אסיה הייתה היבשת הראשונה שחוותה על בשרה את הקורונה - והיא גם הראשונה לחוות גל התפרצות נוסף עם מוקדי הדבקה במועדוני הלילה בסיאול, בגבול רוסיה-סין ובמקומות נוספים. המחקרים הסותרים שמתפרסמים מדי יום מוכיחים שמוקדם להסיק מסקנות מדעיות על הנגיף, אך בהחלט ייתכן שניתן להפיק לקחים מהתנהלות מדינות אסיה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מבחינה רפואית, הגל השני מתייחס לחידוש הזיהום בחלקים מהאוכלוסייה אחרי ירידה ראשונית בשיעור ההדבקה. לפי ארגון הבריאות העולמי, מגפות העבר התאפיינו ב"גלי פעילות שהתפשטו על פני חודשים". באסיה, שחלקים ממנה כאמור חווים גל שני בימים אלה ממש, ישנם אשכולות התפרצות מבודדים וקשה לחזות כיצד הם יתפתחו.

מומחים טוענים שגל שני של הדבקה הוא לא עניין של "אם", אלא של "מתי וכמה הרסני הוא יהיה". אפילו מדינות כמו דרום קוריאה - שנקטו באסטרטגיות יעילות להתמודדות עם המגפה בשלב מוקדם יחסית באמצעות בדיקות, מעקב וניהול הסגר - טרם הצליחו לבלום את ההתפרצות לחלוטין. הנגיף, כך על פי ארגון הבריאות העולמי, יישאר אתנו עוד זמן רב ולכן על המדינות להיערך להתפרצויות נוספות. האתגר שעומד בפני הרשויות הוא כיצד לחזות, לעקוב ולטפל בהן.

יפן

אזור האי הוקאידו ביפן היה מהראשונים שהטילו הסגר קשוח כבר בסוף פברואר - ובאמצע מרץ מניין הנדבקים צנח לאחד או שניים ביום. צעדי הבידוד החברתי עבדו כל כך טוב עד שמצב החירום הוסר לחלוטין ובאפריל בתי הספר כבר נפתחו מחדש. אך השמחה הייתה קצרת מועד: פחות מחודש לאחר הסרת ההגבלות מצב החירום חזר והאי היפני שב להיאבק במגפה עם גל התפרצות פתאומי. בינתיים ההגבלות הוסרו, אבל גורמים רשמיים מודים: עד שלא יימצא חיסון, ניאלץ לנקוט בעוד ועוד הסגרים נקודתיים.

קורונה - יפן (צילום: Jae C. Hong, AP)
קורונה ביפן|צילום: Jae C. Hong, AP

סין

גם הרשויות בסין הקלו בהגבלות אחרי שנרשמה ירידה במניין הנדבקים, אך באמצע מאי דווח על התפרצות נוספת, כולל בעיר ווהאן שבה הופיע הנגיף לראשונה. בשולן שבצפון-מזרח סין אובחנו עשרות מקרים והממשל הורה מחדש על הגבלות קפדניות ביותר. במחוזות ג'ילין והיילונגג'יאנג אובחנו מקרים שמקורם ברוסיה השכנה.

באחת ההתפרצויות אובחנו שמונה אזרחים סינים שחזרו מרוסיה כחיוביים לנגיף - ומיד הורו ל-300 סינים אחרים שחזרו גם הם באותה התקופה מרוסיה להיכנס להסגר. כשסין ראתה שמספר המקרים המיובאים עולה על אלו המקומיים, הממשל לא היסס והורה על הסגר קיצוני לחוזרים מחו"ל. כך לדוגמה, כל הטיסות הבין-לאומיות לבייג'ינג הופנו לערים אחרות והנוסעים נכנסו להסגר ומעקב צמוד.

תלמידים חוזרים לבתי הספר בווהאן סין  (צילום: רויטרס, רויטרס_)
תלמידים חוזרים לבתי הספר בווהאן שבסין|צילום: רויטרס, רויטרס_

גם הונג קונג, האוטונומיה של סין שהייתה מהראשונות בעולם להתמודד עם הנגיף ועשתה זאת בהצלחה יתרה, נאלצה להתמודד עם גל שני. בתגובה להתפרצות, הפעילו הרשויות אמצעים דיגיטליים כמו צמידים אלקטרוניים לכל החוזרים מחו"ל, כדי לעקוב אחר תנועותיהם של החשודים כחולים ולהבטיח שהמדביקים ייכנסו במהירות להסגר. אלו לא צעדים פופולריים, אך מומחים מסכימים כי הם חיוניים לבלימת התפרצויות.

