אבולה OUT - קורונה IN: למרות שביבשת אפריקה מספר הנדבקים בקורונה נמוך, עם 411 מקרי הדבקה ב-30 ארצות ביבשת, המנהיגים שם כלל לא אדישים למגפה העולמית. אך בעוד הם קוראים לתושבים לשטוף ידיים, לחלק מהם אין גישה למים נקיים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
באתיופיה לדוגמה רק ל-42% מהאוכלוסייה יש גישה למים נקיים. ברואנדה המצב יותר טוב - שם לרוב דווקא יש גישה ו"רק" לשניים מתוך חמישה תושבים אין מים נקיים.
רק לפני כשבועיים הכריזו ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו על כך שנפטרו ממגפה אחרת שיתר העולם שכח ממנה מזמן - האבולה, אך אין להם הרבה זמן לחגוג. האפריקנים, למודי המגפות, יודעים שביבשת שלהם מתים גם ממחלות שבעולם המערבי קיימים חיסונים נגדן. התנאים הסניטריים הירודים והצפיפות בערים עלולים להפוך את הקורונה, אם תתפשט באפריקה, למחלה שתהרוג מיליוני בני אדם.
I joined @WHO #SafeHands challenge. Handwashing is key to preventing the spread of #COVID19. I challenge President Kenyatta @StateHouseKenya, @Macky_Sall, @MagufuliJP, President Tshisekedi @Presidence_RDC, @CyrilRamaphosa, @BorisJohnson, @KGeorgieva to join in by sharing a video pic.twitter.com/udaVPCexCJ
— Paul Kagame (@PaulKagame) March 15, 2020
סין מקיימת קשרים כלכליים הדוקים עם מדינות רבות מאפריקה, ולכן מפתיע שהגעת הקורונה ליבשת אפריקה דווקא לא קרתה בגלל תיירים מסין. תיירים מאירופה וארה"ב הם שהביאו איתם את הנגיף.
עקב כך, כמה מדינות החליטו שלא להסתכן. למרות החשש מהפגיעה הכלכלית וגם הדיפלומטית, מדינות כמו אוגנדה, גאנה, קניה, דרום סודן ודרום אפריקה הכריזו על איסור כניסה לתיירים מאירופה ומארה"ב. בסנגל אסרו על התקהלויות ציבוריות, בלוב סגרו את המרחב האווירי ובבורקינה פאסו הודיעו על הפסקת הלימודים.
בינתיים ההתפרצות באפריקה היא בעיקרה בארבע מדינות: מצרים, אלג'יריה, מרוקו ודרום אפריקה - שהכריזה על מצב חירום לאומי. בארבע המדינות האלו נרשמו מחצית מהמקרים ביבשת כולה. 7 אנשים מתו מקורונה עד כה באפריקה - 4 באלג'יריה, 2 במצרים ואחד במרוקו.
במצרים, שבה יש 126 חולי קורונה, הושבתו הלימודים בבתי הספר ובאוניברסיטאות כבר לפני שבועיים. ממש בימים אלו נעצרות גם כל הטיסות. אפילו מדינה שאין בה כרגע מקרי קורונה, כמו ג'יבוטי - החליטה לבטל את כל הטיסות הבין-לאומיות לשטחה.
ומה התושבים האפריקנים עצמם אומרים על העובדה שעד עכשיו, בניגוד לתחזיות של מדענים רבים, הם לא הפכו למוקד התפרצות? שם נעים בין חשש אמיתי ממגפה נוספת, לבין אדישות שמקורה בשמועות האומרות כי מזג האוויר החם ימנע מהמחלה להתפשט אצלם - ואפילו טענות שלפיהן אפריקנים "מחוסנים באופן טבעי נגד קורונה".
אבל כפי שאנחנו רואים בכל העולם, אף אחד לא חסין בפני הקורונה. מפחיד לחשוב מה עלול לקרות אם המגפה תגיע למאות מיליוני אנשים - שאין להם אפילו היכולת הבסיסית לשטוף ידיים במים נקיים.