הטלוויזיה הרשמית של אירן הודיעה בשבוע שעבר כי "הלוויין הצבאי הראשון של אירן, נור, שוגר ממרכז המדינה בשני שלבים. השיגור היה מוצלח והלוויין נכנס למסלולו המיועד". מדובר בהישג של משמרות המהפכה שמצביע על קפיצת מדרגה ביכולות הטכנולוגיות האירניות, אזרחיות וצבאיות כאחד. אך מה טיבו של הלוויין והאם הוא יכול להוות איום על ישראל ועל מדינות נוספות במזרח התיכון? טל ענבר, מומחה לתוכניות הטילים והחלל של אירן, עונה על כל השאלות הבוערות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

אילו יכולות חדשות מאפשר הלוויין לאירן?

לפי מה שידוע לנו מדובר בלוויין צילום וזו בעצם הפעם הראשונה שבה אירן תחזיק בחלל יכולת צילום, גם אם מוגבלת - כי הלוויין קטן והתמונות לא יהיו באיכות שמקובלת היום בעולם.

יש כמה היבטים תקדימיים באירוע הזה: זו הפעם הראשונה שאירן משגרת לוויין צבאי ולא לוויין אזרחי-טכנולוגי. זו הפעם הראשונה שכל המבצע, כולל השיגור והלוויין, נעשה על ידי משמרות המהפכה ולא על ידי סוכנות החלל האירנית, כך שאין פה את הכסות האזרחית.

שיגור לוויין אירני בשם
יכולות תקדימיות. הלוויין האירני|צילום: רויטרס_

כמו כן, האירנים עשו שימוש באתר שיגור שלא בוצעו ממנו שיגורים קודם לכן. העובדה שהאירוע הזה נצבע בצבעים צבאיים צובעת גם את אתר השיגור, כך שלא יוכלו לטעון שמדובר באתר מחקרי או מדעי. בנוסף, מדובר במשגר חדש שלא היה לאירנים בעבר וכבר בפעם הראשונה הצליח לשים את הלוויין בחלל.

האם אתה יכול לקשור את מיזם הלוויין למיזם הגרעין?

לא, אין קשר. לוויין זה לוויין וגרעין זה גרעין - לא צריך לערבב שמחה בששון.

איך יכולות הלוויין ישפיעו על ישראל מבחינה ביטחונית?

זה לא אמור להשפיע. אנחנו מדברים על לוויין קטן של עד 15 קילו עם איכות צילום של כמה מטרים לפיקסל. לשם השוואה, התמונות ב-Google Earth טובות יותר בצורה משמעותית. הנקודה פה היא כמובן תודעתית. הלוויין כנראה עוד לא מצלם ואמור להתחיל לפעול תוך מספר ימים, אבל הם יפרסמו תמונות ואחת התמונות תהיה של הכור בדימונה - ואני מניח שיתייחסו לזה גם במהדורת החדשות שלכם.

נשיא אירן רוחאני (צילום: רויטרס, חדשות)
"יותר שואו מאשר איום". רוחאני|צילום: רויטרס, חדשות

ולמה? אין תמונות כאלה? יש, אבל זה עניין לראות את התמונות בגוגל ועניין אחר שמדינה כמו אירן מצלמת עצמאית ומשחררת את התמונה מתי שהיא רוצה. יש כאן עניין תודעתי כלפי חוץ, כלפינו, כלפי האמריקנים, כלפי נושאות מטוסים, כלפי סעודיה וגם לצרכים פנימיים של העצמת התדמית של השלטון. ללוויין אין יכולות לזהות תנועות צבא או טנקים, אך זו תהיה הפעם הראשונה שבה תהיה לאירן יכולת צילום עצמאית מהחלל.

אז זה בעצם יותר הצגה מאשר איום ביטחוני ממשי על ישראל.

בוודאי. מה שכן, יש התייחסות רבה לכך שניתן להסב את טיל המשגר לטיל בליסטי. עם זאת, לאירנים יש טילים בליסטיים והם לא צריכים ללכת במסלול ההפוך. הם לוקחים טכנולוגיות מהטילים הבליסטיים והופכים אותם למשגרי לוויינים ולא להיפך.

כמובן שתמיד יש נקודות השקה בין פיתוח לוויינים לפיתוח טילים בליסטיים, אבל אי אפשר להגדיר את הטיל עצמו כסכנה עולמית. יש להם מספיק טילים כאלה כבר היום והם לא צריכים את הערוץ הזה.

גרעין האירני אורניום כור אירן (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
קשור לתוכנית הגרעין? כנראה שלא|צילום: רויטרס, שי פרנקו

האם אפשר לפגוע בלוויין או לנטרל אותו מרחוק?

כן, יש כמה מדינות שכבר הדגימו יכולת פגיעה קשה, כלומר יירוט פיזי באמצעות טיל נגד לוויינים. רוסיה, ארה"ב, סין והודו הוכיחו זאת.

האם ברמה העקרונית יש למישהו יכולת לפגוע בלוויין הזה? ברור שיש, אבל השאלה אם צריך - ולדעתי לא. מעבר לכך, פגיעה בלוויין לא רצויה כי היא יוצרת הרבה שברים ורסיסים שיכולים לפגוע בלוויינים אחרים של מדינות אחרות. ישנם אמצעים אחרים כמו לוחמה אלקטרונית ואמצעי סייבר, אבל כמו שאמרתי - הלוויין הזה לא באמת מצריך התייחסות מהסוג של תקיפה או שיבוש.