חשיפה ב-CNN: מסמכים פנימיים של הממשל הסיני נחשפו הלילה (בין שני לשלישי) ברשת החדשות האמריקנית, ובהם נטען באופן חסר תקדים כי בסין ידעו על התפרצות הקורונה בווהאן. לפי המסמכים, בסין חיכו זמן לא מבוטל לפני שעדכנו בכך את שאר העולם - וכי הודעה מוקדמת יותר הייתה עשויה למנוע את ההתפרצות החמורה בשאר המדינות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עוד נחשף במסמכים כי סין הסתירה גם את מספרי התמותה וההדבקה האמיתיים בשטחה מהמגפה. עיון בחומרים מוכיח כי היום החמור ביותר של המגפה באזור המדובר היה ב-17 בפברואר 2020, שבו מתו 196 אנשים עם סימפטומים של נגיף הקורונה. עם זאת, המספרים שפורסמו בסין שונים מהממצאים במסמכים, כך שבאותו היום סין הכריזה על 93 מתים בלבד. נוסף על כך, על פי הדיווח, גם מספר הנדבקים לא דווח כמתבקש: ב-10 בפברואר המסמכים מראים שהיו קרוב ל-6,000 מקרים בחבל חובאי, כאשר באותו היום סין בחרה לדווח רק על 2,500 נדבקים חדשים במדינה כולה.
בעקבות החשיפה אמר יאנזונג הוואנג', חבר בוועדת הבריאות הגלובלית במועצה ליחסי החוץ האמריקנית, כי "היעדר שקיפות תרמה מאוד למשבר הזה". המדליף, שהביא את המסמכים לרשת החדשות הבין-לאומית, טען כי הוא עבד במערכת הבריאות הסינית. ב-CNN ביקשו לוודא את אמינותם של המסמכים, ולכן הם עברו ניתוח מעמיק על ידי מומחים מרחבי העולם שאישרו את הממצאים.
פרופסור דאלי יאנג, מומחה לענייני סין מאוניברסיטת שיקגו, אמר בריאיון ל-CNN כי "אם סין הייתה שקופה יותר וגם נחושה יותר בתגובה שלה, זה בבירור היה מועיל לעולם כולו". בדוח שנכתב בחודש מרץ ניתן לראות שלרשויות בסין לקח 23 ימים בממוצע, מהרגע שאדם גילה תסמיני קורונה, ועד שאובחן כחולה.
ב-CNN טוענים שאחת הבעיות החמורות ביותר החלה כבר בתחילת ההתפרצות, בדצמבר, כשחלה עלייה משמעותית במספר הנדבקים. מספר החולים בשפעת המסתורית בווהאן גדל פי עשרים לעומת מספר חולי השפעת שהיו בעיר בתקופה המקבילה אשתקד, ומערכת הבריאות הוצפה בחולים. למרות זאת, לא נערכה בקרה מסודרת על רישומי נדבקים, מה שהיה אמור להדליק נורות אדומות כבר אז.
לפי המסמכים, ההתפרצות ומספר "חולי השפעת" עלה בעשרות אחוזים לא רק בעיר ווהאן, אלא גם בערים נוספות בחבל חובאי – ביניהן שינינג ובייצ'אנג. התקשורת הסינית מפיצה מידע שלפיו הנגיף נמצא באריזות מזון קפוא שהגיעו לסין טרם ההתפרצות, כשעל פי חלק מהפרסומים הוא החל את דרכו באירופה.
ראש ארגון הבריאות העולמי, תאודרוס אדהנום, שיגר אמש אזהרה בנוגע להתנהלות של הרשויות בסין: "בואו לא נבצע פוליטיזציה לבדיקת מקורות הנגיף. עלינו לדעת מה מקורו מכיוון שזה יעזור לנו למנוע התפרצויות עתידיות, אין מה להסתיר. אנחנו רוצים לדעת את המקור - וזהו", הסביר אדהנום.
סין מצדה טוענת שהיא מגלה שקיפות מלאה בכל הקשור לנגיף הקורונה. הוואה צ'וניינג, דוברת משרד החוץ, טענה: "כבר זמן מה שפוליטיקאים אמריקנים מנסים לתקוף ולהאשים את סין, ולהפיץ עליה מידע לא נכון. זה מטעה את הציבור האמריקני ועוד מדינות מערביות, שלא יודעים מה האמת לגבי המאבק של סין במגפה".
לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, נגיף הקורונה גבה את חייהם של קרוב למיליון וחצי בני אדם – והיד עוד נטויה. המסמכים שנחשפו הלילה ב-CNN עשויים לסייע במחקר הקורונה ומגפות נוספות, ואולי גם ירימו דגל אדום בכל הקשור להתנהלות עתידית של כל מדינה שבה תתפרץ מגפה העשויה לאיים על העולם כולו.