מורים בבתי ספר ברחבי רוסיה קיבלו הנחיה מצמררת: לפשפש ברשתות החברתיות התלמידים שלהם ולדווח על כל מי ששיתפו סמלים הקשורים לקהילת הלהט"ב. הארגון למען הלהט"ב במדינה מדווח כי במחוז נבסקי שבסנט פטרסבורג אנשי חינוך נתבקשו לבלוש אחרי כל תלמידים בכיתות ה' עד י"א, ולהרכיב תיקים לכל מי שנחשד כלהט"ב, או תומך בקהילה. התירוץ הרשמי, אם תהיתם, נעזר ב"חוק התעמולה", האוסר על הפצת "פרופגנדה הומוסקסואלית" כדי להגן על זכויותיהם של ילדים.

"בעיני המנהלה, שיתוף של דגל הגאווה על ידי ילדי בית ספר הוא מעשה פוגעני או 'אנטי חברתי' שצריך לגרור עונש", אמרה סבטלנה זקרובה מהארגון למען הלהט"ב, עמותה ללא מטרות רווח ששמה לה למטרה להגן על להט"בים במדינה שהופכת חשוכה יותר ויותר, "זה פשוט לא מתקבל על הדעת". 

הפגנה מול שגרירות רוסיה ברומא נגד המדיניות האנטי להט
הפגנה מול שגרירות רוסיה ברומא נגד המדיניות האנטי להט"בית במדינה|צילום: Stefano Montesi/Corbis, Getty Images

אל הארגון למען הלהט"ב הגיעו דיווחים כי ה"הלשנות" על התלמידים מנוקזות למשרד לענייני פנים, המטפל בין היתר באכיפת החוק ובמלחמה בסמים. כשמיכאל תולמאסוב, יו"ר הארגון למען הלהט"ב, יצר קשר עם הרשויות האחראיות ל"הלשנות", נאמר לו כי המורים חיפשו רק הפרות של חוקי התעמולה והגנת הילד של רוסיה ושל האו"ם. כשביקש הבהרה, נטען כי "מחלקת החינוך מיידעת את המשרד לענייני פנים על קטינים שנעשו כלפיהם מעשים לא חוקיים, או שביצעו מעשים פוגעניים ואנטי-חברתיים". 

"מעקב כזה הוא לא חוקי", זועם אלכסנדר בליק, עורך דין מטעם הארגון למען הלהט״ב, "לארגונים חינוכיים אין את הסמכות לאסוף חומרים במקרים של עבירות מנהלתיות, והגדרת העבודה של המורים לא כוללת חובה לעקוב אחרי התלמידים ברשתות החברתיות". 

הפגנה נגד המדיניות האנטי להט
הפגנה נגד המדיניות האנטי להט"בית ברוסיה |צילום: OLGA MALTSEVA/AFP, Getty Images

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין זכה שוב בבחירות ברוסיה בחודש יולי האחרון, ומיד פצח בהרחבת המלחמה נגד קהילת הלהט"ב במדינה: הרחבת האיסור על שוויון בנישואים ובאימוץ על ידי אנשים טרנסים, ואי הכרה בנישואים חד-מיניים שנערכו בחו"ל. כזכור, החוק הרוסי הנוכחי מגדיר נישואים כאפשריים אך ורק בין גבר לאישה. אחד החוקים שאושרו בבחירות האחרונות מאפס את מניין הקדנציות של פוטין (הגבלת הקדנציות ברוסיה עומדת על 3), מה שאומר שהוא יכול להישאר בראשות המדינה לשתי קדנציות נוספות. יש לציין שהחוקים הנזכרים לא באמת עלו להצבעת הציבור בבחירות, כפי שהממשלה הרוסית מציגה זאת, והם אושרו על ידי הרשות המחוקקת ברוסיה עוד קודם לכן.