הספירה לאחור החלה - ושנת הלימודים מסביב לעולם צפויה להיראות אחרת: בישראל סוכם על תוספת תקציב כדי להתאים את הלימודים לימי הקורונה, אך היא לא היחידה. במדינות רבות מנסים להיערך לימי הלימודים שייראו אחרת לגמרי: בכיתות וגם מחוצה להן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בהודעת ארגון הבריאות העולמי לקראת פתיחת שנת הלימודים נכתב כבר בתחילתה: "דברים רבים עדיין לא ידועים לגבי הנגיף ומחלת הקורונה". הארגון הצהיר: "חשוב שקהילות יפעלו למניעת התפרצות. ההגנה על הילדים ועל מתקני החינוך חשובה במיוחד. אמצעי זהירות נחוצים כדי למנוע התפשטות במסגרות בית הספר. עם זאת, יש להקפיד גם להימנע מהסטיגמה של תלמידים וצוותים שעשויים להיחשף לנגיף".

ארצות הברית סופרת שבועות עד שבתי הספר ייפתחו. בכירי מערכת הבריאות והחינוך הפדרליים הדגישו השבוע את הצורך של הילדים לחזור לכיתות, למרות החשש מפני הקורונה. גורמים בממשל אמרו כי פתיחת בתי ספר היא קריטית לרווחתם הנפשית והרגשית של הילדים, כמו גם מתן האפשרות להורים לחזור לעבודה כדי לשקם את הכלכלה.

הנשיא דונלד טראמפ אף איים לבטל את הסיוע הפדרלי לכל בית ספר שיחליט להישאר סגור. יותר מ-4 מיליון זיהומים נרשמו בארצות הברית מאז שתועד המקרה הראשון בינואר, וארצות הברית עדיין רואה נקודות הדבקה חדשות במערב ובדרום. בתי הספר הציבוריים במדינה נשלטים על ידי המדינות ולא על ידי הממשלה הפדרלית. לא כולם מתכוונים לשמוע להוראות מוושינגטון. בתי הספר יפתחו מחדש בתאריכים שונים, ויעבדו בדרכי הוראה שונים - הדרכה וירטואלית, אישית בכיתות או הכלאה של שתיהן.

תלמידה בבית הספר כותבת (צילום: רויטרס, רויטרס_)
חוזרים לבית הספר, ארכיון|צילום: רויטרס, רויטרס_

הורים רבים בארצות הברית מביעים חרדה, אחרי חודשים של מגבלות על פעילויות לילדים: כולל גני שעשועים שנסגרו ומתקנים ציבוריים כמו בריכות שחייה שלא פעלו. ג'ני ברוור בת ה-38, אם לילדות תאומות בנות 12 באטלנטה, אמרה: "אני וכל החברים, כל הילדים בבתי הספר הציבוריים והפרטיים חולקים את אותם חששות. אנחנו לא יודעים מה יהיה? הלמידה המקוונת לא מספיק טובה, אבל זה לא בטוח לשלוח אותם לבית הספר". 

איטליה, בית ספר יסודי בלסמו שבחבל לומברדיה החליט לנצל את ההזדמנות ושינה את מערכת השעות - הם יעבירו שיעורים רבים בחיק הטבע. כך, מאמינים המורים, אפשר ליצור "מצב רגיל חדש" כאשר תקופת הלימודים תתחיל בספטמבר.

במקום לימודים רק בכיתות, במקום שיעורי לטינית או התעמלות באולם, התלמידים הצעירים יבלו חלק מימיהם בטיפוס על עצים, הדלקה וכיבוי אש, ליטוף בעלי חיים ולמידה על הטבע. בית הספר הזה ממוקם בחבל ארץ שספג את המכה החזקה ביותר מהקורונה - לומברדיה.

אנה פודסטה מציעה תוכנית לימודים לילדים בני 6 על בסיס "הכרת הטבע" בעשר השנים האחרונות. כעת היא מאמינה שהמגפה היא הזדמנות, מכיוון שהיא מכריחה את בתי הספר לחשוב מחדש על המודל הקלאסי שבו מלמדים ילדים. "החוץ מאפשר לנו להמציא את עצמנו מחדש, הסביבה בחוץ משתנה ללא הרף", אמרה. "זה מאלץ את כולם לחשוב על שתי רגליהם  - אתה לא מכיר את היער שאליו אתה נכנס כאשר השמש זורחת או כשיורד גשם, הנפש בסביבה כזו פורחת והילדים הופכים לפרואקטיביים".

