שנתיים לאחר שאיבד ארגון דאע"ש את כוחו במדינה, מצטברות הוכחות לכך שארגון הטרור מתארגן מחדש בעירק. בראיון לרשת BBC, אמרו בכירי מודיעין כורדיים כי נוכחותו של דאע"ש במדינה מורגשת – וכי ההתקפות הולכות וגוברות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"הלוחמים כיום מיומנים ומסוכנים יותר מאל-קאעידה", סיפר לאהור טלבאני, בכיר ללוחמה בטרור וראש סוכנות הביון בכורדיסטן. "יש להם טכניקות טובות יותר, והרבה יותר כסף לרשותם. הם מסוגלים לקנות כלי רכב, נשק, מזון וציוד, ומבחינה טכנולוגית – הם מנוסים יותר. הם כמו אל-קאעידה על סטרואידים". בבסיסו בסולימאניה, השוכן בגבעות כורדיסטן בצפון עירק, הוא סיפר על ארגון הטרור שבילה את השנה האחרונה בבנייה מחודשת. "כעת אנחנו רואים שהפעילות גוברת, ואנחנו חושבים ששלב ה'בנייה מחדש' הסתיים", אמר ל-BBC.
לדבריו, הקיצוניים בארגון ירדו למחתרת, ממש כמו קודמיהם באל-קאעידה, ומסתתרים בהרי חמרין בעירק. "שם המרכז של דאע"ש עכשיו", הסביר טלבאני. "זה רכס הרים ארוך וקשה לצבא העירקי לשלוט בו, יש שם הרבה מערות ונקודות מסתור". הוא הזהיר כי ארגון הטרור ישתמש בתסיסה הפוליטית בעירק ותנצל את תחושת הניכור בקרב המוסלמים הסונים, קבוצת המיעוט במדינה. "אם יש לנו אי שקט פוליטי", אמר, "זה גן עדן או חג מולד מוקדם עבור דאע"ש".
על פי דיווחי המודיעין של הצבא הכורדי, דאע"ש התחזק לאחרונה באזור, כאשר קלט כ-100 לוחמים שחצו את הגבול מסוריה. "אני יכול להשוות את שנת 2019 עם 2012", אמר מפקד בכיר נוסף בצבא הכורדי. "אם המצב יימשך כמו שהוא – בשנת 2020 הם יהיו יותר חזקים ויבצעו יותר פיגועים". על פי הערכות, מספר חיילי דאע"ש בעירק נע בין 4,000 ל-5,000 לוחמים – נוסף עליהם מספר דומה של מזדהים או לוחמים רדומים.
"לוחמי הארגון מסתתרים במערות ובמדבר, בתנאים שאיש לא יכול להתמודד איתם למשך זמן רב מדי, והם לא יכולים לנוע בקבוצות גדולות", אמר. "הקבוצה הגדולה ביותר שראיתי בחצי שנה האחרונה מנתה 15 לוחמים. אבל גם לוחם דאע"ש אחד – זה יותר מדי". לעת עתה הקיצוניים מרותקים לצללים, צצים מדי פעם בלילות לבצע מתקפות. אולם עירק הייתה עדה לתחילתן של פעולות טרור כאלו בעבר, ויש שחוששים כי מגיע איום חדש לאזור – ולמערב.