סיוט במחנה הפליטים

אירועי השבועות האחרונים במחנה הפליטים אל-הול, שעליו מופקדים הכוחות הכורדים בצפון מזרח סוריה, מזכירים סרט אימה: בזה אחר זה נרצחו כ-20 מיושבי המקום ובהם שוטר, מנהיג של ארגון מקומי ועוד כמה דמויות מוכרות. לפחות באחד ממקרי הרצח ראשו של הקורבן נערף, וזו רק אחת מהעדויות המצטברות לכך שדאעש -  גם אחרי שהובס צבאית בשדות הקרב של מוסול וא-רקה - ממשיך להוות איום ואף עולה למתקפות קטלניות שהולכות וגוברות בחודשים האחרונים.

אבל ב-2021 מתקפות הטרור של דאעש מתבצעות בפרופיל תקשורתי נמוך. הן לא מלוות במסע יחסי ציבור אינטרנטי שכולל סרטוני וידאו מלוטשים באיכות HD או תיעוד שיירות של פעילי הארגון בעודם נעים בכבישים לאור יום. "המדינה האסלאמית", כפי שאומרת סיסמתה, "נשארת ומתרחבת" - אך פועלת כיום בהיחבא.

מחנה הפליטים אל-הול, צפון מזרח סוריה (צילום: רויטרס_)
מחנה הפליטים הפך לזירת טבח|צילום: רויטרס_

מתוך המחתרת דאעש מצליח לממש את זממו אפילו בתוך השטח המגודר שבו הציבו הכורדים משמר. הארגון פועל דרך חוליות חשאיות שכל אחת מהן מונה, לפי הערכת משרד ההגנה האמריקני, עד 15 פעילים - ואינו מפעיל יחידות לוחמות עם נוכחות גלויה בשטח, כפי שהיה עד לתבוסתו הצבאית. החוליות האלה שומרות על קשר ביניהן, אך קשה להתחקות אחר עקבותיהן.

לפי הערכה שהתגבשה בשלטון הכורדי בצפון סוריה ופורסמה בסוכנות הידיעות AP, מפקדי דאעש הצליחו להוציא אל הפועל את סדרת החיסולים במחנה אל-הול על ידי הנחיית תאים הפועלים בתוך המחנה לחסל את יריבי הארגון. בצורה הזו דאעש ממשיך להטיל אימה על כ-60 אלף יושבי המחנה– אזרחים שנמלטו מאזורי הקרבות בגבול סוריה-עירק, לצד פעילי דאעש שנכנעו בעירק ובסוריה ובני משפחותיהם. אנשי המיליציות הכורדיות אומנם נמצאים שם כדי להשגיח ולשמור על הסדר, אך לא מסוגלים לדאוג לשלומו של מי שהארגון מחליט לפרוע עמו חשבון.

לוחמי דאע
ירדו למחתרת - ושינו דפוסי פעולה|צילום: CNN, חדשות

אחרי המפלות: האסטרטגיה החדשה של דאעש 

עכשיו תחשבו על אווירת האימה במחנה הפליטים הזה כביטוי מזערי למה שקורה בשנה האחרונה בעירק ובסוריה, שתי המדינות שבהן החזיק דאעש את מעוזיו העיקריים, עד למפלה הצבאית שספג בין השנים 2017 - 2019. דאעש מתחזק בשנה האחרונה דרך הצלחות טקטיות שמשחזרות את שיטות הפעולה שלו בראשית דרכו בעירק, הרבה לפני שהפך לארגון הטרור האימתני שכל העולם מכיר.