דרום קוריאה

ההתפרצות האחרונה בדרום קוריאה נרשמה מחוץ לסאול והביאה לסגירתם של יותר מ-200 בתי ספר ששבו לפעילות רק מספר ימים קודם לכן. בתחילת פברואר זיהתה דרום קוריאה במהירות כל התפרצות באמצעות תוכנית שפיתחה לביצוע עשרת אלפים בדיקות חינמיות מדי יום תוך הסתמכות על אפליקציות וטכנולוגיות מעקב.

ב-12 במאי, אחרי כמה שבועות ללא מקרים חדשים, נרשמה התפרצות נוספת. המערכת הקוריאנית פעלה במהירות וזיהתה את מוקד ההדבקה - רובע מועדוני הלילה הפופולרי בסיאול. 90 אלף בני אדם נכנסו לרשימת המעקב הצמודה - וכמעט 300 מקרים נקשרו למועדונים.

מחאה בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד, דרום קוריאה (צילום: רויטרס)
מחאה בעקבות מותו של ג'ורג' פלויד, דרום קוריאה|צילום: רויטרס

"אנו יודעים שזו מחלה זיהומית מדבקת מאוד", הסביר פרופ' מקגייר מאוניברסיטת לונדון קולג'. "צריך להסתכל על מה שקרה בדרום קוריאה, מדינה עם מדיניות יעילה מאוד - ברגע שהוסרו מגבלות, מיד הייתה חזרה לאחור. אדם בודד הצליח להדביק יותר ממאה בני אדם בסוף שבוע אחד".

סינגפור

עם התפשטות הנגיף בסינגפור זוהו שתי התפרצויות שאינן קשורות זו לזו באמצעות ביצוע בדיקות סרולוגיות בשני אנשים שנדבקו בנגיף, אך לא גילו סימפטומים. זו הייתה פריצת דרך שסייעה לרשויות לבלום את המגפה באותה נקודה, אך מאוחר יותר הנגיף חזר ועכשיו המדינה מתמודדת עם אחת ההתפרצויות הקשות ביותר ביבשת וקיים חשש ל"מדביקים חשאיים". מקור ההתפרצות בסינגפור הוא באוכלוסיית העובדים הזרים במדינת העיר, שבקרבה נרשם זינוק בתחלואה.

איש צוות רפואה בדרום קוריאה (צילום: רויטרס_)
איש צוות רפואה בדרום קוריאה|צילום: רויטרס_

ארצות הברית

ארצות הברית נכנסת בסערה אל קיץ של מחאות חברתיות והגבלות הקורונה מתחילות להצטמצם. מומחי בריאות הציבור כבר מבחינים ביותר ויותר נדבקים, כחלק מהתפרצויות חדשות במדינה. בזמן שניו-יורק מתחילה לפתוח בזהירות עסקים, התפרצויות חדשות נרשמו בפלורידה, טקסס וקליפורניה. הרשויות מעודדות חזרה לקצב החיים הרגיל, ומאפשרות לעסקים ולמקומות ציבוריים מסוימים להיפתח מחדש.

ביום ראשון נרשמו בפלורידה יותר מאלף מקרים חדשים שאובחנו לאחרונה והמספרים ממשיכים לזנק. בטקסס אמרו גורמים רשמיים בדאלאס שהעיר הגיעה למספר הגבוהה ביותר של נדבקים ביום, גם יוסטון רשמה שיא משלה.

רכבת תחתית, סאבווי, ניו יורק, קורונה (צילום: רויטרס)
הרכבת התחתית בניו יורק|צילום: רויטרס

צרפת

בצרפת שיוצאת מההסגר כבר מחפשים אשמים. התובע הראשי בפריז הודיע על פתיחה בחקירה שתבדוק את טיפול הרשויות בהתפרצות הקורונה. על פי הדיווחים, האישומים האפשריים כוללים "הריגה שבוצעה ללא כוונה תחילה" ו"סיכון חיים". הנשיא עמנואל מקרון חסין כראש המדינה מפני העמדה לדין ואינו מהווה יעד לבירורים. בצרפת ספרו קרוב ל-30 אלף מתים במגפה ואלפים עדיין מאושפזים בבתי החולים. מאז תחילת יוני העסקים נפתחו והצרפתים חופשיים לנוע. המדען הראשי בצרפת הכריז ש"המגפה תחת שליטה".

ריחוק חברתי במסעדה בפריז צרפת (צילום: רויטרס)
ריחוק חברתי במסעדה בפריז|צילום: רויטרס

דנמרק

היה ניתן לחשוב שדנמרק כבר שכחה מהנגיף, אבל הדנים זהירים - ורק השבוע אפשרו במדינה לחולי קורונה לקבל מבקרים בבתי החולים. עיקר תשומת הלב של הרשויות נתונה לאוכלוסיות בסיכון - דיירי בתי האבות והמאושפזים בבתי החולים. "נמשיך לעשות כל שביכולתנו כדי למנוע הדבקה בבתי חולים ובבתי אבות", הכריז שר הבריאות הדני. "למרבה הצער, אנו יודעים שיותר משליש מכלל מקרי המוות במדינה מתרחשים בבתי אבות ולכן נמשיך בהגבלות".

