אסטרונומים חוששים כי לוויינים ששיגרה בשבוע שעבר SpaceX, חברת החלל של איש העסקים אילון מאסק, תפגע בתצפיות שהם עורכים על כוכבים וגלקסיות מרוחקות. ב-11 בנובמבר שיגרה החברה 60 לווייני "Starlink", שהצטרפו ליותר מ-60 לוויינים של החברה שכבר מסתובבים כיום בחלל – אחת מרשתות הלוויינים הגדולות שישנן כיום בחלל. בחברה מתכננים לשגר כ-12 אלף לוויינים קטנים נוספים בשנים הקרובות, במטרה לאפשר גלישה אינטרנטית מהירה במיוחד. עלותו המוערכת של הפרויקט: 10 מיליארד דולרים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אולם אסטרונומים חוששים שאלפי גופי מתכת בוהקים שירחפו בחלל יפריעו לתצפיות שהם עורכים – חשש שרק הולך ומתעצם ככל שיותר ויותר לוויינים משוגרים. "קבוצות לוויינים יכולים להוות סכנה משמעותית, ואפילו הרסנית, לתשתיות אסטרונומיות קיימות ועתידיות", נמסר מהאיחוד האסטרונומי הבינלאומי במאי האחרון.
Wow!! I am in shock!! The huge amount of Starlink satellites crossed our skies tonight at @cerrotololo. Our DECam exposure was heavily affected by 19 of them! The train of Starlink satellites lasted for over 5 minutes!! Rather depressing… This is not cool! pic.twitter.com/gK0ekbpLJe
— Clarae Martínez-Vázquez (@89Marvaz) November 18, 2019
לדברי האיחוד, גופי הלוויינים מחזירים קרני שמש, שעלולות לפגוע בציוד הטכנולוגי הרגיש של האסטרונומים, וכן עלולים לשבש את פעילות מתקני הרדיו האסטרונומיים החדשים. מאסק עצמו לא מתעלם מהבעיה, וטוען כי הנחה את מהנדסי החברה לצמצם את רמת החזרת האור של גופי הלוויינים, כדי שתהיה להם השפעה פחותה על עבודת האסטרונומים.
אך זו לא הבעיה היחידה: לאחרונה, האגודה האמריקנית לאסטרונומיה הביעה חשש שכמות הלוויינים המתוכננים להיות משוגרים בשנים הקרובות לחלל – לא רק של SpaceX, אלא גם של מתחרותיה - יעמיסו על השמיים ועלולים להוביל להתנגשויות בחלל, דבר שימלא אותו בפסולת מסוכנת.
Agreed, sent a note to Starlink team last week specifically regarding albedo reduction. We’ll get a better sense of value of this when satellites have raised orbits & arrays are tracking to sun.
— Elon Musk (@elonmusk) May 27, 2019
יש לציין כי כרגע, לאסטרונומים אין שום אפיק משפטי לפעולה נגד החברות הללו: השיגורים כולם מאושרים בידי רשות התעופה הפדרלית, וללוויינים ניתנו אישורים בידי ועדת התקשורת הפדרלית.