המאמץ העיקרי שלו אינו מופנה להשתלטות מחדש על מחוזות או אף יישובים מבודדים והחזרת הנכסים הרבים שאיבד. במקום זאת, דאעש מתמקד במתקפות על הכוחות שפעלו ועדיין פועלים נגדו על הקרקע בסוריה ובעירק – מיליציות שיעיות, צבא עירק, צבא סוריה, הכוחות הרוסיים והכוחות הכורדיים. המטרה היא קודם כל להדוף אותם ממוקדי פעילותו ולאפשר לו חופש תנועה במרחב שבין סוריה לעירק, דרך אזור הגבול והשטח המדברי העצום שמשמש מבחינתו כר להתארגנות ופעילות טרור. כסף למימון הפעילות המשיך לעבור בשנה שחלפה אל בכירי הארגון מטורקיה, דרך רשת של מבריחים - כך על פי נתוני הממשל האמריקני.

כאשר דאעש נתקל בהתנגדות מצד ארגונים מתחרים או מיליציות יריבות, הוא משתמש גם בחיסולים כדי להשיג דריסת רגל – בדומה לשיטות של ארגוני פשיעה. כך הוא פועל באזור הגבול המזרחי של סוריה, הידוע כמוקד מאבק בין דאע"ש, המיליציות הכורדיות והכוחות הנאמנים למשטר אסד. בטקטיקות האלה דאעש הצליח לגלגל בחודשים האחרונים עשרות מתקפות טרור קטלניות בערים ובצירי תנועה מרכזיים בשתי המדינות – הפעלת מטענים, מארבי ירי וגם פיגועי תופת שביצעו מחבלים מתאבדים.

עלייה חדה בטרור במקביל להתפשטות המגפה

מניין הפיגועים החודשי שדאעש הצליח לבצע היה במגמת זינוק לאורך השנה האחרונה. מכ-40 פיגועים בחודש בכל רחבי עירק בינואר 2020, המספר זינק ליותר ממאה פיגועים בחודשים אפריל ומאי. מגמה מקבילה של עלייה במספר הפיגועים החודשי הסתמנה גם בסוריה – אם כי באופן מתון יותר.   

במילים אחרות, מאז הגל הראשון של מגפת קורונה העולמית דאעש הצליח להגביר באופן דרמטי את היקף פעילות הטרור שלו. עוצמת הפיגועים ומניין הקורבנות שהוא מצליח לגבות אומנם קטנים בהשוואה לתקופת השיא של פעילות הארגון, בין השנים 2015 ל-2017, אך התמונה הכללית מטרידה ביותר: דאע"ש שוב בתנופה: מכירכוכ בצפון עירק ועד למחוזות המערביים של סוריה.

זירת פיגוע התאבדות כפול של דאע
זירת פיגוע התאבדות כפול של דאעש בבגדאד|צילום: רויטרס_

אומנם למגפה אין קשר לטרור אבל עבור דאעש היא חלון הזדמנויות שמנוצל היטב. מה שמשחק לידי דאעש כעת הוא הצמצום בהקצאת המשאבים ללחימה נגדו בעירק ועצירת חלק מן הפעילות לטובת ההתמקדות בצו השעה - למשל, אכיפת הסגר למניעת התפשטות המגפה ברחבי המדינה ובאזורים שבשליטת הכורדים. מה שמסייע לדאעש לפעול, בנוסף לכך, הוא המשך המאבק האזורי בין אירן, ארה"ב, טורקיה, רוסיה והמיליציות הפועלות בכפוף להן או בתיאום עימן.

כשהכוחות האלה עסוקים בצעדי ההתמודדות עם מגפת הקורונה או במאבקים ביניהם – יותר מאשר באיום דאעש. וכשהתפשטות המגפה מחלישה את כושר הפעולה של השלטון בעירק ובסוריה, אין זה פלא שדאעש מצליח לצבור תאוצה ולמנף פיגועים לנפח שלא ראינו כמותו בתקופה שקדמה לקורונה.

אכיפת סגר למניעת התפשטות מגפת קורונה בבגדאד (צילום: רויטרס_)
דאעש מנצל הזדמנות. אכיפת סגר בבגדד|צילום: רויטרס_

מה דרוש כדי לעצור את הסחף של דאעש?

