סערת סירוב כניסתן של שתי חברות הקונגרס המוסלמיות נמשכת. ראשידה טליב ואילהן עומר ערכו אמש (שני) בארה"ב מסיבת עיתונאים משותפת שבה תקפו בחריפות את ישראל, את המדיניות בשטחים וגם את ראש הממשלה נתניהו ואת הנשיא דונלד טראמפ: "חבל שנתניהו למד מטראמפ וקיבל ממנו הכוונה כשמנע מאיתנו את ההזדמנות הזו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"כמחוקקות, ששותפות בקביעת מדיניות החוץ של ארה"ב באזור הזה, יש לנו מחויבות לראות את המצב שם בעצמנו", אמרה עומר שהייתה הראשונה לשאת דברים. "יש לנו מחויבות לפקח על מדיניות החוץ שלנו ולראות מה עושים עם כספי הסיוע. לא ניתן לטראמפ ולנתניהו להסתיר את המציאות האכזרית של הכיבוש מאיתנו. הכיבוש אמיתי; למנוע מחברי קונגרס לראות אותו לא תגרום לו להיעלם. עלינו להביא לסיומו".

אחריה נשאה דברים גם טליב: "הגענו כדי להדגיש את המחיר האנושי של הכיבוש. כמו שאתם יודעים, תכננתי לנסוע לישראל ולפלסטין ולשמוע מאנשים בשטח על הסכסוך כדי ללמוד עליו כחברת קונגרס".

ראשידה טליב ואילהן עומר (צילום: AP)
ראשידה טליב ואילהן עומר|צילום: AP

"ניסיון של בעלת ברית לחבל במאמצים שלנו לבצע את תפקידנו"

טליב טענה כי "בניגוד לדיווחים וההצהרות של נתניהו, תכננתי להיפגש עם חברי כנסת, חיילי צה"ל, בכירים ישראלים וחברים בארגונים בין לאומיים. לפני הביקור נפגשתי עם נציגים בעלי דעות מגוונות על הסכסוך. כל הפעילויות שלי נעשו על ידי חברי קונגרס בעבר, כולל פעילות זהה לזו שתכננתי".

במהלך נאומה של טליב, בת להורים פלסטינים אזרחי ארה"ב, היא החלה לבכות. "כילדה קטנה, כשביקרתי את סבתי ואת משפחתי המורחבת, ראיתי את אמי נעצרת במחסומים לא אנושיים למרות שהיא הייתה אזרחית אמריקנית", סיפרה טליב בדמעות. "אני זוכרת את עצמי רועדת בפחד במחסומים, אני זוכרת, כשאני ובעלי נסענו למזרח ירושלים, והוא הורד מהאוטובוס על אף שהיה אזרח אמריקני, רק כדי שכוחות הביטחון יוכלו להטריד אותו".

טליב המשיכה: "כנכדה לאישה שחיה בשטחים הכבושים אני מרימה את קולי כדי לחשוף את האמת, בדרך היחידה שאני מכירה. חברי המשלחת היו יכולים לראות פנים אל פנים איך חומות יכולות להרוס, ולא לבנות. איך הן מונעות מאנשים הזדמנויות כלכליות, ואיך הן יוצרות נזקים פסיכולוגיים שנשארים שנים".

זריף:
"נתניהו למד מטראמפ"|צילום: רויטרס, חדשות

"ההחלטה לאסור על כניסתנו, שתי חברות הקונגרס המוסלמיות הראשונות, היא ניסיון של בעלת ברית לחבל במאמצים שלנו לבצע את תפקידנו", האשימה חברת הקונגרס שהוריה פלסטינים. "ההחלטה של נתניהו היא חסרת תקדים עבור חברי קונגרס. אבל זו המדיניות של הממשל שלו באשר לפלסטינים. מדיניות שננקטת כלפי כל מי שמתנגד לדעותיו, וזה נעשה בתמיכת טראמפ. זה נועד להגביל את חופש הדיבור וחופש התנועה".

"הפעילויות האלה לא מקרבות שלום, הן מרחיקות את פתרון הסכסוך", סיכמה. "יש לנו תפקיד, אנחנו נותנים לישראל מיליוני דולרים מדי שנה. זה בגלל שהם בעלי ברית באזור והדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון. אבל מניעת כניסה של חברות קונגרס אינה התנהגות של בעלת ברית".

במהלך מסיבת העיתונאים, חברות הקונגרס הציגו שתי נשים, אשר עלו לדוכן לספר את סיפורן האישי נגד המדיניות הישראלית בשטחים. אחת מהן, בת להורים פלסטינים שנולדה בארה"ב, סיפרה שמעולם לא הגיעה לראות את הכפר ממנו היגרה משפחתה. היא סיפרה שאמנם במשפחה שקלו פעם להגיע לביקור באזור, אך החליטו לוותר על כך לאחר שהבינו שמעבר הגבול מירדן כרוך במחסום, עליו שומרים חיילים ישראלים. "אבי לא יכול היה לשאת את זה שחייל ישראלי הוא שיחליט האם הוא יכול להיכנס לפלסטין, מולדתו", הסבירה. "אני מקווה שיום אחד נוכל לשוב למולדתנו".