החיסון נגד הקורונה מעלה עניין עולמי ביצירת דרכים ושיטות שיאפשרו לזהות במהירות מי מחוסן ומי לא. ביותר ויותר מדינות, במרכזי הקניות או בתחבורה הציבורית (ועוד) יבקשו מהאנשים להוכיח שהם קיבלו את החיסון המלא - או שכבר חלו בנגיף והחלימו. כלומר הם חסינים בדרך זו או אחרת בפני הקורונה ולא מהווים סיכון להפצת המגיפה. דרכון, אפליקציה או כל כלי אחר יסייעו לנוע ולנסוע עם פחות הגבלות, או להשתתף במופעי תרבות ואירועי ספורט מבלי לעבור בדיקות שוב ושוב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בארצות הברית דיווחו על אפליקציה שכבר נכנסה אל שלבי הפיילוט, והיא שתתפקד כ"דרכון קורונה" עבור האזרחים שיתחסנו. ברשת NBC, שבה דווח על האפליקציה, הסבירו אמלק אדאלג'ה, דובר האגודה למחלות זיהומיות במדינה וד"ר קייטי פאסארטי, מנהלת רפואית למניעת זיהומים מצפון קרוליינה, מה הוא אותו "דרכון קורונה".

"אנשים שמקבלים את שתי המינונים הנדרשים של החיסון יכולים לקבל 'כרטיס WHO-CDC' דרך המרפאה שלהם שישמש הוכחה לחיסון - דומה מאוד לפנקס החיסונים שמונפק לכל אזרח", הסבירו. עד כה, המרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ומניעתן חשפו כרטיס רישום חיסונים שנועד לשמש כתזכורת בעת הזריקה השנייה, אך אינו מיועד לשמש כדרכון.

אנשים עם מסיכות בשדה התעופה בשיקגו, ארה
נוסעים בשדה התעופה בשיקגו|צילום: שי פרנקו

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה שגם דנמרק מפתחת "דרכון חיסונים" דיגיטלי -  מהלך שעשוי לאפשר להם לנסוע למדינות בהן נדרש תיעוד כזה במהלך המגפה. "צפוי שיהיו דרישות ממדינות אחרות להציג תיעוד חיסון בכניסה. ניתן אפשרות להשתמש בדרכון חיסון דני", הודיע משרד הבריאות בקופנהאגן. הדרכון צפוי לצאת כבר בחודשים הראשונים של השנה, אבל לא היה ברור אם הדרכון יהיה זמין באמצעות אפליקציה.

גם באוסטרליה עובדים על מערכת דומה ל"דרכון הירוק" שהוצג בארץ, אבל מומחי בריאות אוסטרליים הזהירו כי סביר להניח כי גם אחרי מתן החיסונים, המדינה לא תאפשר לאזרחיה לטוס לחו"ל עד אמצע השנה. זאת, לטענתם, מכיוון ששיעור יעילותם השונה של החיסונים הופך את הרעיון של "דרכון חיסונים" לבעיה.

התקשורת האוסטרלית דיווחה ש"דרכון חיסון" נחשב בעבר על ידי הממשלה כדרך לפתיחה מחודשת של נסיעות בינלאומיות. עם זאת, פרופ' ריינה מקינטייר, ראש תוכנית המחקר בנושא אבטחה ביולוגית באוניברסיטת ניו סאות' ווילס, אמרה כי "תוכנית דרכון חיסונים תפעל רק עם חיסונים בעלי יעילות גבוהה, שיכולים לשלוט לחלוטין על העברת הנגיף". גם ארגון הבריאות העולמי הודיע עוד בשנה שעברה שהוא עובד על תעודת חיסון אלקטרונית - "כרטיס צהוב חכם" או גרסה דיגיטלית של חוברות החיסונים הצהובות המשמשות במדינות רבות.

