בימים אלו קשה למצוא ביקורת על ג'סינדה ארדרן - ראש ממשלת ניו זילנד הנוכחית - שעדיין לא הגיעה לגיל 40. סגנון המנהיגות שלה, שמתמקד באמפתיה, לא רק מתאים מאוד לסגנון של ניו זילנד - אלא שהוא מציב את המדינה על מסלול הצלחה במאבק נגד נגיף הקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ה-BBC, שידוע כנשכני, כתב על ראש ממשלת ניו זילנד "המנהיגה שידעה לאחד מדע ואמפתיה". עיתון הפייננסיאל טיימס כתב בכותרת: "ג'סינדה, המנהיגה הנכונה לעת משבר", ובאטלנטיק משבחים; "היא כנראה המנהיגה היעילה ביותר".

אין ספק שהמגפה היא המבחן הגדול ביותר כיום למנהיגות פוליטית ברחבי העולם. אמנם כל מנהיג בעולם עומד בפני אותו האיום - אבל כל אחד מגיב אחרת, בסגנון שלו או שלה. בסופה של המגפה, אחרי שכל הרוחות יירגעו והאבק ידעך - כל ראש מדינה יישפט בסופו של דבר על פי התוצאות שאליהן הגיעה מדינתו.

נשיא ברזיל, ז'איר בולסונארו, דחה בנחישות ובוטות את מדיניות ההסגר, עד רגע זה. במקביל, נשיא ארה"ב נראה כמנהל קרקס בכל תדריך שבו הוא עונה לתשובות העיתונאים. ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכלל לא מקיים שום תדריך קבוע - זאת למרות שהוא מחליט מה יעשו 1.3 מיליארד איש בכל רגע נתון.

ג'סינדה ארדרן (צילום: סוכנויות הידיעות)
ראש ממשלת ניו זילנד|צילום: סוכנויות הידיעות

לג'סינדה ארדרן, ראש ממשלת ניו זילנד בת ה-39, יש דרך משלה. סגנון המנהיגות שלה מלא אמפתיה, והיא מעודדת אנשים להתמודד בעצמם עם המצב שהביא משבר הקורונה. המסרים שלה ברורים ועקביים, אבל בו בזמן גם מפוכחים ומרגיעים.

הגישה שלה עובדת בצורה מדהימה. אנשים חשים שארדרן "לא מטיפה להם, אלא עומדת ביחד איתם", כפי שסיפרה למגזין "האטלנטיק" הלן קלארק - ראש ממשלת ניו זילנד לשעבר, שטיפחה את ארדרן במפלגת העבודה הניו זילנדית. "אני יודעת שיש לה גב, יש לה אמון, היא מתקשרת", הוסיפה קלארק. "זה סוג המשברים שייצור או ישבור מנהיגים - וזה ייצור את ג'סינדה".

אחד החידושים של ארדרן על פני שאר מנהיגי העולם הוא ניהול צ'אט לייב בפייסבוק בתדירות גבוהה, כשהיא מצליחה להיות פורמלית ואינפורמטיבית. במהלך ישיבה שנערכה בסוף מרץ, כשניו זילנד עוד רק התכוננה להדק את ההסגר, היא הופיעה בסוודר פשוט בביתה, לאחר שהסבירה שבדיוק הרדימה את בתה הפעוטה. לאחר מכן, הציגה את עמדתה - "רגע לפני שכולנו מתכוננים לצנוח למיטה".

היא סיפרה כיצד גם היא מודאגת ממצב החירום והודיעה לניו זילנדים כי החיים כפי שהם הכירו, לפחות זמנית -  נגמרו. ארדרן הצדיקה מדיניות קשה ונוקשה עם דוגמאות מעשיות: "אנשים צריכים להישאר בבתים" אמרה, והוסיפה שהיא יודעת שכהורה "ממש קשה להימנע מגני שעשועים, אבל הנגיף יכול לחיות על משטחים במשך 72 שעות". היא לא שכחה לפנות זמן לפנות אל הילדים במדינה, זאת לאחר שהבהירה להם ששפן הפסחא - הוא עובד חיוני.

