סנונית ראשונה להידוק היחסים? היום (ראשון) הגיע לישראל בכיר מצרי לביקור פומבי נדיר. מדובר בשר האנרגיה (שר הנפט והמשאבים המינרליים) של מצרים. במהלך ביקורו הוא הביע תקווה לצעדים משותפים נוספים. הפגישות שלו בישראל התקיימו חמש שנים אחרי שנערך ביקור פומבי שכזה ועל רקע מספר דיווחים על עסקה שנרקמת להחזרת הגופות של אורון שאול והדר גולדין והשבת האזרחים אברה מנגיסטו והישאם א-סייד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"זהו הביקור הראשון שלי בישראל, אני מצפה בקוצר רוח לשיתוף הפעולה, הקשרים העסקיים נמשכים כבר שנים", אמר. "אנו מצפים לקדם יוזמות משותפות נוספות - במיוחד בנושא הגז והאנרגיה". שר החוץ גבי אשכנזי שאירח אותו השיב לו: "אינשאללה".
במהלך פגישתו עם שר האנרגיה יובל שטייניץ, השניים סיכמו על הקמת צינור גז ימי משדה הגז לווייתן אל מתקני ההנזלה במצרים על מנת לאפשר את הגדלת יצוא הגז לאירופה.
אשכנזי בירך את השר הבכיר וצוותו: "ברוכים הבאים לירושלים. אני שמח לארח כאן במשרד החוץ לביקור רשמי את שר הנפט והמשאבים המינרלים המצרי. מצרים היא שותפה אסטרטגית של ישראל, ואני שמח ששיתופי הפעולה בתחום האנרגיה בין המדינות והאיזור הולכים ומתרחבים. למצרים תפקיד מרכזי בהבטחת השלום והיציבות במזרח התיכון".
עוד הצהיר: "מצרים היתה המדינה הראשונה עמה ישראל חתמה על הסכם שלום שהוביל להסכמים נוספים. אני בטוח שהסכמי הנורמליזציה ושינוי הפרדיגמה האזורי, יסייע גם להרחבת והעמקת השת"פ עם מדינות נוספות. אני מקווה שהביקור שלך יפתח את הדלת לביקורים ולשיתופי פעולה בתחומים נוספים".
ד"ר נמרוד גורן, ראש מיתווים - המכון הישראלי למדיניות-חוץ אזורית: "כינוסי פורום הגז של מזרח אגן הים התיכון איפשרו בשנים האחרונות להגביר את קצב הביקורים של נציגים ישראלים במצרים, ובראשם שר האנרגיה שטייניץ. ואולם עד היום, הביקורים הללו היו בכיוון אחד. ביקור שר האנרגיה המצרי בישראל הוא התפתחות חיובית, שמעידה על היכולת למנף את תחום האנרגיה לחיזוק יחסים עם שכנינו הערבים".
לדבריו, "כל עיבוי של היחסים עם מצרים לתחומים נוספים זולת הביטחוני, הוא חיוני ומועיל להעמקת השלום. אנרגיה היא גם נושא מדיני, ולא רק כלכלי. לכן, חשוב שגם שר החוץ אשכנזי נפגש עם האורח המצרי, ולא רק שטייניץ, וחשוב שמשרד החוץ יהיה מעורב גם להבא בשיתוף הפעולה האזורי בתחום האנרגיה. בחודשים האחרונים נפגש אשכנזי עם עמיתים ממצרים ומירדן, ומדגיש את חשיבות השלום עם מדינות אלו. טוב יעשה שר החוץ אם ייפגש גם עם מקבילו ברשות הפלסטינית, שחברה אף היא בפורום הגז האזורי. השר המצרי לבטח ישמח לסייע בארגון פגישה שכזו, במידת הצורך".
ח"כ לשעבר קסניה סבטלובה, מנהלת התוכנית ליחסי ישראל-המזה"ת במכון מיתווים, אמרה: "נקווה שהביקור של השר המצרי יהיה מבחינת סנונית שמבשרת על התחממות ביחסים בין המדינות שלנו. שת״פ בתחום האנרגיה והביטחון חייב להתרחב גם לתחומים האחרים על מנת שהשלום הקר השורר ביננו יהפוך לשלום חם ויציב".
ירון שניידר השתתף בהכנת הידיעה.