשתתף בהפגנות המוניות נגד הנשיא השולט במדינה ביד ברזל. לעמוד הטלגרם אותו מפעיל פרוטסביץ' כ-2 מיליון משתמשים מנויים, וכל אוכלוסיית בלארוס מונה פחות מ-9.5 מיליון בני אדם.

לוקשנקו (צילום: רויטרס, רויטרס_)
לוקשנקו|צילום: רויטרס, רויטרס_

האירוע המתוקשר אירע לפני כיומיים, כאשר פרוטסביץ' עלה על טיסה של חברת התעופה האירית ראיינאייר מאתונה שביוון לווילנה שבליטא. לטענת אנשים מקורבים לפרוטסביץ' ששהו עימו בטיסה, עלו לסיפון המטוס כמה אנשים חשודים, שלא הסירו את מבטיהם מהעיתונאי. לאחר שהמטוס היה בשטח האווירי פנו אותם חשודים לצוות הטיסה ודרשו להנחית את המטוס במינסק, בטענה שיש עליו פצצה. בהמשך עלה לאוויר מטוס קרב של חיל האוויר הבלארוסי, ואילץ את הטייסים לנחות בנמל התעופה במינסק - למרות שנמל התעופה בווילנה היה קרוב יותר בעשרות ק"מ.

"הוא השתגע לאחר שהטייס אמר שהמטוס צפוי לנחות במינסק", אמר אחד הנוסעים על הטיסה לאחר הנחיתה בווילנה. "הוא אמר שיש נגדו גזר דין מוות הממתין לו בבלארוס".

עם הנחיתה במינסק עצרו כוחות הביטחון המקומיים את פרוטסביץ' ולקחו אותו למאסר. יחד עימו נעצרה גם בת זוגו הרוסייה. בתוך פרק זמן לא ארוך במיוחד, הוסר איום הפצצה ממטוס הנוסעים האזרחי והוא הורשה להמשיך בדרכו לבירת ליטא. לאחר מכן טענו הרשויות הבלארוסיות שארגון הטרור חמאס ברצועת עזה הוא האחראי להודעה על הטמנת הפצצה במטוס. בחמאס מנגד, התנערו מההאשמות והכחישו כל קשר לאירוע.

בשנה האחרונה מתקיימת מחאה עממית נרחבת נגד משטר לוקשנקו בבלארוס, ששולט במדינה כ-27 שנה. לטענת חלקים נרחבים בעם, הנשיא הפסיד הפסד מוחץ בבחירות שנערכו בחודש אוגוסט האחרון, למרות שפורסם כי זכה ב-80% מקולות הבוחרים בקרב מול מנהיגת האופוזיציה, סבטלנה טיכאנובסקיה. מאז מתנהלות הפגנות נרחבות במדינה, המידרדרות לעיתים קרובות למעשי אלימות קשים בין האזרחים לכוחות הביטחון. הנשיא לוקשנקו נהנה מתמיכתו הבלתי מסויגת של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין.