מדינות רבות סביב העולם משחררות כעת את הוראות הריחוק החברתי וההסגר אחרי שבועות ארוכים וב-BBC מומחי בריאות מזהירים: "אלו רגעים שיכולים להיות מאוד מלחיצים לאנשים רבים. אנשים התרגלו לחיות בפקעת. הם התחילו לאהוב את זה, עבור רבים היציאה החוצה דורשת אומץ". עם זאת יש לומר כי על פי התמונות, ילדי הגנים, בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים בשוויץ מעולם לא היו, ובוודאי לא יהיו, כל כך שמחים לחזור לכיתות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שוויץ רושמת התאוששות וירידה תלולה במקרי המוות וההדבקה, אבל עדיין סופרת 30,305 מקרים ומספר נמוך של מתים. גם בווייטנאם פותחים היום את בתי הספר לגילאים הקטנים אחרי חודש בבית. בשני צידי העולם עומד בשער הכניסה שומר עם מד-חום, והילדים שומרים - או צריכים לשמור - על ריחוק. ברחבי הגלובוס חוזרים אט אט לשגרה, אבל לא בדיוק לאותה המציאות. מגפת הקורונה בעולם: תמונת מצב.

אסיה

בניו זילנד, שכנראה מובילה את העולם בהתמודדות עם ההתפרצות, עוברים עוד שלב בהקלות. ראש הממשלה ג'סינדה ארדרן אישרה לערוך מסיבות והלוויות, עם הקפדה על כללי הריחוק. במדינה ספרו היום שלושה מקרים בלבד - זו אמנם עלייה מהאפס, אבל המצב תחת שליטה.

דרום קוריאה דיווחה על 35 נדבקים חדשים היום. 29 מהם קשורים להתפרצות במועדוני הלילה של סיאול, שם הסתובב בחור חולה בן 20 והכניס 1,500 אנשים להסגר. מספר הנדבקים היום במדינה זו הוא הגבוה ביותר מאז 9 באפריל. דרום קוריאה חשבה שניצחה את הקורונה, אבל עכשיו מתעוררים אצלה סימני שאלה.

קורונה - יפן (צילום: Jae C. Hong, AP)
הקורונה ביפן|צילום: Jae C. Hong, AP

ביפן - "הקורונה תחת שליטה", כך הודיע שר האוצר של המדינה. עוד ועוד חבלי ארץ מסירים את ההסגר וממקדים את מאמצי הבלימה בהתפרצויות נקודתיות. בשנגחאי, עיר נמל במזרח סין המונה כ-24 מיליון בני אדם, פותחים היום, תחת מגבלות, את פארק השעשועים  דיסנילנד. לצד זאת, גני המשחקים והתיאטראות בעיר עדיין סגורים.

בגבול רוסיה-סין, התפרצות מחודשת של הקורונה מעבירה גלי דאגה עד בייג'ינג ומוסקבה. בווהאן, מקור המגפה, מספר החולים החדשים (5) הוא הגבוה ביותר מאז 11 במרץ. בכל סין דווחו 17 מקרים חדשים.

באשר למצב בצפון קוריאה, רב הנסתר על הגלוי. בישובים סביב גבולות המדינה נמצאו מקרים אחדים של נדבקים. בתאילנד סופרים היום 6 מקרים חדשים, 4 מהם באי שישראלים רבים ודאי מתגעגעים אליו - פוקט. המדינה מנתה עד כה 56 מתים, ובימים אלה היא פותחת לאט את כלכלתה.

אכיפת הגבלות קורונה בהודו (צילום: רויטרס, רויטרס_)
אכיפת ההגבלות בהודו|צילום: רויטרס, רויטרס_

בהודו הרשויות בהלם. התקשורת ההודית תיעדה שש גופות שוכבות על מיטות ליד חולי קורונה בבית חולים במומבאי, וחשפה את המצב העגום בחלק ממערכת הבריאות של המדינה שנאבקת, באזורים מסוימים, בהתמודדות עם הקורונה. בתיעוד מבית החולים שיאון שבמומבאי נראו גופות, עטופות בניילון שחור, שוכבות לצד מטופלים. משפחות המטופלים מסתובבות במחלקה, סמוך לגופות.

גרמניה ורוסיה

לא רק בהודו ובסין מודאגים. ארגון הבריאות העולמי מתגייס להתמודד עם ההתפרצות - בעיקר במוסקבה. בכול יום בשבוע האחרון רוסיה דיווחה על עלייה של עוד 10,000 חולים, והשבוע הם חוצים את ה-200,000. יתרה מזאת, לא ברור עד כמה המספרים מרוסיה מעודכנים, ובשבוע שעבר ראש עיריית מוסקבה טען שמספר החולי גבוה בהרבה. הוא והנשיא הפעילו סגר קפדני בבירה מאז סוף מרץ.

