נגיף הקורונה פגע בכמעט שני מיליון בני אדם בעיר ניו יורק, בעיקר באביב. עד סוף הקיץ נראה היה שהעיר מתגברת חלקית על הנגיף, ומדי יום אובחנו מאות בודדות של נדבקים. אלא שאז נרשם גידול במספר מקרי הקורונה החדשים בעיר, בעיקר בשכונות בברוקלין ובקווינס שבהן מתגוררת האוכלוסייה החרדית. בהנהגת העיר לא נשארו אדישים, הטילו הגבלות קשות על השכונות האדומות ולא ויתרו למפירי ההנחיות. כך הצליחה ניו יורק ליישם את מתווה הרמזור ולאכוף את ההגבלות במוקדי התחלואה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חולת הקורונה הראשונה בעיר ניו יורק אובחנה במרץ 2020. הייתה זו אישה שהגיעה לעיר מאירן, מדינה שבאותם ימים ספגה מכה ראשונה מהנגיף. פחות מחודש לאחר מכן, אזור המטרופולין של ניו יורק כבר הפך לאזור האדום ביותר במדינה כולה. בחודש אפריל כבר היו בניו יורק העמוסה, הצפופה ומלאת התיירים, יותר נדבקים בקורונה מאשר בסין, בבריטניה או באירן. במאי היו בה יותר נדבקים מבכל מדינה אחרת בארה"ב, ובשיא הגל הראשון היו בניו יורק 12 אלף מאובחנים חדשים ביום.

רכבת תחתית, סאבווי, ניו יורק, קורונה (צילום: רויטרס)
התפרצות הקורונה בניו-יורק|צילום: רויטרס

המאבק בקורונה בניו יורק החל ב-20 במרץ, כאשר לשכת המושל הוציאה צו לסגירת עסקים שאינם חיוניים. מערכת התחבורה הציבורית בעיר נותרה פתוחה חלקית עד אפריל, מאות אלפי תושבים הפכו מובטלים והעיר ספגה הפסדים של מיליארדים. מערך דורשי העבודה בעיר קרס בעקבות זינוק בבקשות, וראש העירייה ביל דה בלאזיו דרש סיוע פדרלי כדי לשמור על השירותים הבסיסיים בעיר.

באיטיות ובעקביות

המגפה הפכה לאסון הקטלני ביותר מבחינת מספר המתים בהיסטוריה של העיר. רחובות מנהטן נותרו ריקים מלבד הפגנות, וחנויות היוקרה בשדרה החמישית נאטמו מאחורי לוחות עץ בשל החשש מביזה. במשך שלושה וחצי חודשים תושבי ניו יורק הסתגרו בבתים והעיר הפכה לבירת קורונה עולמית עם מאות אלפי חולים ועשרות אלפי מתים.

קורונה בארצות הברית ניו יורק (צילום: רויטרס_)
מסעדות? רק באזורים ללא תחלואה. ארכיון|צילום: רויטרס_
חזית של חנות בניו יורק בזמן הקורונה (צילום: John Lamparski, Getty Images)
חזית חנות בניו-יורק בזמן הקורונה|צילום: John Lamparski, Getty Images

רק בתחילת יוני עברה ניו יורק לשלב הראשון מתוך ארבעה שלבים עד כה, לפתיחה הדרגתית של העסקים בעיר. מודל היציאה האיטי נמשך עם מעקב צמוד ומאמצי הסברה אינטנסיביים מצד ראש העירייה והמושל שמנסים לייצר שקיפות מלאה בנושא הבריאות. מיליונים רבים הושקעו במחקר איתור ובלימת שרשראות ההדבקה, מי שמפר את הכללים סופג עונשים חמורים, ומנהיגי מחאות שמפירים את ההנחיות נעצרים ונקנסים ללא רחם.

באתר עיריית ניו יורק מזהירים גם היום את התושבים כי "הקורונה ממשיכה להתפשט בעיר עם עלייה במספר ההדבקות בקהילות בשכונות מסוימות". עוד הם כותבים: "ניו יורק פועלת ליישום הגבלות על פי חלוקה לצבעים - אדום, כתום וצהוב. רוב העיר חופשיה מהגבלות, אבל בקווינס ובברוקלין קיימים אזורים שבהם המגפה עדיין חיה, בועטת ומאיימת על תושבי העיר".