יואב קיש (צילום: החדשות 12, החדשות12)
סגר שר הבריאות, ח"כ יואב קיש, מציג את הדרכון הירוק|צילום: החדשות 12, החדשות12

גם חברות טכנולוגיה פיתחו דרכים ליצור תעודות חיסון דיגיטליות. חברות תעופה וחברות אחרות הודיעו שהן מעוניינות באפליקציות שיכולות לאפשר ללקוחותיהן להזין ולאחסן מידע על חיסונים. על פי הרעיון, אנשים שהתחסנו יוכלו להציג "כרטיס בריאות" שנוצר ונמצא באפליקציה ויסייע להם לנווט בעולם בקלות רבה יותר ממי שעדיין לא קיבל את החיסון. "האפליקציות יכולות להתממשק עם רישומי החיסונים הממלכתיים כדי לאמת את המידע", אמר אדאלג'ה. "זה יהיה קל יותר מהצורך לשאת ולהפיק את הכרטיס בכל פעם".

חברות רבות כבר החלו להריץ פיילוטים של דרכונים כאלה. JetBlue, לופטהנזה, סוויס אינטרנשיונל איירליינס, יונייטד איירליינס, וירג'ין אטלנטיק ומועצת התעופה הבינלאומית לוקחות חלק בתוכנית CommonPass, אפליקציה ש"מאפשרת לאנשים להראות את מצב הקורונה שלהם".

אלו שנסעו בטיסות מניו יורק, בוסטון, לונדון והונג קונג, מכירים את אפליקציית AOKpass, שפותחה על ידי לשכת המסחר הבינלאומית. היא מאפשרת למשתמשים בה להציג רשומות רפואיות מאומתות ומאובטחות בפני הרשויות בגבולות. לאיגוד התחבורה האווירית הבינלאומית, המייצג את חברת התעופה ברחבי העולם, יש את מערכת Travel Pass, שבה ניתן יהיה לנהל ולאמת את הבדיקות ומידע על החיסונים הנחוצים. היא עתידה לצאת כבר ברבעון הראשון של שנת 2021. גם חברות IBM ו-Clear עובדות על אפליקציות שיוכלו לשמש בסופו של דבר כאישור כניסה למופעי תרבות ואירועי ספורט.

תושבים עוטים מסיכה בנמל התעופה הבינלאומי בסידני, אוסטרליה (צילום: רויטרס_)
תושבים עוטים מסיכות בנמל התעופה בסידני|צילום: רויטרס_

חברת Ticketmaster בוחנת את היכולת לשפר את הכרטיסים הדיגיטליים הקיימים, כדי שהם יכללו בדיקות ומידע על חיסונים אצל ספקי בריאות השונים. בחברה אמרו כי בינתיים "אין הוראה" שמחייבת חיסונים או בדיקות לאירועים.

ארגון הבריאות העולמי מתח ביקורת על "דרכוני החסינות". רופאים עדיין לומדים על הנגיף ועדיין יש שאלות כמו כמה זמן אדם יכול להיות חסין לאחר שקיבל את החיסון או לכמה זמן הוא חסין אחרי שנדבק והבריא. מעבר לשאלות הנוגעות לחסינות, יש גם חששות אתיים. בהתחשב בפערים במערכת הבריאות בין המדינות, לאנשים רבים בעולם אין גישה ולא תהיה בקרוב גישה לחיסונים. דרכון קורונה עשוי להפוך לעוד "תעודת מיוחס" למי שמגיע מהחברות העשירות בעולם.

מכיוון שהפצת החיסונים די איטית וההתחסנות מתבצעת בהדרגה, ייתכן שיעבור זמן מה עד שיישומים שמציגים את תעודת החיסון יצאו לדרך. מדינות רבות עוד לא שוקלות אפילו את השימוש בהן וספק אם הרעיון של "דרכון קורונה" באמת יתפוס. "זה אטרקטיבי בתיאוריה, אבל השטן נמצא בפרטים", אומרים החוקרים המפתחים שסבורים שיהיה צורך באפליקציות במשך השנתיים הקרובות, או עד שהקורונה תסתלק.