התפשטות הקורונה ברוסיה (צילום: רויטרס_)
התפשטות הקורונה ברוסיה|צילום: רויטרס_

דווקא ארגון הבריאות העולמי מספק לרוסים תקווה הבוקר וטוען שהמגפה הגיעה לשיאה במדינה. רוסיה משחררת את ההסגר על פי מידת ההתפרצות. היא עברה את גרמניה, איטליה ובריטניה במספר החולים והיא כעת במקום הרביעי ברשימה. בהמשך היא צפויה לעבור גם את צרפת וספרד האירופאיות - ואז רק ארה"ב תפריד בינה לבין המקום הראשון.

בגרמניה אחוזי ההדבקה (מדד ה-R) עולים ל 1:1, עלייה מה-1:0.7 לפני שבוע. הקנצלרית מרקל קראה למנהיגי 16 המדינות בפדרציה להיזהר מאוד כשהם מסירים את ההגבלות כדי להחיות את הכלכלה הגרמנית. במקביל, בתי הספר, חנויות ומתקני ספורט נפתחים, ואמש הוצפו רחובות רבים בגרמניה במפגינים שדרשו לחזור לשגרה.

מערב אירופה

צרפת, שסופרת יותר מ-26,000 מתים מהקורונה, משתחררת היום מהסגר חמור מאוד שהחל ב-17 במרץ. אולם הצרפתים עדיין לא חופשיים לגמרי. מחד מותר להם לצאת לקניות, לעבוד, ולנשום קצת אוויר, ובתי הספר היסודיים פתוחים. אפילו חנויות הפרחים והבגדים נפתחו היום. מאידך, המסעדות ובתי הקולנוע עדיין סגורים, והממשלה הודיעה שתוכל להחזיר את ההסגר במהירות אם המספרים ישובו לעלות.

קורונה, בלגיה (צילום: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com)
הקורונה בבלגיה|צילום: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

גם בבלגיה פותחים היום שוב את רוב העסקים. בתי הקפה והמסעדות - סגורים. בהולנד פותחים עסקים מספרות, ספריות, בתי ספר לנהיגה ובתי ספר יסודיים. דנמרק פותחת מרכזי קניות, בפולין פותחים מלונות, ותושבי ספרד שלא גרים במדריד או בברצלונה יכולים להפגש היום גם בברים עם חצר, ואפילו ללכת לחופים.

קורונה בבריטניה (צילום: Matt Dunham, AP)
קורונה בבריטניה|צילום: Matt Dunham, AP

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הציג אמש תוכנית הסרת סגר זהירה שתתחיל כבר השבוע, אבל התקשורת בממלכה מציגה תמונות של בריטים רבים שמנצלים את שעות השמש כדי לצאת לפארקים, למרות שאסור.

"בוריס לא שחרר את בלם היד", כותב עיתון ה"דיילי מייל", וב"מירור" זעקה הכותרת: "ההסגר הבריטי הוא כאוס". רוב השינויים בבריטניה נמצאים עדיין בראשיתם. ביום רביעי הבריטים יצאו לפארקים לנשום, אך אין עדיין מה לדבר על חזרה לבתי הספר. מדינות נוספות כמו איטליה ואוסטריה פותחות גם הן יותר ויותר את כלכלתן ואת מערכות החינוך והפנאי, בדומה לאחרות תחת מגבלות.

ראש ממשלת בריטניה, בוריס ג'ונסון (צילום: רויטרס_)
"הדיילי מייל": "בוריס לא שחרר את בלם היד"|צילום: רויטרס_

ארה"ב

בארה"ב גורמים בממשל טראמפ אופטימים אחרי מה שהוגדר כמענה מהיר יחסית למגפת הקורונה, אולם בבית הלבן עדיין מרגישים את האתגרים הקשים שמציבה המגפה: סגן הנשיא מייק פנס "בודד את עצמו" אחרי שהקורונה חדרה גם לאנשי הצוות שלו; שר האוצר, סטיבן מנוצ'ין, אמר שהכלכלה האמריקאית תצא במחצית השנייה של השנה משיעורי האבטלה הנוכחיים, שמתחרים רק באלו של השפל הגדול; 3.2 מיליון עובדים נוספים בארה"ב הגישו בקשה להטבות חסרי עבודה בשבוע שעבר; ובשבעה השבועות האחרונים נרשמו 33.5 מיליון מובטלים.

מתחם בדיקות קורונה ביוסטון, טקסס (צילום: AP)
מתחם בדיקות קורונה ביוסטון, טקסס|צילום: AP

"אני חושב שאתה הולך לראות ניתור חוזר מבחינה נמוכה", אמר מנוצ'ין לרשת "פוקס ניוז" האמריקנית. היום נחשף כי מי שעומד מאחורי ההפגנות נגד ההסגר והמסכות הם ארגוני ימין קיצוניים. ארצות הברית מתקדמת לבחירות בנובמבר, והקורונה מערבבת את הקלפים.