אחרי שזומן לשיחת הבהרה בעקבות ממצאי המחקר שהציג את כוונת האיחוד לממן גופים תומכי טרור ברשות הפלסטינית, שגריר האיחוד האירופי בישראל עמנואל ז'ופרה הגיב היום (ראשון) לטענות: "אנחנו ממשיכים להילחם במישור המשפטי והמדיני נגד הטרור, ואיננו תומכים בארגונים הקשורים לחזית העממית. אם יש עדויות לשימוש לא ראוי בכספי האיחוד נחקור אותן. לא נקדם ארגונים שמקדמים שנאה וטרור, לא נתמוך במי שמקשה על קידום השלום".
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בדבריו התייחס השגריר למחקר של מכון NGO Monitor שחשף כיצד האיחוד דווקא תומך בארגונים שמקורבים לחזית העממית הפלסטינית. "המחקר שלנו הראה כיצד האיחוד מאפשר מימון במסווה של זכויות אדם לארגונים העוסקים בדמוניזציה של ישראל, חלקם שייכים לארגון הטרור החזית העממית", אמר פרופסור ג'ראלד שטיינברג, נשיא מכון המחקר. "ברגע שחשפנו את המסמך בו האיחוד הבהיר לפלסטינים שהכסף לתומכי טרור ימשיך לזרום. הפקידים ששולטים במדיניות החוץ של האיחוד שמשתמשים בארגונים הקשורים לטרור כדי לתקוף את ישראל סוף סוף נחשפו".
במשרד החוץ זעמו על הדברים וזימנו את השגריר ז'ופרה לשיחת הבהרה שבה התבקש להסביר מכתב ששלח הארגון לפלסטינים ובו נכתב שאין מניעה משפטית שפלסטינים שמקיימים קשרים עם ארגוני טרור ישתתפו בפעילויות שממומנות על ידי האיחוד, כל עוד הם לא באים כנציגים של אותו הארגון.
בריאיון ל-N12 הכחיש השגריר את הטענות שפורסמו והבהיר כי האיחוד האירופי מתנגד לטרור: "יש לנו מספר ארגונים פלסטינים ברשימת הטרור. הארגונים האלה נבחנים מחדש ומוכנסים לרשימת הטרור בכל שישה חודשים. הם נותרו ברשימת ארגוני הטרור ומדיניות האיחוד לא השתנתה. לא נקדם ארגונים שמקדמים שנאה וטרור, לא נתמוך במי שמקשה על קידום השלום".
לא רוצה לדבר על סיפוח
השגריר ביקש שלא לענות על שאלות שנוגעות להחלת הריבונות המתוכננת ביהודה ושומרון ולהתנגדות האיחוד למהלך, אך הדגיש: "אני מאוד מקווה שלא נצטרך לדבר על זה יותר מידי". ממשרדו של שגריר האיחוד בישראל מבקשים להבהיר שהוא ירחיב וידבר בנושא הסיפוח בשבוע הבא.
עם זאת, ברור שהנושא יעלה בפגישותיו של השגריר עם בכירים בישראל ולכן הוא מפרט מה יאמר לשרים החדשים עמם ייפגש: "אגיד שישראל היא חברה חשובה לאיחוד ושיש לנו קשרים מצוינים. אני מקווה שנוכל להתקדם גם בנושאים שקשה לדבר עליהם - עלינו להבטיח את ביטחונה של ישראל ועלינו להגיע להבנות בנוגע לפתרון הסוגיה הפלסטינית. אנחנו רוצים לראות לאן הממשלה החדשה מובילה - זו הסיבה שהאחראי על מדיניות החוץ של האיחוד בורל שוחח עם שר החוץ ואני מקווה שמר אשכנזי יגיע בקרוב לפגישה בבריסל".
זה לא סוד ששגריר האיחוד האירופי מייצג גם ממשלות שמגלות סובלנות כלפי ארגונים אזרחיים שפעיליהם חברים לעיתים גם בקבוצות מיליטנטיות יותר שקוראות להחרמת ישראל. כך למשל, באיחוד יושבות זו לצד זו מדינות כמו ספרד שמגלה סימפטיה לתנועת ה-BDS וגרמניה שמעבירה חקיקה נגדה.
"אנחנו לא מממנים שום פעילות שמטרתה בידוד ישראל", מדגיש ז'ופרה. "אנחנו רוצים לשמור על הקשרים עם ישראל - זו הדרך קדימה. דרכה של ה-BDS, דרך הבידוד, לא מועילה ואף גוררת סיכונים כמו למשל עימותים בקמפוסים".
"תומכים בקורבנות הטרור"
מוקדם יותר היום נפגש השגריר ז'ופרה עם אלונה שפורטוב שנפצעה בפיגוע בדולפינריום ביוני 2001 ועם אמה. יחד איתן הוא ציין 19 שנים לפיגוע והניח זר בשם האיחוד באנדרטה לזכר הקורבנות.
"זה רגע מאוד מרגש עבורי", אמר ז'ופרה לאחר הפגישה. "זה נגע בי, אמה של אלונה הראתה לי תמונה של הנערה היפה הזו לפני הפיגוע - נערה יפה מאוד. הפיגוע השחית את הגוף שלה, אבל לא את הנפש. היא חזקה מאוד, היא אמרה לי שהיא מסתכלת קדימה ולא אחורה". השגריר האירופי אף ציין שאלונה ביקשה לדעת מתי הטיסות יתחדשו מפני שהיא רוצה כבר לצאת לטייל בערים האירופאיות החביבות עליה.
ברקע העימות המתוקשר בין האיחוד לבין משרד החוץ בנוגע למימון ארגונים שמזדהים עם ארגוני הטרור הפלסטיניים או תומכים בהם תמיכה עקיפה, מבקש האיחוד לשנות את תדמיתו באמצעות תמיכה בנפגעי הטרור.
הפגישה עם אלונה נועדה להבליט את המאבק בטרור וההתנערות של האיחוד מכל ארגון שמזוהה כארגון טרור: "חשוב לנו לתמוך בקורבנות הטרור. יש לנו חוקים, זה חשוב מאוד להבטיח שהנפגעים מקבלים את זכויותיהם".