דנמרק, אחת ממדינות סקנדינביה, מונה כ-6 מיליון תושבים. עד כה אובחנו שם כ-14 אלף חולי קורונה בלבד, 600 עדיין פעילים – ורק 3 במצב קשה. הצעדים שננקטו במדינה כללו סגר מהיר ופתיחה הדרגתית של המשק, תמיכה כלכלית רחבה באזרחים ובדיקות רבות - ללא תשלום. המדינה האירופאית שניצחה את הקורונה - וההבדלים בהשוואה לישראל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בסוף חודש פברואר אובחן החולה הראשון בקופנהגן, ופחות מ-20 ימים אחר כך המדינה נכנסה לסגר והמשק להקפאה. חודש נוסף חלף, ודנמרק הייתה ממדינות אירופה הראשונות שפתחו מחדש באופן מבוקר, הדרגתי ובעיקר ברור. מזה כחודשיים שדנמרק מתנהלת בשגרה – הכול פתוח, כולל הגבולות, ומהיום גם הגבול עם שוודיה השכנה שנחשבת "הסוררת" באזור. באורח פלא מספר החולים החדשים לא זינק בחדות עד כה, רק כמה עשרות מאובחנים ביממה. בעוד כשבועיים מערכת החינוך צפויה לחזור לפעילות מלאה בכיתות, כולל במוסדות להשכלה גבוהה.
אז מה הם עשו שונה מאיתנו? בבסיס ההצלחה: אמון גבוה של האזרחים במקבלי ההחלטות, לצד הנחיות ברורות וקבועות. את המשבר ניהלה ראשת הממשלה מטה פרדריקסן, לצד משרדי הבריאות והכלכלה. "היא ניהלה אותו בצורה אחראית וממוקדת, ובעיקר תחושה שהיא רואה את האזרחים", סיפרה ד"ר טל ויצמן-נוה, פסיכולוגית קלינית המתגוררת בדנמרק.
ההחלטות המשמעותיות עברו שם בשיתוף פעולה בין הקואליציה לאופוזיציה, מה שנתן להן לגיטימציה רחבה. בנוסף לאמון בממשלה, גם הרשויות הגיעו ערוכות טוב יותר למשבר ביניהן מערכת הבריאות הגדולה והעשירה במדינה. מהר מאוד הבינו כמה חשוב מערך בדיקות מהיר ויעיל, ועודדו את האזרחים להיבדק – ואפילו בחינם.
בניסיון לקטוע מהר שרשראות הדבקה השיקו שם לפני כחודש וחצי את היישומון "סמיתסטופ" – אפליקציה אזרחית וולונטרית לאיתור חולים, ידידותית וקלה להפעלה. עם זאת, נראה שמעל הכול זו מדיניות הרווחה. דנמרק מדינה עשירה, ובעיתות מצוקה היא מושיטה עזרה לכל מי שנפגע. עובדי המדינה המשיכו לקבל משכורת, ולעצמאים נתנו תוספות למי שישמור על העובדים.