התינוקת שהבהילה את היפנים (צילום: רויטרס, חדשות)
ארדרן, עם בתה בעצרת האו"ם|צילום: רויטרס, חדשות

בשלבים הראשונים להתפרצות הנגיף, ארדרן ציפתה שההסגר יימשך מספר שבועות. "לא נראה את היתרונות החיוביים של המאמץ שאתם עומדים להשקיע בבידוד עצמי לפחות ל-10 ימים - אז אל תתייאשו", אמרה. באחת מהפעמים ששיתפה את אזרחי ניו-זילנד בפייסבוק לייב, אחד העובדים של ארדרן נכנס למשרדה בדיוק כשהיא מספקת הסבר מפורט על החיים מיד עם שחרור ההסגר. "או, תראו, זה לירוי!" היא קראה, בזמן שהבטיחה לצופים שהוא חלק מ"בועת העבודה שלה". כשמאחוריה צעצועים לילדים, אנו מבינים שזו גם המציאות שלה בעידן בו העבודה והחיים מתנגשים ללא הרף - עבור כולם.

ארדרן מקיימת גם תדריך יומי רשמי עם בכירים ומול עיתונאים, אבל זהו מופע אחר לגמרי ממה שקורה בוושינגטון או ירושלים. היא מסבירה על תמונת המצב הנוכחית במדינה, ובשום מקרה לא תוקפת. היא לא רודפת אחר הכותרות ולא מחפשת אשמים - היא פשוט מנסה לענות לשאלות בכנות, במטרה לעמוד בציפיות של כולם.

מאז מרץ, ניו זילנד הציבה מטרה לאומית - לא רק לשטח את עקומת ההידבקות בנגיף, כמו רוב המדינות האחרות, אלא לחסל את הנגיף לחלוטין. ניו זילנד על המסלול הנכון עם הסגר מוקפד, הרבה מאוד בדיקות ומערכת בריאות שלא הועמסה יתר על המידה. מספר המקרים החדשים הגיע לשיא בתחילת אפריל, כאשר נכון לעכשיו 12 אנשים מתו מתוך אוכלוסייה של כמעט 5 מיליון בני אדם.

המדינה שניצחה את הקורונה (צילום: AP)
קורונה בניו זילנד|צילום: AP

למרות היותה של ניו זילנד אוסף איים מבודדים יחסית שממוקמים בתחתית דרום האוקייאנוס השקט, היא נראית כמדינה שיכולה לנצח ולסלק את הנגיף. כמו בישראל, ממשלת ארדרן הטילה הסגר לאומי מוקדם מרוב המדינות האחרות ואסרה כניסה של נוסעים מסין כבר בתחילת פברואר - עוד לפני שנרשם מקרה ראשון של הנגיף. באמצע מרץ, היא סגרה את גבולותיה לכל תושב זר. 

מייקל בייקר וניק ווילסון, ממערכת הבריאות הציבורית בניו זילנד, כתבו בשבוע שעבר שהאסטרטגיה השאפתנית של הממשלה, במקביל להתערבות המוקדמת בחיי השגרה, קנתה לפקידים זמן יקר לפתח צעדים שיכולים לבלום את התפשטות הנגיף. ההחלטות על סגר קפדני בתוך המדינה, סגר על גבולות המדינה, הרחבת הבדיקות ומעקב אחר קשרים בין אנשים - כל אלו סייעו ומסייעים לניו זילנד לנצח את הנגיף, ולא רק רגש ואמפתיה.

סקר של חברת קולמר ברונטון שנערך בתחילת אפריל, מצא כי 88% מהניו-זילנדים סומכים על הממשלה שתקבל את ההחלטות הנכונות לגבי ניהול משבר הקורונה. 84% מהנשאלים בסקר אישרו את תגובת הממשלה למגפה - פי שבע מהכלכלות המתקדמות הגדולות בעולם - כולל ארצות הברית. אזרחי ניו זילנד תומכים במדיניות הממשלה, למרות שרבים מהם קורסים, או כמעט קורסים כלכלית, ככל שחולפים הימים.

_OBJ

אין ספק כי ארדרן היא אחת מעוד כמה מנהיגים צעירים ומצליחים בתקופה זו, שמובילים את ההתמודדות עם נגיף הקורונה. כיצד דור המנהיגים החדש הזה יתמודד עם מה שיבוא אחרי הנגיף? היום האופורטוניזם של סין לא יודע גבולות, דיקטטורים בכל מקום משתמשים במגפה כדי לחזק את השליטה בחברה ומוסדות רבים קורסים או יקרסו בקרוב. אמנם המשבר הזה בתחילתו, אך יש עוד תהליך ארוך שאנחנו, וגם ניו זילנד, עוד צריכים לעבור.