ממשל טראמפ הכריז היום (שני) על סנקציות חדשות נגד משרד ההגנה האירני וכל שאר המעורבים בתוכנית האירנית לפיתוח נשק גרעיני. מדובר במהלך חשוב מצד ארה"ב, בשל העובדה שבעלות הברית האירופיות מתנגדות לחידוש הסנקציות מטעם האו"ם על האירנים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו, כשלצדו היועצים לביטחון לאומי של הנשיא טראמפ, הודיע לתקשורת על הסנקציות החדשות שיוטלו על כ-25 גופים ואישים הקשורים לפיתוח הגרעין האירני. בין הדמויות שיוכנסו תחת הסנקציות האמריקניות - חמישה מדענים אירנים. בנוסף אליהן, הודיע פומפאו כי גם על נשיא ונצואלה ניקולס מדורו יוטלו הסנקציות, זאת לאחר הידוק קשריו מול טהרן.

בהודעה שהוציא לאחר מכן, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כתב: "היום אני נוקט בפעולות חדשות להגבלת המרדף האירני אחר טילים גרעיניים. הממשל שלי לעולם לא יאפשר לאירן להחזיק נשק גרעיני, ולא נאפשר להם לסכן את שאר העולם עם אספקה ​​חדשה של טילים בליסטיים".

 

 

נתניהו ומזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו (צילום: קובי גדעון / לע
פומפאו יחד עם נתניהו. ארכיון|צילום: קובי גדעון / לע"מ, חדשות

בשל כך הכריז טראמפ: "כדי להבטיח שזה לא יכול לקרות, אני מוציא צו ביצוע חדש, שמשחזר את סנקציות האו"ם על אירן, ומטיל סנקציות חדשות ובקרות ייצוא על יותר משני תריסר גופים ויחידים התומכים בתוכנית הנשק הגרעיני".

הנשיא האמריקני העביר את המסר שהוא לא חושש מההתנגדויות לסנקציות בקרב רוב המדינות במועצת הביטחון של האו"ם והבהיר: "פעולותיי היום מעבירות מסר ברור למשטר האירני ולאלה בקהילה הבינלאומית המסרבים לעמוד נגד אירן - ארה"ב לא תאפשר למשטר האירני לקדם יכולות נוספות שיטילו אימה על שאר העולם".

אנגלה מרקל ועמנואל מקרון בפסגת האיחוד האירופי (צילום: רויטרס_)
מרקל ומקרון. בגרמניה ובצרפת מתנגדים לחידוש הסנקציות|צילום: רויטרס_

שר האוצר האמריקני סטיבן מנושין אמר שהסנקציות מכוונות נגד אנשי תוכנית הגרעין האירנית, ביניהם גם ספקים ויצרנים של ציוד צבאי שיכול לשמש גם את תעשיית הטילים האירנית. שגרירת ארה"ב באו"ם, קלי קרפט, שהצטרפה לפומפאו בכינוס העיתונאים, אמרה שהיא מצפה מכל המדינות החברות באו"ם לחדש את הסנקציות נגד אירן.

צדדים אחרים להסכם הגרעין ורוב חברי מועצת הביטחון של האו"ם אמרו כי הם אינם מאמינים שלארצות הברית יש את הזכות להטיל מחדש את הסנקציות וכי למהלך האמריקני לא יהיה כל תוקף משפטי. ביום שישי אמרו בריטניה, צרפת וגרמניה למועצת הביטחון של האו"ם כי הקלת הסנקציות על אירן - שהוסכם לגביה במסגרת הסכם הגרעין משנת 2015 - תימשך, למרות טענות האמריקנים.