בשל עיכובים רבים באספקת החיסונים מצד חברות החיסונים פייזר ואסטרה-זניקה, באיחוד האירופי מאיימים לנקוט בצעדים משפטיים כדי להגביל את ייצוא החיסונים מחוץ לאירופה. "על החברות לעמוד בהתחייבויותיהן", אמרה היום (שלישי) נשיאת הנציבות האירופית. בפייזר חל עיכוב אך בחברה התחייבו כי עד סוף השנה כמות החיסונים תהיה גדולה מהצפוי. באסטרה-זניקה המצב מדאיג יותר - ובגלל תקלות ייצור היקפי המשלוחים באירופה יופחתו. כרגע נראה כי האיום די ריק ולא יפגע בישראל אך נמתין להתפתחויות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על פי גורמים באיחוד האירופי, קיים סיכון שתוכניות השיקום מהמגפה של הממשלות החברות באיחוד יתארכו מעבר לצפוי. זאת משום שבאסטרה-זניקה לא יוכלו לספק את מנות החיסון הרבות שהובטחו. הידיעה מגיעה לאחר שבפייזר הודיעו כי בשבוע שעבר הועברו פחות מנות חיסון מהצפוי.
In the future all companies producing vaccines against COVID19 in the EU will have to provide early notification whenever they want to export vaccines to third countries.
— Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) January 25, 2021
נציבת הבריאות של האיחוד האירופי סטלה קיריאקידס הביעה אתמול חוסר שביעות רצון מאסטרה-זניקה ואמרה כי השיחות בין הצדדים יימשכו. לדבריה, יצרנית התרופות "מתכוונת לספק פחות מנות בשבועות הקרובים מכפי שסוכם והוכרז". בציוץ בטוויטר הנציבה דרשה שקיפות מלאה בנוגע לייצוא חיסונים: "בעתיד כל יצרניות החיסונים באיחוד האירופי יהיו חייבות לעדכן כאשר ירצו לייצא חיסונים למדינה שלישית (מחוץ לאיחוד)". היא הוסיפה כי משלוחים הומניטריים לא יושפעו מכך.
נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין הגבירה היום את הלחץ על חברות התרופות ואמרה כי קבוצת המדינות המרכיבה את האיחוד האירופי היא "חברה עסקית לכל דבר" ולכן על החברות לעמוד בהתחייבויותיהן. "אירופה השקיעה מיליארדים כדי לסייע בפיתוח החיסונים הראשונים בעולם לנגיף קורונה למען טובת כל העולם. ועכשיו על החברות לספק. עליהן לעמוד בהתחייבויותיהן", אמרה הנשיאה במהלך פגישה מקוונת של הפורום הכלכלי העולמי.
מדינות האיחוד האירופי שמאמינות כי החיסונים ירסנו את המגפה ויניעו את כלכלתן נאלצות כעת לשנות את תוכניותיהן. סגן שר הבריאות האיטלקי, פיירפאולו סילרי, אמר ביום ראשון בטלוויזיה המקומית כי אנשים מעל גיל 80 יחוסנו כעבור ארבעה שבועות מהמתוכנן כתוצאה מהעיכובים.
באיטליה אף מאיימים בנקיטת צעדים משפטיים נגד יצרניות התרופות. "עד הסתיו נוכל לחסן עד 45 מיליון איטלקים, אבל אני לא מאמין בחברות האלה", אמר סגן שר הבריאות. "אני רוצה לראות את החיסונים".
עיכובים לא צפויים באירופה
האיחוד האירופי הזמין 300 מיליון מנות חיסון מאסטרה-זניקה שהייתה אמורה לקבל אישור לשימוש כבר השבוע, עם אפשרות לרכוש 100 מיליון מנות נוספות. אך החברה מסרה כי אספקת החיסונים תתעכב בשל תקלות ייצור.
"למרות שאין עיכוב מתוכנן לתחילת ביצוע המשלוחים אם נקבל אישור באירופה, ההיקפים הראשוניים יהיו נמוכים מהצפי המקורי עקב תפוקה מופחתת באחד מאתרי הייצור בשרשרת האספקה האירופית שלנו", נמסר בהודעת אסטרה-זניקה. "אנו מספקים עשרות מיליוני מנות בפברואר ובמרץ לאיחוד האירופי, בזמן שאנו ממשיכים להגביר את כמויות הייצור".
הודעת אסטרה-זניקה הצטרפה להודעה של פייזר לגבי העיכובים הצפויים במשלוחיהם וגרמה לחישוב מסלול מחדש באיחוד האירופי. ב-15 בינואר הודיעו בפייזר כי הם יספקו פחות מנות מהמתוכנן בשבוע לאחר מכן בשל עבודות שדרוג במתקן הייצור בפורס, בלגיה.
ביצרנית התרופות אמרו כי החברה עדיין תוכל לעמוד ביעדי הרבעון הראשון, וכתוצאה מהשינויים במפעל בבלגיה היא תוכל לספק 2 מיליארד מנות חיסון עד סוף שנת 2021. זאת לעומת 1.3 מיליארד שהעריכו במקור. אתמול נמסר מפייזר כי הם יחזרו השבוע ללוח הזמנים המקורי בעסקה עם האיחוד האירופי. בממשלות באירופה דורשים תשובות ומצביעים על כך שהצלחת מאמצי החיסון שלהן תלויה במגזר הפרטי.
"מצד אחד אנחנו יכולים רק לברך על תוצאת המדע, ומצד שני יש להן (חברות התרופות) מונופול ואנחנו תלויים בהן לחלוטין", אמר שר הבריאות הבלגי פרנק וונדנברוק ביום שבת. "יכולות להיות בעיות ייצור, אך אי הוודאות וההכרזות הללו מקשים מאוד על ארגון קמפיין החיסונים".
המומחים מודאגים הרבה יותר מהחדשות של אסטרה-זניקה מאשר אלו של פייזר, בהתחשב בהתחייבותה של פייזר להגדיל את התפוקה בקרוב. החיסון של אסטרה-זניקה, שפותח עם אוניברסיטת אוקספורד, קל יותר להפצה מכיוון שניתן לאחסן אותו בטמפרטורות גבוהות יותר מאשר החיסון של פייזר.