תלמידים בית ספר ילדים (צילום: רויטרס, רויטרס_)
הנחיות מחמירות בביה"ס, ארכיון|צילום: רויטרס, רויטרס_

אירלנד הודיעה ביום שני על חבילת סיוע כספית בסך 375 מיליון אירו, שכל מטרתה היא להחזיר ילדים לבית הספר כבר בסוף אוגוסט. מאות מורים וצוותי תמיכה מגויסים למלאכה, 75 מיליון יורו יוקצו לבניה ושינויים בכיתות בכדי לאפשר התרחקות חברתית ושמירה על בריאות העובדים והתלמידים.

"עבור התלמידים פשוט אין תחליף למצב שבו לומדים בבתי הספר בנוכחות בני גילם ומוריהם", אמר ראש הממשלה מייקל מרטין. לדבריו, "זו הסיבה לפיתוח תוכנית כוללת לפתיחת בתי הספר שלנו, ולשמירתם פתוחים. זה בראש סדר העדיפויות של ממשלה מאז מינויה לפני ארבעה שבועות".

התוכנית כוללת 52 מיליון יורו עבור אמצעי ניקיון והיגיינה. בין השינויים באירלנד: תזמון של ההפסקות ויצירת "בועות למידה" לתלמידים הצעירים. לבישת כיסוי לפנים לא תהיה חובה בשיעורים.

טורקיה הודיעה שהיא מתכננת לפתוח מחדש בתי ספר בפריסה ארצית כבר ב-31 באוגוסט, הנשיא ארדואן רוצה את התלמידים בכיתות ואת ההורים עובדים. המורים והמנהלים כבר מכינים את אמצעי הזהירות ללמידה בריאה בעידן הקורונה. בתי הספר בטורקיה עברו לשיטת חינוך מרחוק בחודש מרץ, אז זיהתה טורקיה את המקרה הראשון והחלה להגביל את התנועה. חלק גדול מהכלכלה נפתח מחדש ב-1 ביוני, אבל זה התרחש אחרי סיום שנת הלימודים במדינה.

"אמרו לנו שבתי הספר ייפתחו מחדש, אז נראה איך זה הולך", אמר מורה בכיתה א' בדרום אנטליה. "אני מודאג קצת לבריאות התלמידים שלי ולמשפחתי, כמובן". גם במשרדו של ארדואן יודעים שבמידה והנגיף ירים ראש, התלמידים יחזרו הביתה ללמוד בזום, אבל לא בכל המקרים אפשר ללמוד מרחוק.

מורה בבתי ספר יסודיים בדרום מזרח המדינה אמרה שלחלק מתלמידיה לא היו אמצעים להשתתף בשיעורים מקוונים והוסיפה: "הוראה מקוונת לעולם אינה יכולה להיות יעילה כמו למידה בכיתה."

תלמיד בית ספר טבע (צילום: רויטרס, רויטרס_)
טיפוס על עצים ולימודים בטבע, ארכיון|צילום: רויטרס, רויטרס_


 
יש מדינות כמו שוודיה, ניקרגואה וטאיוואן שמעולם לא סגרו את בית הספר. לעומתם יש כמעט 10 מיליון תלמידים ברחבי העולם - שכבר לא יחזרו לבית הספר. הקיצוץ התקציבי העמוק בחינוך במדינות וקהילות רבות, יחד עם העוני הגובר שנגרם כתוצאה ממגפת הקורונה, עשויים להכריח לפחות 9.7 מיליון ילדים להיעדר מבית הספר לנצח. מיליונים נוספים ברחבי העולם מקבלים לימודים חלקיים ברמה נמוכה מאוד.

"הקרן העולמית להצלת הילדים" כתבה בדוח שפורסם החודש שבנות מושפעות הרבה יותר מבנים, מפני שרבות מהן נאלצות להתחתן בנישואין מוקדמים. "ההשפעות של המיתון פוגעות במשפחות, ילדים רבים נאלצים לצאת מבית הספר לשוק העבודה", נטען בדוח שכותרתו "להציל את הילדים".

בקרן קוראים לממשלות ולתורמים להגיב למה שמוגדר "מצב חירום עולמי" ולהקדישמשאבים להשקעה דחופה בחינוך, כאשר בתי הספר מתחילים להיפתח מחדש אחרי חודשים ארוכים של סגר וחופש. אינגר אסשינג, מנכ"לית "הקרן להצלת הילדים", אמרה: "לא יתכן שאפשר יהיה להעלות על הדעת מניעת משאבים שנחוצים כל כך בכדי להחיות את התקווה שמגיעה עם ההשכלה. הסוכנות קוראת לממשלות להשתמש בתקציבים שלהן כדי להבטיח לילדים גישה ללמידה מרחוק ולדאוג לילדים שנותרו מאחור".