חוסר האמון הגדול ביותר – בצרפת: שנה מאז שמגפת הקורונה הגיעה גם לאירופה וכעת ניתן להגיד בבירור שהמשבר הותיר רבים מתושבי היבשת מבולבלים, פסימיים וביקורתיים הרבה יותר. עיתון הגרדיאן הבריטי פרסם אמש (שני) סקר מקיף שמצא כי כמעט מחצית מהאירופאים חשים שהממשלות השונות ברחבי אירופה מנצלות את המשבר לטובתן כדי לשלוט ולפקח על האזרחים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הסקר, שערך המרכז למחקר פוליטי Cevipof וכלל כ-8,000 משיבים מצרפת, גרמניה, איטליה ובריטניה, בדק בין היתר את רמות האמון בנוגע לנגיף הקורונה ותיאוריות קונספירציה שקשורות לחיסונים. חוסר האמון הגבוה ביותר נרשם בצרפת. יותר מ-36% מהנשאלים הצרפתים הסכימו עם הטענה שמשרדי הבריאות עובדים עם חברות התרופות בהסתרת הסיכונים, זאת לעומת 32% מהנשאלים באיטליה וגרמניה ו-31% בבריטניה. עוד עולה כי 42% בצרפת, 41% בבריטניה, 40% באיטליה ו-39% בגרמניה חשו כי הממשלות מנצלות את המשבר כדי "לשלוט ולפקח" על האזרחים.
למרות שכל אחת מהמדינות מתנהגת ומתנהלת שונה בתקופת הקורונה, נראה בסקר כי חלה עלייה בתשישות האזרחים. 41% מהנשאלים הצרפתים ענו כי הם חשים מותשים "מותשים" כשנשאלו על מצב רוחם, זאת לעומת 28% בפברואר האחרון. 40% מהנשאלים האיטלקים ענו תשובה דומה. בבריטניה חלה עלייה גם כן מ-19% ל-31% בתשישות וגרמניה מ-7% ל-15%.
על פי הסקר, שיעור האנשים שבחרו במילה "קודר" כמילה שמתארת בצורה הטובה ביותר את מצב רוחם מגיע ל-34% בצרפת, 24% באיטליה, 14% בגרמניה ו-16% בריטניה. "אנשים בכל מקום מאוד עסוקים במשבר הזה", אמר ברונו קוטרס, אנליסט ממחברי המחקר. "אך השקפתם המודאגת והחרדתית של הצרפתים עולה בבירור מהנתונים הללו. יש פילטר צרפתי עבה של חוסר אמון”.
כשנשאלו אם הם מסכימים עם דרך הטיפול של ממשלתם במשבר, 56% מהגרמנים ענו שהם מאמינים בממשל "באופן מלא" או "חלקי", לעומת 74% באפריל האחרון. בבריטניה האמון ברשויות ירד מ-69% ל-48%, ובצרפת מ-39% ל-37%. באיטליה האמון בממשל עומד על 52%. "נתונים אלה מייצגים תערובת של גורמים זמניים ומבניים", אמר ז'יל איוואלי, חוקר Cevipof וממחברי המחקר. "אין קשר אמיתי לביצועים האובייקטיביים של הממשל בטיפול במגיפה, האמון בפוליטיקאים נמוך בדרך כלל באיטליה ובאופן ברור עוד יותר בצרפת, וזה בא לידי ביטוי בעמדה של האנשים".
לשאלה מה דעתם על פוליטיקה באופן כללי – 39% מהנשאלים הצרפתים בחרו ב"חוסר אמון", לעומת 30% מהבריטים, 27% מהאיטלקים ו-24% מהגרמנים. קרוב ל-25% מהצרפתים ו-31% מהנשאלים באיטליה בחרו בכינוי חזק עוד יותר - "גועל נפש" - לעומת 8% בגרמניה ו-11% בבריטניה.
רמות הדאגה גבוהות בכל ארבע המדינות - אך הן גדולות עוד יותר בצרפת ובאיטליה. כמעט 90% מהנשאלים באיטליה ו-84% מהנשאלים בצרפת אמרו כי הם מודאגים מאוד או די מודאגים מהמצב הכלכלי במדינה אחרי המגפה, לעומת 80% מאלו שבבריטניה ו-72% בגרמניה.
בנושא החיסונים יש פער דומה, הצרפתים שוב הם הזהירים ביותר. רק 49% מהנשאלים בצרפת אמרו שהם עשויים, או שכבר חוסנו נגד הקורונה לעומת 80% בבריטניה, 76% ב איטליה ו-66% בגרמניה. בכל ארבע המדינות, הסיבה השכיחה ביותר (58%) שניתנה לאי הרצון להתחסן הייתה פחד מתופעות הלוואי האפשריות, 54% אמרו שאין בידם מספיק ידע על החיסונים או הנגיף ו-25% טענו שהם לא חושבים שהחיסונים יעילים. 16% אמרו שהם חסרי אמון בחיסונים באופן כללי.