תקלה מסתורית: דובר ארגון האנרגיה האטומית באירן אמר הבוקר (ראשון) כי תקלה התגלתה ברשת החשמל במתקן הגרעין בנתנז. לדבריו, "למרבה המזל אף אחד לא נפצע ולא נפלט לאוויר דבר". עוד ציין הדובר כי "האירוע תחת חקירה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ההודעה האירנית מגיעה יממה לאחר שהם הודיעו על התקנת צטנריפוגות מתקדמות במקום. לא מדובר בפעם הראשונה שבאתר הגרעין בנתנז מתרחשות תקלות לא שגרתיות. ביולי בשנה שעברה אירע במקום פיצוץ אדיר, ותמונות לוויין מהמקום העידו על כך שנגרם נזק רב והושמד מבנה שהאירנים פעלו לבנות במשך 8 שנים. במבנה הם ניסו להרכיב את הצנטריפוגות היותר חדשות ומהירות שיכולות להעשיר אורניום בקצב הרבה יותר מהיר.
גורמים באירן שביקשו להישאר אנונימיים אמרו כי מקור הפיצוץ ביולי האחרון הוא במתקפת סייבר ישראלית. גם בעיתון הכווייתי "אל-ג'רידה" נטען כי ישראל אחראית לפיצוץ. גורם ביטחוני באירן הוסיף ואיים: "ננקום במדינה שביצעה את המתקפה".
ארה"ב ואירן פתחו בימים האחרונים בשיחות עקיפות ביניהן על חזרה להסכם הגרעין, שממנו נסוגו האמריקנים באופן חד-צדדי בשנת 2018. השיחות בין הצדדים החלו בשבוע שעבר בווינה, בתיווכן של המדינות האחרות שחתומות על הסכם ה-JCPOA: רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה. המגעים נועדו לסלול את הדרך לחזרתן של ארה"ב ואירן להתחייבויות שקיבלו על עצמן בהסכם, שממנו נסוגו האמריקנים ב-2018.
מאז פרש טראמפ מהסכם הגרעין, חזרו הסנקציות האמריקניות על מגוון רחב של אישים, תעשיות וגופים, באופן שפגע אנושות בכלכלה האירנית, שנאלצה להתמודד השנה גם עם מגפת הקורונה המשתוללת.
מאז, ביצעה אירן שורת פעילויות בתחום הגרעין האסורות עליה לפי ההסכם, ביניהן העשרת אורניום לכדי 20% והתקדמות במחקר ופיתוח צנטריפוגות מתקדמות. מטרת אותן הפעולות הייתה הן לקדם את יכולותיה הגרעיניות, והן להשפיע על שאר החברות החתומות על ההסכם שיפעילו לחץ על ארה"ב לשוב להסכם עליו חתמה.
"אחד ביום": מה רוצה השליט העליון של אירן?
אהוד יערי על האובססיה האירנית לגרעין, האסטרטגיה המפתיעה מול ממשל ביידן - והאייתוללה שמושך בחוטים.