מחאת הדלק באירן התפשטה בסוף השבוע לרחבי המדינה: המפגינים מקיימים עצרות מחאה בלמעלה מ-50 ערים והמחאה אף גלשה לאלימות ולוונדליזם. מספר המפגינים המדויק אינו ידוע מכיוון שהמשטר חסם את הגישה לאינטרנט ולרשתות החברתיות כדי לא לעודד אנשים נוספים להצטרף למחאות. המפגינים חוסמים כבישים בניסיון לשתק את החיים באירן, שורפים תחנות דלק ובנקים, ומתעמתים עם כוחות הביטחון. הפגנות הזדהות עם המוחים התקיימו גם בלונדון.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מנהיג אירן עלי חמינאי הגיב היום לראשונה להפגנות וגיבה את החלטת הממשלה להעלות את מחירי הדלק: "המפגינים הם אנטי מהפכניים, יש ליישם את קיצוב הדלק". נשיא אירן רוחאני הצהיר: "למפגינים יש זכות למחות ללא אלימות". עד כה דווח באירן על הרוג אחד בהפגנות, אך כלי תקשורת ערביים מדווחים על עשרות הרוגים. בכלי תקשורת המזוהים עם האופוזיציה באירן דווח כי עד כה נעצרו כאלף מפגינים.
Shiraz, south-central #Iran
— Heshmat Alavi (@HeshmatAlavi) November 17, 2019
Graffiti reads:
"Down with Khamenei!" (the supreme leader)
"Down with the three brothers!" referring to the Larijani brothers holding senior posts in the regime.
"Down with Rouhani!" (the president)
Iranians want this regime gone.#IranProtests pic.twitter.com/vjdOKimy2L
הקולות שנשמעים בהפגנות המתמשכות הם עדות להתעוררות בקרב אזרחי המדינה סביב טענות פוליטיות ארוכות שנים נגד המשטר. המפגינים קוראים "מוות לדיקטטור" בהתייחס למנהיג העליון של אירן עלי חמינאי, ו"לא עזה, לא לבנון, אני מקריב את חיי למען אירן" בהתייחס לתמיכת טהרן בחמאס בעזה ובחיזבאללה בלבנון. קריאות אלה נשמעו גם בהפגנות באירן ב-2009 וב-2017.
#إيران : اشتباكات بين المتظاهرين و قوات الأمن في مدينة سنندج#iran pic.twitter.com/sCHtGawc6N
— قناة بغداد الفضائية (@tvbaghdad) November 17, 2019
למרות שההפגנות פרצו בעקבות הודעת המשטר על עלייה דרמטית של מחירי הדלק, מומחים אירניים מסבירים כי קריאות המפגינים מוכיחות כי הדלק אינו הנושא היחיד שעומד בליבת המחאה, אלא גם טענות פוליטיות כלפי המשטר. המפגינים מותחים ביקורת על המימון החיצוני שמעניקה טהרן לבנות בריתה ואומרים שמדובר בכסף שיוצא מכיסם. קריאה נפוצה שנשמעת בהפגנות היא "הכסף שלנו אבוד, הוא הושקע בפלסטין".
#London rally in front of the mullahs regime embassy, Iranians supporters of #Iran's main opposition movement #PMOI support the heroic uprising of the Iranian people for Democratic #RegimeChange #Iranprotets. At least 27 brave protesters have been slain ... pic.twitter.com/u6bEP2J3yk
— Hossein Abedini (@HoAbedini) November 17, 2019
אלירזא נאדר, מנכ"ל הארגון האמריקני "אירן החדשה", הסביר כי לאירנים ביקורת רבה על מדיניות החוץ של המשטר. לדבריו, "לאירנים יש טענות רבות על התמיכה הכספית והחומרית העצומה של המשטר בקבוצות כמו חיזבאללה וחמאס הפועלות בהתאם לאינטרסים של המשטר ובניגוד לאינטרסים של העם האירני. האירנים יסתדרו גם בלי שהמשטר ירדוף אחר 'שחרור' פלסטין".
מזה שנים מעניקה אירן תמיכה כלכלית משמעותית לבני בריתה באזור. כך למשל, ארגון הטרור חיזבאללה מקבל כ-700 מיליון דולר בשנה מאירן כפי שהצהיר שר החוץ האמריקני מייק פומפאו. גורמים במחלקת המדינה האמריקנית מסבירים כי אירן מוותרת על כמאה מיליון דולר בשנה לטובת תמיכה בארגוני טרור פלסטיניים.