גרמניה

בגרמניה מספר מקרי המוות עלה ל-8,711 בני אדם שמהווים 4.7 אחוזים מהחולים. קצב ההדבקה נותר מעט מעל הסימן הקריטי ועומד על 1.1. למרות ההקלות ההדרגתיות בהגבלות, הקנצלרית מרקל וראשי המדינות של גרמניה הסכימו לשמור על מנגנוני חירום שיחייבו את המדינות להאריך ואולי אפילו להחזיר צעדי הרחקה. בתי הבושת החוקיים במדינה, אם תהיתם, סגורים מאז אמצע מרץ והעובדות בתעשיית המין זכו במענקים מהממשלה בגלל סגירת העסק. כעת הן נערכות לשוב לעבודה.

תלמידה קורונה גרמניה בית ספר (צילום: רויטרס, רויטרס_)
קורונה בגרמניה|צילום: רויטרס, רויטרס_

רוסיה

הרשויות במוסקבה, שהוגדרה מוקד התפרצות, זנחו את הנחיות הבידוד החברתי ואת מערכת המעקב האלקטרונית - וראש העירייה סרגיי סוביאנין אף הצהיר כי מעתה תושבי מוסקבה "יכולים לשוב לחייהם הרגילים". עם זאת, ראש העירייה הדגיש כי האיום של גל שני עדיין קיים.

מכוני יופי, מספרות, מרפאות וטרינריות, תיאטראות, אולמות קונצרטים ובתי קולנוע במדינה ישובו לפעול ב-9 ביוני. החל מהשבוע הבא יחזרו מרפאות השיניים והמוזיאונים, גני החיות, המסעדות ובתי הקפה. בהמשך ייפתחו מחדש גם מועדוני הכושר ובריכות השחייה. ראש הממשלה מיכאיל משוסטין הכריז שהרוסים מורשים כעת לנסוע לחו"ל כדי לטפל בקרובי משפחה חולים, לעבוד או לעבור פרוצדורה רפואית.

לפי ההנחיות החדשות, זרים רשאים להיכנס לרוסיה כדי לטפל בקרובי משפחה או לקבל טיפול רפואי. במקביל, ברומניה ובבולגריה ממשיכים לראות עלייה במספר המקרים ונשיא רומניה ביקש להאריך את מצב החירום במדינה.

רוסיה בימי הקורונה (צילום: רויטרס_)
רוסיה בימי הקורונה|צילום: רויטרס_

אוסטרליה

באוסטרליה התקשורת דיווחה בימים האחרונים כי לראשונה מאז התפרצות הנגיף "לא נרשמו מקרים חדשים ביממה האחרונה". במשרד הבריאות במדינה חוגגים ומתחילים לפנטז על פתיחת נתיבי התעופה לשכנה המוצלחת ניו זילנד, כשכבר הכריזה כי היא נקייה מקורונה.

"זה לא הזמן להוריד רגל מהגז"

ארגון הבריאות העולמי רשם השבוע את מספר הנדבקים החדשים הגבוה ביותר ליום, בתום גל התפרצות עצום ביבשת אמריקה. נכון ל-9 ביוני, יותר מ-7.1 מיליון בני אדם נדבקו בקורונה ברחבי העולם וההערכות מדברות על 406 אלף אנשים שמתו מקורונה במהלך ששת החודשים האחרונים.

"למרות שהמצב באירופה משתפר, באופן גלובלי הוא מחמיר", הצהיר ראש ארגון הבריאות העולמי במסיבת עיתונאים וירטואלית מג'נבה. "יותר ממאה אלף מקרים דווחו בכל אחד מתשעת הימים האחרונים. אתמול דווח על יותר מ-136 אלף מקרים - הכי הרבה נדבקים ליום אחד מאז פרוץ המגפה. 75 אחוז מהמקרים מקורם בעשר מדינות בלבד והאזורים שחוו את הפגיעה הקשה ביותר הם דרום אמריקה ודרום אסיה".

_OBJ

"האיום הגדול ביותר הוא שאננות", הוסיף ראש ארגון הבריאות העולמי. "רוב האנשים בעולם עדיין חשופים לזיהום. יותר משישה חודשים מאז פרוץ המגפה, זה לא הזמן ששום מדינה תוריד את הרגל מהגז". אבל בארצות הברית ובאירופה מתחילים לשחרר מגבלות - ובארגון הבריאות מביטים בדאגה בהפגנות "בלאק לייבס מאטר" (Black Lives Matter) ומתריעים כי אלו עלולות להפוך לזירת הדבקה המונית.