הריאה הירוקה הגדולה בעולם בוערת: יער הגשם האמזונס עולה באש כבר משך שלושה שבועות והסכנה היא של העולם כולו. על פי סוכנות החלל הברזילאית, השנה התרחשו 73 אלף שריפות ביערות ירוקי העד במדינה - עלייה של 80% משנה שעברה. רק השבוע התגלו כ-9,000 שריפות - ונאס"א אף פרסמה כי ניתן לראות את השריפות מן החלל.

באחר הצהריים של יום שני השבוע, העשן הסמיך משרפות הענק כיסה את סאו פאולו, עיר שנמצאת במרחק 3,500 ק"מ מהיער, ושמיה הפכו שחורים. תושביה מסתגרים בבתים ומגיפים את התריסים מאז כדי להימנע מזיהום האוויר הכבד שפוקד את המדינה.

 

שרפות הענק של יערות הגשם בברזיל (צילום: רויטרס_)
שרפות הענק של יערות הגשם בברזיל|צילום: רויטרס_

זו הפעם השנייה בהיסטוריה שבה מתרחשת שריפה בסדר גודל כזה באמזונס. לפי חוקרי יערות הגשם, השנה באזור האמזונס הייתה יחסית לחה, ולכן ההנחה היא שהשריפות מתרחשות בשל בירוא יערות, המתבצע לא רק באמצעות כריתת עצים, אלא גם באמצעות שריפת יערות. פעמים רבות, שריפות מתוכננות ביער יצאו מכלל שליטה.

המדיניות בברזיל מעודדת כריתת יערות


לכך מתלווה מדיניותה של ממשלת ברזיל והנשיא בולסונארו האנטי-סביבתית. היא זו שמאפשרת בירוא חסר תקדים של היער לטובת שטחים עסקיים. בקיץ האחרון פונה יותר יער לטובת פעילות עסקית מאשר בכל שלוש השנים האחרונות גם יחד.

 

השריפה המשתוללת כעת באופן חסר תקדים באמזונס, מצטרפת לשריפת הענק בערבות סיביר, איתן הרוסים עדיין לא מצליחים להתמודד מזה שבועות, כשערים רבות אפופות עשן, ושטחי טבע עצומים נחרבים.

שרפות הענק של יערות הגשם בברזיל (צילום: רויטרס_)
שרפות הענק של יערות הגשם בברזיל|צילום: רויטרס_

יער האמזונס הוא אחת המערכות האקולוגיות הגדולות ביותר על פני כדור הארץ. הוא מייצר 20% מהחמצן על פני כדור הארץ ומחזיק חמישית מהמים המתוקים בעולם, ומתגוררים בו בעלי חיים רבים ומגוונים. גודלו של היער הוא כמחצית מגודל ארה"ב.

לכתבה המלאה מתוך גלובס

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום