ימים אחרי שהצבא השתלט על מיאנמר ומנהיגיה החוקיים נעצרו באשמות כאלה ואחרות, אנו משוחחים לראשונה עם אזרח יהודי שמתגורר במדינה. סמי שמואל מספר מקרוב על החוויות הקשות שחווים רבים מאזרחיה של מיאנמר, על התקוות שנגוזו בפעם השנייה ועל גורלה המסתמן של הקהילה היהודית בעקבות ההפיכה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אלו ימים עצובים למיאנמר ולדמוקרטיה" אומר לנו סמי בשיחה שקיימנו עמו. "בבחירות שנערכו ב-2015 הממשל האזרחי זכה בניצחון סוחף וחתם את סופה של תקופת שלטון המשטר הצבאי שנמשכה 50 שנה, חשבתי אז שאני וילדיי כבר לא נהיה עדים למשטר כזה לעולם, אבל טעיתי".

ביום שני לפנות בוקר הצבא ביצע הפיכה והשתלט על המדינה. חיילים פוזרו ברחובות ואנשי המנהיג העליון החדש עצרו פקידי ממשל מרכזיים, ביניהם גם את מנהיגת המדינה, אונג סן סו צ'י, הנשיא יו ווין מינט ופעילים רבים נוספים, מנהיגים חברתיים אזרחיים וחברי פרלמנט.

סמי שמואל  חבר הקהילה היהודית במיאנמר
סמי שמואל חבר הקהילה היהודית במיאנמר

משטרת מיאנמר האשימה אמש את המנהיגה המודחת אונג סן סו צ'י בהחזקת מכשירי קשר מיובאים שלא כדין, מה שעלול לגרור עונש מאסר של שנתיים. במסמך של תחנת משטרה בבירה, אחרי חיפוש במגוריה של אונג סן סו צ'י נכתב שקציני הצבא מצאו מכשירי כף יד שיובאו באופן בלתי חוקי ושימשו ללא רשות שומרי ראש שלה.

הטענה המרכזית להפיכה היא זיופים בבחירות שנערכו בחודש נובמבר וכעת הממשלה הצבאית החדשה מתכוונת לחקור את הנושא לעומק. הנשיא המודח, ווין מינט, מואשם בינתיים בהפרת החוקים הקשורים להתפשטות וירוס הקורונה כאשר נפגש עם אנשים במהלך קמפיין הבחירות, אותן בחירות במהלכן מפלגת הצבא הובסה על ידי הליגה הלאומית לדמוקרטיה (NLD) של אונג סן סו צ'י.

השיחה שלנו עם סמי קטועה, לעיתים נראה שאין קשר אינטרנט תקין במדינה. ישראלים נוספים במיאנמר מדווחים שכוחות הצבא פרסו מאז יום שני מחסומים בראנגון, העיר הגדולה במדינה ושכוחות גדולים השתלטו על בנייני הממשל האזורי. בעקבות ההשתלטויות הללו, חלק מקווי התקשורת נפלו.

אונג סן סו צ'י (צילום: רויטרס)
צפויה להיאסר לשנתיים, אונג סן סו צ'י|צילום: רויטרס

שאלנו את סמי מה לגבי הקהילה היהודית? מה מצבה והאם אנו צריכים לדאוג לגורלם. "הקהילה היהודית והגולים היהודים במיאנמר הם בטוחים", הסביר סמי, "כולנו נמצאים בקשר הדוק זה עם זה וגם עם שגריר ישראל במיאנמר". סמי ביקש שלא להתייחס להשפעת ההפיכה לגבי היחסים עם ישראל.

ההפיכה הזו לא מתקבלת ברוח טובה כעל ידי האזרחים. הכעס שמבעבע כלפי הצבא הולך וגובר בכל יום. באחת מפעולות ההתרסה המאורגנות הראשונות נגד הצבא מאז ההפיכה של יום שני, עובדי הבריאות ב-70 בתי חולים ומחלקות רפואיות בניפיידו, יאנגון ובעיירות אחרות אמרו כי לא יפעלו תחת המשטר הצבאי.

מיאנמר (צילום:  Stephane Bidouze, Shutterstock)
מיאנמר|צילום: Stephane Bidouze, Shutterstock

"אנו מסרבים לציית לכל פקודה של המשטר הצבאי הלא לגיטימי שהוכיח כי אין להם שום יחס כלפי מטופלינו המסכנים", אמרו המארגנים. קבוצות מורים, כולל הסתדרות המורים במיאנמר, הודיעו כי יצטרפו לקמפיין אי ציות אזרחי, בעוד שדף פייסבוק שהוקם כדי לתאם פעולה כזו צבר יותר מ-180,000 עוקבים עד אמש בשעות הערב. התאחדות הסטודנטים של בורמה דחקה בעובדים ממשלתיים לשבות וסמי מסכם את הנושא: "אנו מקווים ומתפללים כי החירויות הקשות לדמוקרטיה של מיאנמר ישובו ושכל פקידי הממשלה והמנהיגים החברתיים והאזרחיים ישתחררו בקרוב".

במקביל, צבא מיאנמר החל לשבש את הגישה של האזרחים לפייסבוק במסגרת הניסיון לסלק סימני התנגדות. רשת פייסבוק, היא אחד מאמצעי התקשורת הפופולאריים ביותר במיאנמר והתושבים משתמשים ברשת לתיאום אותם מהלכי "אי ציות אזרחי".