נגיף הקורונה לא פסח גם על הפלסטינים, הן ברצועת עזה והן בשטחי הרשות בגדה המערבית. אלא שנדמה כי תהום פעורה בין שני המקומות, באופן ההתייחסות לנגיף וההנחיות לאוכלוסייה. בעוד הרשות הפלסטינית הכריזה על הסגר והגבלות תנועה משמעותיות – החמאס בעזה מאפשר כמעט כל פעילות שגרתית, למעט אירועים המוניים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
נדמה כי החיסרון של עזה בימים כתיקונם הוא אולי הייתרון שלה בהתמודדות עם התפשטות הקורונה: היותה אזור מסוגר, שתושביה כמעט ואינם באים במגע עם אנשים מבחוץ, מאפשר לה היחשפות מועטה לחולים בנגיף. עד כה בעזה דווחו 13 מקרים מאומתים בלבד של קורונה, שכולם נמצאים בבידוד.
תושבי עזה, החיים בצפיפות אוכלוסין גדולה מאוד, טוענים כי המצב הכלכלי הקשה ברצועה משפיע גם על המצב הבריאותי ועל יכולת ההתמודדות עם המגפה, בין היתר לאור דלות המתקנים הרפואיים הקיימים בעזה. בחמאס טוענים כי הסגר מלא בעזה הינו מיותר, אך הוסיפו כי בתי ספר, מסגדים ואולמות חתונות נסגרו, וכן נאסרו כינוסים גדולים.
אך השבוע השווקים הציבוריים בעזה נותרו פתוחים ומלאים, וזאת לצד הנהירה ההמונית שנצפתה השבוע לחופי הים ברצועה, וכן אנשים ממעטים להסתובב עם מסכות מגן. בעקבות כך התעוררה ביקורת כלפי המדיניות של חמאס ברשתות החברתיות, ובתגובה הארגון החליט לפרוס שוטרים לאורך קו החוף, שהפצירו באנשים שלא להתקהל. דובר משרד הפנים של חמאס, עאד אל בוזום, אמר: "לא נהסס להטיל עוצר אם נצטרך. אנו מקבלים את ההחלטות בהתאם להערכות היום יומיות שלנו".
במקביל, בשטחי הרשות הפלסטינית ביהודה ושומרון – ההתנהלות שונה לגמרי. אבו מאזן דוגל בגישה שונה לחלוטין, והורה על מגבלות מחמירות, שבגינן האנשים נשארו בבתים. הערים הפלסטיניות בגדה נותרו שוממות כמעט לחלוטין, למעט יציאה לקניות מזון בסופרים וציוד רפואי בבתי מרקחת.
הניסיון של הרשות למנוע התפשטות רחבה של הנגיף ניכרת מאוד בשטח. כעס גדול הופנה מצד הרשויות כלפי פעולים פלסטינים שנחשדו בכך שנדבקו בישראל ואז חזרו לשטחי הגדה, תוך שהם עוקפים את המחסומים של צה"ל ואת גורמי הבריאות הפלסטיניים.
הרשות הפלסטינית סופרת עד כה 250 חולי קורונה מאומתים בשטחה, לאחר תחילת ההתפרצות לפני כחודש בבית לחם. "ננקטים אמצעים בריאותיים כדי למנוע את התפשטות נגיף הקורונה", אמר רסאן נימר, דובר משרד הפנים הפלסטיני בגדה.