השלמת המבצע הבינלאומי נגד דאעש בעירק בסוף 2017, וההשתלטות על המעוז האחרון שבו החזיק בסוריה במרץ 2019, הובילו לדעיכה זמנית במתקפות הטרור של הארגון בשתי הזירות הללו, אחרי שמבצריו קרסו, אך השהות במחתרת לא הכניעה אותו. התאוששותו, במתכונת של מתקפות גרילה, הוכיחה שאפשר להביס את הארגון הזה צבאית, אך לא להעלים את המוטיבציה שלו לפעול ולפתח חלופות.

דאעש, כאמור, ניצל את תקופת הירידה למחתרת להתארגנות מחדש, ובהמשך ניצל כל דעיכה בפעילות הבינלאומית נגדו  - לרבות ההתעסקות בדיכוי המגפה - כדי להרים ראש. כפי שמלמדת פריסת כוחותיו, הארגון חותר לשוב ולהרחיב את שטח הפעילות שלו והוא במגמת התקדמות מערבה, מעבר למדבר הסורי, לתוך המחוזות הצפוניים ואף לעבר המחוזות הדרומיים של סוריה - הסמוכים יותר לגבול עם ישראל, ששימשו עבורו בית עד ל-2017.

כדי לעצור את הסחף הזה, לא די בהפעלת כוח אש, על הקרקע או מהאוויר. מה שהוביל לניצחון על דאעש בין 2017 ל-2019, לצד הנחישות והקצאת הכוח הצבאי, היה שיתוף פעולה או לפחות תיאום צבאי נדיר בין כוחות יריבים: מערביים לצד רוסיים, אירניים, כורדיים וערביים. שיתוף הפעולה במישור המודיעיני, בתכנון הלחימה בארגון ואף בחלוקת תפקידים בין הגזרות השונות, הניב אז תוצאה חיובית.

כלא לחברי דאעש בסוריה (צילום: רויטרס_)
לוחמי דאעש בכלא בחסכה שבסוריה|צילום: רויטרס_

למרות השוני במאפייני איום דאעש בעירק ובסוריה כעת, כאשר הוא נמצא בעיקר במחתרת, שיתוף פעולה מודיעיני בין-לאומי לסיכול פעילות הארגון חיוני גם הפעם. זה נחוץ במיוחד כדי להתחקות אחרי מפקדי הארגון ולקטוע את העברת המסרים וההנחיות לביצוע פיגועים.

מהלך נבון של ממשל ביידן - ובפרט מצד משרד ההגנה שמזה כמה חודשים מתריע על התנופה בפעילות דאעש בעירק ובסוריה - יכול להיות ניסיון לגבש שוב מהלך בין-לאומי נגד דאעש, דרך תיאום בין הקואליציות המתחרות שפועלות במרחב. בסיוע רוסיה, ולמען המטרה המשותפת של בלימת דאעש, ארה"ב יכולה לדחוק באירן ובמיליציות המשרתות אותה להרפות מהעימות עם הכוחות האמריקניים בעירק, ולהתמקד שוב במאבק ביריב המשותף לכולם בזירה העירקית.

 

הפוגה בקרבות לטובת מאבק בטרור של דאעש אפשרית גם בין הכוחות הנלחמים זה בזה בצפון סוריה – הכורדים, טורקיה ומשטר אסד. על כל פנים, צרת דאעש לא תיעלם מעצמה ללא התגייסות של מי שנמצאים על הכוונת של הארגון. לצד שיתוף הפעולה הבין-לאומי נגד המגפה, נוצרת מחדש כעת ההזדמנות לשיתוף פעולה בין-לאומי מהודק נגד ארגון הטרור. המאבקים בין הכורדים לטורקים, בין אסד ליריביו, בין הפלגים היריבים בעירק ואפילו בין ארה"ב לאירן – יכולים לחכות. בין כה וכה הם לא יסתיימו בקרוב.