בגיליון החדש של כתב העת "קשר" של אוניברסיטת תל אביב פורסם השבוע מאמר מיוחד שכתב פרופ' מוחמד אלר'באן, חוקר סעודי האחראי ללימודי העברית באוניברסיטת המלך סעוד בריאד. במאמרו כותב פרופ' אלר'באן כי הנביא מוחמד קיים יחסים טובים עם היהודים והתנגש איתם על רקע פוליטי בלבד ולא דתי. זאת, על רקע העובדה שבאחרונה מתחזקים הקולות בסעודיה ובליגה האיסלאמית העולמית הקוראים לשיתוף פעולה עם היהודים ועם ישראל למען השלום.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לדברי החוקר הסעודי, הוא החליט לכתוב את המאמר בעברית בניסיון לשפר את תדמיתו של הנביא מוחמד בעיני הציבור הישראלי. "סברות מוטעות על תולדות האסלאם שהציעו מזרחנים במאה הקודמת - שחלקן נכתבו בעברית - הביאו להבנה משובשת של כתבים, למתודולוגיה שגויה ולהשפעות שליליות על חוקרי המזרח דוברי השפה העברית של ימנו", כותב אלר'באן בהקדמה למאמר.
עוד מסביר החוקר: "האשמת דת האיסלאם ומוחמד הנביא בהסתה ובגזענות נגד השבטים היהודיים בחיגאז' היא האשמה מוטעית. מוחמד התייחס באופן שווה אל כל הקבוצות החברתיות באל-מדינה ובמקומות אחרים אשר היו תחת שליטתו, ללא הבדל גזע ודת. העיוותים במחקר עד כה נובעים מכך שמכתביו ליהודים לא תורגמו מעולם לעברית" – מה שהוא עצמו עשה במאמרו.
אלר'באן עומד כאמור בראש החוג לעברית באוניברסיטת המלך סעוד שבריאד, שם אפשר ללמוד תואר ראשון בעברית במסגרת המחלקה לשפות מודרניות ותרגום. בחוג שלו לומדים הסטודנטים, גברים בלבד, טקסטים של ברנר, עגנון, ס. מיכאל ואתגר קרת. לטענתו, חוסר ההבנה של הציבור היהודי כלפי מחשבתו של מוחמד נובע מתרגום לקוי או מגמתי, או מהיעדר תרגום לעברית בכלל של מכתבי הנביא מוחמד לשבטים היהודים של חצי האי ערב ושל נוסחי הבריתות שכרת עימם.
פרופ' רענן ריין, ראש מכון רוזנפלד באוניברסיטת תל אביב, הדגיש כי חשיבות המאמר היא קודם כל בכך שלראשונה חוקר סעודי בכיר בוחר לשלב מאמר אקדמי פרי עתו בכתב עת אקדמי ישראלי, במטרה להסרת מחיצות ולקירוב לבבות בין העמים. "כולי תקווה ששיתוף הפעולה האקדמי הוא צעד נוסף בדרך לשיתופי פעולה כלכליים ומדיניים", אמר.