בשנה האחרונה נהרגו באוסטרליה שבעה בני אדם כתוצאה מתקיפת כריש. הפעם האחרונה שנרשמה תמותה כזאת בשנה אחת הייתה ב-1934. המומחים נזהרים להסיק מסקנות על סמך שנה בודדת, אך גורסים כאחד - האוקיינוס משתנה, והכרישים משתנים בתוכו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בשנת 2019 לא נרשמו הרוגים מתקיפות כרישים בחופי היבשת, ובשנים שקדמו לה מתו מדי שנה בין אדם אחד לשניים מהתקיפות הללו. השיא של כל הזמנים אירע ב-1929, אז מתו 9 בני אדם כתוצאה מהתקיפות. בשנה החולפת דווחו 21 מקרי תקיפה, בדומה לשנים הקודמות, אך ההבדל הוא באחוז התקיפות הקטלניות שקפץ במאות אחוזים.
ומה הסיבות לכך? ישנם מומחים שטוענים כי מדובר בשנה של מזל רע. אך ישנם אחרים שטוענים כי משבר האקלים הוא האחראי לתופעה: כשהמים מתחממים, כל מערכות החיים נפגעות ונאלצות להסתגל. דגים שוחים לעבר מקומות בהם לעולם לא שהו קודם לכן. התנהגותם של מינים משתנה, עולם המים משתנה, הכרישים עוקבים אחר הדגים שאותם הם טורפים ועוברים לשחות קרוב יותר לחופים, המלאים גם בבני אדם.
אוסטרליה היא אחת הזירות שנפגעו בצורה הקשה ביותר ממשבר האקלים. ב-2019 פרץ גל שרפות ששטף את המדינה, ובשנים האחרונות פקדו את היבשת גלי חום לוהטים ואחת מהבצורות הקשות ביותר שנרשמו לאורך ההיסטוריה. בתוך כך, גם מי האוקיינוס שמקיפים את היבשת חווים את השינוי: המים הקרובים לפני השטח במחוז הדרומי במדינה חמים פי ארבעה מטמפרטורת הים הממוצעת בעולם.
"אני לא זוכר אף שנה בה ראיתי צבר כה גדול של דגים בקרבת החוף", אמר קאלום בראון, פרופסור לביולוגיה מאוניברסיטת מאקרי שבסידני. "אין ספק שהכרישים רק מגיבים למקום שבו הדגים הללו נמצאים, שהרי הם אוכלים אותם. בסופו של דבר, הם יתקרבו לבני האדם יותר ויותר".
בראון הוסיף: "שינויי האקלים הרסו את נופי הטבע העולמיים והוציאו הכול מאיזון, הם שיבשו את האופן שבו בעלי החיים במערכות האקולוגיות הימיות חיים, נעים, ואת המפגש שלהם עם בני האדם. אי אפשר להסיק מסקנות על סמך נתונים של שנה אחת, אך ברור שאנו נעים לעבר תקופה של הלא נודע. אפשר להשליך פחות או יותר את כל מה שידענו על יחסינו עם בעלי החיים עד כה. לא משנה מה יגיע בעתיד – זה יהיה אחרת".