הן היו המדינות ש"כיכבו" בגל הקורונה הראשון באירופה, ומספר הנדבקים והמתים בהן שבר שיאים במהלך החודשים מרץ ואפריל. אבל כעת נדמה שהמגמה התהפכה, ובמדינות הללו כבר יותר מחודש שיוצאים האזרחים לעבודה והמשק שב לפעול, ובכל זאת - מספר הנדבקים לא מזנק בניגוד למה שקורה בארץ. איך הן עשו את זה?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

באיטליה הלימודים עוד לא חזרו בכלל, וצפויים להתחיל רק ב-1 בספטמבר. כל צרפת מוגדרת כיום כאזור ירוק לאחר הפעלת תוכנית סדורה של יציאה מהמשבר, וכיום כבר הותרה פתיחה של המסעדות והברים, כולל בפאריז. בספרד, עוד יש אזורים שלא סיימו את כל תוכנית ההקלות, אבל ממדינה שהייתה אחד ממוקדי התחלואה הקשים באירופה, היא נהנית כיום ממספר קטן יחסית של חולים ביום ומהאפשרות לפתוח את המשק עוד ככל שהזמן עובר. כך התגברו המדינות הללו על משבר הקורונה.

עוד לא חזרו ללמוד: איטליה

באיטליה הוטל סגר מחמיר כבר ב-7 במרץ. בתחילה הסגר הוחל רק בצפון המדינה, ומאוחר יותר נכנס לתוקף בכל רחבי המדינה, שעיקר הוראתו הייתה איסור יציאה להליכות ולפעילות גופנית במרחק של 200 מטר מהבית.

בתחילת חודש מאי, במדינה הקלו חלק מהמגבלות, והתושבים יכלו לצאת מביתם למרחק רב יותר ולבקר את קרוביהם ובני משפחתם בפגישות שכללו מספר מצומצם בלבד של משתתפים. מסעדות, ברים, מספרות ובתי תפילה נפתחו מחדש במדינה ב-18 במאי. מכוני כושר ובריכות נפתחו מחדש ב-25 במאי ברוב המחוזות עם מגבלות שמירת מרחק. 

הפגנה להחזרת התיירות בונציה (צילום: Simone Padovani, getty images)
צילום: Simone Padovani, getty images

ב-3 ביוני, איטליה פתחה את גבולותיה למדינות האזור, וב-15 ביוני נכנסה לשלב השלישי במתן ההקלות. כחלק משלב זה, תיאטראות ובתי קולנוע נפתחו עם מגבלה של עד 200 איש בכל אירוע. ליגת הכדורגל הבכירה באיטליה, הserie A חזרה לפעילות ב-20 ביוני. בתי ספר צפויים לחזור רק בתחילת ספטמבר.

"ניצחנו את הקורונה": צרפת

הסגר הכולל בצרפת החל ב-17 במרץ. בשלב הזה, התושבים יכלו לצאת מהבית והתבקשו להראות לפקחים ולשוטרים אישור יציאה המצדיק את הימצאותם מחוץ לבית. ההקלות בהגבלות התחילו לצאת אל הפועל בצרפת ב-11 במאי, וב-14 ביוני הנשיא מקרון הכריז על "ניצחון ראשון" על הנגיף, תוך כדי שהוא מקל עוד על הגבלות הסגר. נכון ל-15 ביוני, כל צרפת מוגדרת כ"אזור ירוק" שבו ההקלות יכולות לצאת אל הפועל מהר יותר.

מסעדות וברים בצרפת מורשים כיום להיות פתוחים, גם לישיבה בחוץ וגם לישיבה בפנים, כולל בעיר פאריז שהייתה אחד ממוקדי התחלואה העיקריים במדינה. כל בתי הספר פרט לבתי הספר התיכוניים נפתחו מחדש באופן מלא ב-22 ליוני. התיכונים החלו להיפתח מחדש באזורים ירוקים כחלק משלב שני, אך הנוכחות שם אינה חובה.

כיום בצרפת, אסור להתקהל יותר מעשרה אנשים, וקשישים ובעלי מחלות רקע מורשים לצאת מהבית, אך עליהם "להפעיל שיקול דעת". ביקורים משפחתיים בבתי אבות הותרו במדינה מ-15 ביוני, וחופים החלו להיפתח מחדש גם תחת מגבלות הדוקות. בתי הקולנוע נפתחו מחדש ב-22 ביוני.

עדיין יש אזורים עם הגבלות: ספרד

ספרד יצאה להקלות עם תוכנית בת ארבעה שלבים ב-4 במאי, כשהיא מנסה לצאת מהמשבר באחד ממוקדי התחלואה הקשים שנראו באירופה, שהסגר בה נמשך שישה שבועות בערך. ב-1 ביוני, ספרד עברה לשלב השני באזורים שבהם חיה כ-70% מהאוכלוסיה, אך מדריד, ברצלונה וכמה אזורים נוספים נשארו תחת מגבלות שלב אחד מוקדם יותר בשל מצב התחלואה שם.

קורונה במדריד (צילום: AP)
קורונה במדריד|צילום: AP

מצב החירום הסתיים רשמית ב-21 ביוני, והחזיר את חופש התנועה ופתח מחדש גבולות מסוימים. עם זאת, התושבים עדיין מתבקשים לשמור על מרחק של מטר וחצי זה מזה בציבור ולעטות מסכות בתחבורה ציבורית ובמרכזי הקניות. חשוב לציין, כי אזורים בצפון-מזרח ספרד חזרו לשלב השני של התוכנית בחודש יוני לאחר התפרצות הנגיף בקרב החקלאים באזור.

עטיית מסכות פנים בספרד היא חובה לכל מי שמגיל 6 ומעלה בציבור, בחוץ ובפנים, ורק אם לא ניתן לשמור על ריחוק חברתי. בתי הספר נפתחו באופן חלקי החל מה-26 במאי. זה אפשר חזרה מסוימת של לימודים, אך לא צפויה פתיחה מחודשת מלאה עד ספטמבר.

קורונה בספרד (צילום: Emilio Morenatti, ap)
קורונה בספרד|צילום: Emilio Morenatti, ap

ברים ומסעדות בספרד לא נפתחו מחדש עד 10 ביוני. לאחר שנפתחו, הם חויבו לשמור על ריחוק חברתי ולפעול במתכונת של עד 50% בלבד. בתי קולנוע, תיאטראות ותערוכות החלו להיפתח מחדש ב-26 במאי, אך רק במתכונת של 30%. קונצרטים הותרו רק בחוץ ועד 400 איש תוך כדי שמירה על ריחוק חברתי.

ליגת הכדורגל הבכירה בספרד, ה"לה ליגה" נפתחה מחדש ב-11 ביוני, אך ללא קהל. המדינה החלה להפעיל את מערך ביקורת הגבולות ב-21 ביוני, ופתחה מחדש את גבולה עם פורטוגל ב-1 ביולי.

כפי שדווח שלשום, האיחוד האירופי פרסם רשימה של 15 מדינות "ירוקות" שאזרחיהן יוכלו להגיע למדינות אירופה מבלי להידרש בבידוד - החל ב-1 ביולי. עוד דווח אז, שמי שעיכבה את המהלך הייתה ספרד שחששה מגל התפרצות נוסף במדינה. ישראל נעדרת מהרשימה, וגם מדינות גדולות כמו ארה"ב וברזיל לא נמצאות בה. באיחוד האירופי הדגישו אז כי מדובר בהמלצה בלבד ולא בהוראה מחייבת.