לאחר שאתמול נפגשו ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ומנהיג סודן עבד אל-פתח אלברהאן והצהירו רשמית על מגעים לכינון יחסים רשמיים בין המדינות, היום (שלישי) נודע כי התשתית לפגישה הונחה עוד הרבה לפני כן בפגישה של בכירים סודניים וישראליים לפני כשלושה שבועות באוגנדה. לישראל יש שני אינטרסים עיקריים בכינון היחסים: קיצור נתיבי התעופה והכשרת תהליך גירוש המהגרים הסודנים. מצידה של סודן, היא מנסה להיפטר מתדמית הטרור שהייתה לה עד לא מזמן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לפי שלושה שבועות נערכה פגישה מקדימה בין ראש המל"ל וסגנו יחד עם גורמים רבי דרג מסודן. נראה שזו הייתה פגישת הכנה לפגישת המנהיגים אתמול, ושם הכשירו את ההצהרה המשותפת שלהם על מגעים לכינון יחסים רשמיים. אחד היתרונות המרכזיים של ישראל מהמהלךהוא קיצור נתיבי התעופה. סודן נחשבת "ענן שחור" בדרך לאמריקה הלטינית ומעבר במרחב האווירי שלה יקצר את נתיבי התעופה בדרך ליבשת.
בישראל כנראה ינסו להתקדם גם בעניין גירוש המסתננים הסודנים לארצם. עד היום המשפטנים בישראל אמרו שיש מניעה של הגירוש כי אין יחסים דיפלומטיים רשמיים בין סודן לישראל. זאת, כי האמנות הבין-לאומיות מכשירות גירוש רק בין מדינות שיש ביניהן יחסים דיפלומטיים. חשוב להדגיש, גם אחרי כינון יחסים דיפלומטיים, לא בטוח שיהיה אפשר לגרש את המהגרים כי על פי אמנות בין-לאומיות אי-אפשר לגרש לאזורי קונפליקט. אבל בישראל בכל זאת מקווים שקיום היחסים הרשמיים יאפשר פריצת דרך בנושא.
ומה תרוויח סודן מהיחסים הדיפלומטיים? גורם בצבא סודן שהתראיין לוושינגטון פוסט אמר היום שהפגישה של נתניהו עם מנהיג סודן, נועדה לעזור לו להיפטר מתדמית הטרור שמלווה את סודן עוד מאז שאירחה את אוסאמה בן-לאדן בשנות ה-90. עוד אמר הגורם שהפגישה תווכה בידי איחוד האמירויות, ולפי דבריו, רק "מעגל קטן" של בכירים רשמיים בממשלי סודן, מצרים וערב הסעודית ידעו על הפגישה.
תחת מנהיג סודן הקודם, שהודח מתפקידו באפריל 2019, סודן ככל הנראה עזרה לאירן להעביר נשק לארגוני הטרור הפלסטיניים ברצועת עזה. מקורות זרים גם ייחסו לישראל תקיפות שונות בסודן, ביניהן תקיפת שיירה שהובילה כנראה אמצעי לחימה ב-2009, והפצצת מפעל נשק ב-2012.