לא חוששים מעימותים

בשל התחלואה הגבוהה, כל בתי הספר באזורים האדומים בעיר סגורים והתלמידים לומדים מרחוק. גם העסקים הלא חיוניים סגורים ורק עסקים חיוניים שקיבלו אישור לפעול נותרו פתוחים. מסעדות, ברים, בתי קפה ושירותי מזון אחרים פועלים במתכונת איסוף עצמי ומשלוחים בלבד. בתי התפילה אומנם מורשים להישאר פתוחים, אבל בתפוקה של 25% או עד עשרה אנשים. עוד נקבע כי אסור לערוך כינוסים שאינם חיוניים בכל סדר גודל וכי יש לדחות או לבטל אירועים שנקבעו מראש.

חרדים מפגינים בניו יורק (צילום: n12)
שוטרים מתעמתים עם מפגינים חרדים בניו-יורק|צילום: n12

רוב הכנסיות, בתי הכנסת והמסגדים פעלו לפי הנהלים ובקהילה היהודית עברו להתפלל בזום. אך בכמה שכונות חרדיות בברוקלין ובקווינס, מחו על ההגבלות שהטיל ראש העירייה והמשיכו בהתקהלויות המוניות. תוך ימים ספורים כבר דווח בארה"ב על עלייה במספר החולים בקרב הקהילה היהודית-אורתודוקסית.

כוחות הביטחון בניו יורק לא חששו להתעמת עם מפרי ההנחיות ונכנסו למוקדים הבעייתיים. לפני כשבוע נרשם אירוע אלים במיוחד כאשר מאות חרדים יצאו לרחובות ברוקלין, שרפו פחים ומסכות, התעמתו עם שוטרים, ואף הכו עיתונאי במהלך הפגנות נגד ההגבלות הקשות שהוטלו על כמה מהשכונות. אלא שגם הפרות הסדר לא סייעו למתפרעים ועיריית ניו יורק לא חזרה בה מההגבלות - שיימשכו עד לירידה בתחלואה.

המבחן הגדול של ניו יורק

גם באזורים הכתומים נסגרו בתי הספר והתלמידים לומדים מרחוק כמו בתחילת המגפה. עסקים שמקבלים קהל כמו מכוני כושר ומכוני יופי, אינם מורשים לפעול. מסעדות, ברים ובתי קפה רשאים לפעול, אך מוגבלים במספר הלקוחות שהם יכולים לשרת - עד ארבעה אנשים לכל שולחן באוויר הפתוח. בתי תפילה רשאים להישאר פתוחים בתפוסה של 33%, עד 25 אנשים לכל היותר. העירייה מגבילה מפגשים שאינם חיוניים ואוסרת על התכנסויות של יותר מעשרה אנשים, הן בחלל סגור והן בשטח פתוח.

ארה
המבחן האמיתי עוד לפניהם. קורונה בניו-יורק|צילום: SKY NEWS

באזורים הצהובים בתי הספר יכולים להישאר פתוחים תוך שמירה על כללי היגיינה וריחוק חברתי. כל העסקים פועלים, אך מחויבים לעמוד בתו תקן בהתאם לשירות שהם מספקים. ניתן לשבת במסעדות ובבתי קפה בפנים ובחוץ - עד ארבעה אנשים בכל שולחן. בתי התפילה יכולים להישאר פתוחים בתפוסה מקסימלית של 50% ומפגשים שאינם חיוניים מוגבלים ל-25 אנשים לכל היותר. כל אדם בכל אזור שמעודד, מקדם או מארגן התכנסות המונית עלול להיקנס ב-15 אלף דולר.

ניו יורק אומנם הצליחה להשתלט על המגפה ומבירת קורונה היא הפכה לנקייה וירוקה, אבל המבחן הגדול עוד לפניה. בתקופה הקרובה תצטרך העיר להוכיח שהשיטה שבה פעלה עד כה יכולה למנוע התפרצות גל שני באמצעות אכיפה קפדנית ובידוד ממוקד של אזורים אדומים. ערים רבות לפני ניו יורק מיהרו לחגוג ניצחון על הנגיף - וחטפו מכה נוספת.