עשרות אלפי ילדות ברחבי אסיה נאלצות להתחתן בהוראת משפחותיהן הנואשות שהידרדרו לעוני בעקבות מגפת הקורונה. ארגוני זכויות אדם שנלחמים, מתריעים ומזהירים מתופעות נישואי ילדים או מכירת ילדות לנישואים, מדווחים על נסיגה מדאיגה - אחרי שנים של מאבק שהצליח בעבר לצמצם את הנוהג המטריד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
נישואי ילדים נפוצים בקהילות מסורתיות מאינדונזיה ועד הודו, פקיסטן ווייטנאם, אבל לאורך השנים מספר החתונות העצובות הללו הלך ופחת, כשארגוני סיוע הצליחו לחדור לקהילות ועודדו גישה שוויונית לחינוך ולשירותי בריאות.
סוכנות הידיעות AFP שמעה את אנשי אותם הארגונים מספרים שמגפת הקורונה גורמת לאבדן משרות להמונים, והורים רבים נאבקים כדי להאכיל את משפחותיהם. "כל ההתקדמות שהשגנו בעשור האחרון נפגעה", אמרה שיפרה ג'ה, ראש מעורבות אסיה, ב-NGO Girls Not Brides. "נישואי ילדים נערכים כשיש אי-שוויון בין המינים ובחברה פטריארכלית, אלו תנאים שהתחזקו בעידן הקורונה. העוני, חוסר השכלה וחוסר ביטחון, מעודדים נישואי ילדים גם בתקופות יציבות. משברים מחמירים את הבעיה".
על פי הנתונים שפרסם האו"ם, ברחבי העולם נישאות כ-12 מיליון ילדות בנות פחות מ-18 מדי שנה. בארגון מזהירים כעת כי אם לא יינקטו פעולות מנע מהירות להתמודדות עם ההשפעה הכלכלית והחברתית של הנגיף - מיליוני ילדות נוספות יצטרפו למעגל.
באסיה, ארגוני סיוע מדווחים ש"כדור השלג" כבר מתגלגל במהירות: "חלה עלייה בנישואי ילדים בתקופת הריחוק החברתי", אמר רולי סינג, מנהל קמפיין להפסקת נישואי ילדים בהודו. "האבטלה משתוללת. משפחות בקושי מצליחות להסתדר, ולכן הן חושבות שעדיף לחתן את בנותיהן הצעירות".
מוסקיאן בת ה-15 סיפרה ל-AFP שהוריה, מנקי רחובות בעיר ורנאסי שבהודו, מאלצים אותה להינשא לשכן בן 21 – והסבירה שיש להם עוד שישה ילדים להאכיל. "ההורים שלי עניים", אמרה בדמעות. "מה עוד הם יכלו לעשות? נלחמתי כמה שיכולתי אבל בסופו של דבר נאלצתי להיכנע".
ארגןן Save the Children כבר הזהיר כי אלימות כלפי ילדות והסיכון לעבדות, במיוחד בקרב קטינים, "עלולים להפוך לאיום גדול יותר מאשר הנגיף עצמו". החינוך הוגדר כעקרון המרכזי במאבק נגד נישואי ילדים והפעילים מזהירים כי הסגר שמשאיר מאות מיליונים מחוץ לבתי הספר פוגע בילדות באזורים העניים בעולם באופן הקשה ביותר.
מוקדם יותר החודש 275 מנהיגים, מומחי חינוך וכלכלנים קראו לממשלות ולארגונים כמו הבנק העולמי להבטיח שדור הקורונה שהשכלתו נפגעה, יקבל סיכוי הוגן בחיים. "רבים מהילדים הללו הן נערות מתבגרות שהלימודים בבית הספר הם ההגנה הטובה ביותר מפני נישואי כפייה והתקווה הטובה ביותר לחיים עם הזדמנויות", כך נכתב במכתב שעליו חתמו נכבדים בהם באן קי-מון, מזכ"ל האו"ם לשעבר, קרול בלמי מיוניסף, וראשי ממשלה לשעבר כמו שאוקאט עזיז הפקיסטני, גורדון בראון וטוני בלייר הבריטים.
בהודו, פעילים טוענים שחל זינוק בנישואי כפייה מפני שהם מספקים פתרון למצוקה כלכלית שנגרמה על ידי הקורונה, מבלי להבין את ההשלכות על הצעירות. החשש הגדול ביותר שיש למשפחות הוא שהנערות יתקרבו לילד בן גילן ויתחילו לחקור את מיניותן - ואפילו להיכנס להריון.
"הכבוד קשור קשר הדוק למצב הזה", הוסיפה שיפרה ג'ה. "הבעיה הוחמרה כאשר ממשלות מעבירות משאבים מענפי פיתוח מרכזיים כמו חינוך, תכנון המשפחה ובריאות למאבק בנגיף".
סוכנות הידיעות AFP שוחחה גם עם ליה שעדיין לא בת 18, אך כבר נישאה פעמיים. הנישואים הראשונים שלה נכפו עליה אחרי שנראתה לבד עם גבר שלא היה קרוב משפחה - טאבו באזור השמרני במערב סולאווסי באינדונזיה, שם היא מתגוררת.
הקהילה התעקשה שהיא תתחתן עם האיש למרות פער גילאים של שלושה עשורים. היא ברחה מאותה סיטואציה אומללה ומצאה אהבה חדשה, אך חלומותיה על קריירה לא התגשמו. בלי ייעוץ לתכנון המשפחה, היא נכנסה להריון במהלך ההסגר. משפחתה התעקשה שהיא תתחתן עם האב בן ה-21.
"חלמתי להיות דיילת", שחזרה המתבגרת, ובעלה הטרי רנדי קטע אותה: "אבל היא נכשלה - וסיימה במטבח". מנהיגי אינדונזיה, הודו או ויטנאם מנסים להגביל את הגיל המותר לנישואים, אבל המאמצים האלה לא רואים פרי, בטח שלא בעידן הנוכחי. גם מאי בת ה-15 מצפון וויטנאם נישאה לגבר חקלאי, ועסוקה בעבודות הבית במקום שיעורי הבית ומודה: "אני לא חושבת יותר מידי על העתיד שלי".