גרמניה נגד הסיפוח: שר החוץ הגרמני, הייקו מאס, הגיע היום (רביעי) לביקור בישראל - ביקור שמתקיים על רקע הצהרת ראש הממשלה נתניהו כי בכוונתו להחיל ריבונות ישראלית על שטחי הגדה בעוד כמה שבועות. במפגש שקיים מאס עם שר החוץ, גבי אשכנזי, הוא הביע דאגה מכוונות הסיפוח של ישראל - ויצא נגד התוכנית. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"הבעתי דאגה בשמי ובשם האיחוד האירופי מכך שסיפוח לא תואם את החוק הבינלאומי", אמר השר הגרמני, "אנחנו תומכים ברעיון שתי המדינות. הגעתי לאסוף מידע ולהבין מה תוכניות הממשלה החדשה. אנחנו רוצים לנצל את הימים והשבועות הקרובים כדי להגיע לפתרון". 

בסוגיית אירן אמר מאס: "אירן מאיימת באופן סדיר על אזור, מלהיטה אותו ומקדמת טרור. כולנו רוצים אירן לא גרעינית ולכן היה הסכם. אירן מפרה התחייבות תקופה לא קצרה והדוח הרבעוני שפורסם מאשר זאת, פניניו לגוף האחראי על מנת שיעמדו בהתחייבויות".

"גרמניה דואגת לביטחונה של ישראל - זה דבר ידוע", אמר השר אשכנזי בנאום קבלת הפנים למקבילו הגרמני, "כחברה טובה שלנו, חשוב לנו להקשיב לדעה של גרמניה ולקחת אותה בחשבון, וזה מה שאנחנו עושים. יש כרגע כמה אפשרויות אזוריות, כמו ההצעה של הנשיא טראמפ". 

ביקור שר החוץ הגרמני בישראל (צילום: משרד החוץ)
ביקור שר החוץ הגרמני בישראל|צילום: משרד החוץ

"התוכנית תימשך בצורה אחראית ובשיתוף פעולה מלא עם ארה"ב, תוך שישראל ממשיכה לעמוד בהסכמי השלום ובהסכמים אסטרטגיים. נמשיך בדיאלוג עם שכנינו", הבהיר אשכנזי והוסיף: "ישראל רוצה שלום וביטחון. אנחנו מצפים מהקהילה הבינלאומית לעשות את זה ברור לפלסטינים שהסירוב שלהם להיכנס לשיחות לא יקדם את השלום". 

במענה לשאלות עיתונאים על סוגיית הסיפוח השיב השר אשכנזי כי "יש לדייק את עניין המפות" ואמר כי נכון לעכשיו "אין מפות. יש הסכמה והבנה בצד האמריקני והישראלי. אנחנו מכירים את השטח וצריך לאשר איפה זה יעבור". בכך אישר למעשה אשכנזי את הפרסום אמש במהדורה המרכזית, לפיו גם שר הביטחון וראש הממשלה החליפי, בני גנץ, לא ראה מפות הנוגעות לתוכנית הסיפוח.

מחאה חריגה נגד גרמניה: "שתפסיק לממן את רצח היהודים הבא" 

עם כניסתו לפגישת עבודה ראשונה במשרד החוץ בירושלים עם השר אשכנזי, נתקל מאס במחאה נגדו שארגנו תנועת "אם תרצו" ופורום "בוחרים בחיים" של המשפחות השכולות ופורום נכי צה"ל. במהלכה, הונפו בנוסף כרזות בגרמנית, אנגלית ועברית, עליהן נכתב בין היתר: "הפסיקו לממן ארגונים שתומכים במחבלים", "גרמניה לא תחליט בשבילנו" ו-"הפסיקו לחתור תחת ריבונות ישראל".

"אנו, בני המשפחות השכולות, פוגשים את עורכי הדין של המוקד להגנת הפרט הממומנים על ידי גרמניה בבתי המשפט הישראליים כאשר אנו מבקשים להרוס את בתי המחבלים שרצחו את ילדינו", אמרו הרצל ומירב חג'אג', הוריה של סגן שיר חג'אג' ז"ל שנרצחה בפיגוע בטיילת ארמון הנציב בינואר 2017.

 מחאה נגד שר החוץ הגרמני בזמן פגישתו עם גבי אשכנזי (צילום: תנועת
מחאה נגד שר החוץ הגרמני |צילום: תנועת "אם תרצו"

"כך ממשלת גרמניה מונעת הרתעה אפקטיבית שמונעת את הפיגוע הבא. הגיע הזמן שלאחר 70 שנה מאז השואה, גרמניה תפסיק לממן פה את רצח היהודים הבא. היא  מסייעת דה-פקטו לרצח יהודים גם בימים אלה. אנו קוראים לשר החוץ אשכנזי לבקש הבהרות ממקבילו הגרמני. תמו הימים בהם יהודים נשחטים".

"לא רק שגרמניה מממנת ארגוני שמאל קיצוני ישראליים במיליוני אירו בשנה, כולל ארגונים המגנים על מחבלים ובני משפחותיהם בבתי משפט וארגונים הפועלים במוסדות הבינלאומיים נגד המדינה, כעת ארגוני התעמולה שהיא מממנת בתוך המדינה גם מובילים את המאבק הפוליטי הפנימי נגד החלת הריבונות הישראלית בשטחי יו"ש ובקעת הירדן", אמר מתן פלג, יו"ר תנועת 'אם תרצו'. 

גרמניה תשמש כ"גורם מאזן" בסוגיית הסיפוח?  

תאריך היעד שהציב נתניהו לתחילת תהליך הסיפוח, 1 ביולי, הוא גם התאריך שבו יגיע תורה של גרמניה לעמוד בראש מועצת האיחוד האירופי, מעמד המועבר כל שישה חודשים למדינה אחרת באיחוד. בגרמניה חוששים מאוד מהשלכות הסיפוח על יציבותה של ממלכת ירדן, ולאחר הביקור בישראל שר החוץ הגרמני צפוי לבקר גם בה.

בעוד שבישראל מעריכים כי מדינות מסוימות באירופה עלולות לבחור קו תקיף וקיצוני נגד ישראל, גרמניה ככל הנראה תנסה לבחור בתפקיד של "בלם הזעזועים" ולהיות גורם מאזן בשאלת הסיפוח. בגרמניה גם אומרים שהם מתנגדים לסנקציות וככל הנראה לא יכירו במדינה פלסטינית.

בנימין, נתניהו, דונלד, טראמפ, תוכנית, שלום (צילום: קובי גדעון , לע
תוכנית הסיפוח תצא לדרך? |צילום: קובי גדעון , לע"מ

אבי ניר, ראש חטיבת אירופה במשרד החוץ, סיפר על הביקור המתוכנן של שר החוץ הגרמני וטען שעיקרו יעסוק בבניית השיח בין הממשלה הגרמנית לממשלה החדשה בישראל – אך גם בהתמודדות עם הקורונה והשלכותיה. "אנחנו מאמינים שצריך לקחת את היחסים האלה למקומות נוספים, ולראות איך ישראל וגרמניה יכולות להפוך את העולם למקום יותר טוב ואופטימי", אמר.