ישראל ולבנון הגיעו להסכמה, בתום משא ומתן שנמשך שנים ארוכות, לפתוח בשיחות על סימון הגבול הימי בין שתי המדינות. מקורות יודעי דבר מסרו ל-N12 כי השיחות יחלו מיד לאחר סוכות וככל הנראה ייערכו בבסיס יוניפי"ל בנקורה בחסות נציג אמריקני בכיר ובנוכחות רשם מטעם האו"ם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

פריצת הדרך הושגה בעקבות ביקוריו של עוזר השר החוץ האמריקני דייוויד שנקר בביירות ובירושלים. מן הצד הישראלי ניהל את הדיונים שר האנרגיה יובל שטייניץ ובצד הלבנוני ניהל את הדיונים יו"ר הפרלמנט השיעי נביה ברי, בעזרת לשכתו של הנשיא עון.

שר האנרגיה יובל שטייניץ (צילום: Alex Kolomoisky/flash 90, חדשות)
הוביל את המגעים מצד ישראל. השר שטייניץ|צילום: Alex Kolomoisky/flash 90, חדשות

עדין אין סיכום סופי על פתיחת השיחות באשר לסימון סופי של הגבול היבשתי, שבו יש עדיין כמה מחלוקות לגבי תוואי התו הכחול. המחלוקת בין ישראל ללבנון נוגעת לשטח של כ-860 קילומטרים מרובעים בים התיכון. 

ישראל כבר הודתה שתהיה מוכנה לחלק את הזכויות באזור על יחס של 58:42 לטובת לבנון. הלבנונים השרויים במצוקה כלכלית חזקה מבקשים להתחיל בקידוחי גז סמוך לאזור המחלוקת בעוד ישראל מתכוונת לפתוח בקידוחים בזיכיון "אלון", הגובל בשטח המריבה.

ההתמקחות לגבי פתיחת השיחות הרשמיות נמשכת לסירוגין כבר יותר מעשור ואולם עד כה הלבנונים נרתעו תמיד ברגע האחרון מלהסכים לשבת לשולחן. צפוי שממשל טראמפ ישתדל להציג את ההסכמה החדשה כעדות נוספת לתמורות ביחסים בין ישראל למדינות ערב. ברור שחיזבאללה נתן הסכמה בשתיקה למהלך זה אך לא ידוע עדיין כיצד יגיב חסן נסראללה באופן פומבי.

נסראללה  (צילום: AP)
כיצד יגיב נסראללה?|צילום: AP

השגת הסכם לסימון הגבול הימי תאפשר להאיץ את קידוחי הגז במים הכלכליים של שתי המדינות ובכך תקטן באופן משמעותי הסכנה של פעילות צבאית נגד אסדות הגז.