ישראל היא האחראית לפיצוץ במתקן להעשרת אורניום בנתנז שבאירן ביום חמישי האחרון – כך מסר ל"ניו יורק טיימס" גורם מודיעיני במזרח התיכון. על פי הגורם, הנזק נגרם כתוצאה מהטמנת פצצה עוצמתית במתחם בדרום טהרן שבו מפותחות צנטריפוגות מתקדמות. חבר במשמרות המהפכה באירן הוסיף כי נעשה שימוש גם בחומר נפץ. שני הגורמים ביקשו לשמור על אנונימיות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הגורם האירני הוסיף כי לאחר הפיצוץ, החשד של המשטר התמקד בישראל ובארצות הברית, שכבר חיבלו בעבר בתוכנית הגרעין, בין היתר באמצעות מתקפות סייבר. עם זאת, במקרה האחרון נשללה האפשרות שמדובר במתקפה מהסוג הזה.
בעיתון ציינו כי אם הנזק במתקן הגרעין בנתנז נגרם כתוצאה ממתקפה מכוונת, הוא מוסיף נדבך לחולשתה של אירן, שנאנקת תחת הסנקציות שהטיל עליה ממשל טראמפ ומתמודדת עם התפרצות נרחבת של נגיף הקורונה.
בשבוע שעבר פורסמו תמונות לוויין שמציגות את הנזק שנגרם במקום, שבהן ניתן לראות שחלק גדול מהמבנה שנמצא מעל האולמות התת קרקעיים שבהם מעשירים אורניום - נהרס. לאחר הכחשות וניסיונות טיוח, האירנים הודו שלמתקן נגרם נזק רב. במבנה שהושמד, שהאירנים פעלו לבנות במשך שמונה שנים, ניסו להרכיב את הצנטריפוגות היותר חדשות ומהירות שיכולות להעשיר אורניום בקצב הרבה יותר מהיר.
המשמעות היא שאם אירן רחוקה, לפי ההערכות ארבעה חודשים, מלהשיג את כמות האורניום הדרושה לפצצה גרעינית אחת, הניסיון שלהם לקצר את לוחות הזמנים ולהגביר משמעותית את קצב העשרת האורניום נפגע. ההודעה האירנית מלמדת שהניסיון להכחיש את מה שקרה, להדחיק ולטייח, לא עבד בשל ממדי הנזק. זה האירוע העיקרי מכל ארבע התקריות שאירעו באירן במהלך השבועיים האחרונים.