בימים לא פשוטים אלה נשמעים גם קולות שמציינים את הצד החיובי של המצב בכל הנוגע להשפעה על איכות הסביבה. לצד תמונות החולים (ופעולות החיטוי) מגיעות גם תמונות של מים צלולים לראשונה מזה עשרות שנים בוונציה ותמונות של חיות בר מסתובבות במקומות שעד לפני מספר שבועות עוד היו סואנים. קל לחשוב שסוף סוף מגיע השיפור הסביבתי שייחלנו לו. הבעיה היא שהנושא הזה הוא יותר מורכב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נתחיל עם הנתונים המעודדים - בכל העולם רואים בשבועות האחרונים ירידה מובהקת של עשרות אחוזים במדדי זיהום האוויר: הדוגמאות הטובות ביותר מגיעות מתמונות לוויין של סוכנות החלל האירופאית מעל אירופה ותמונות מרשימות אפילו יותר מעל סין של שמיים מתבהרים מזיהום תוך שבועות בודדים. הרי הכל התחיל דווקא אצל שיאנית הייצור, הייצוא והזיהום.

כאן בישראל, על פי ניטור המשרד להגנת הסביבה, ראינו בימים האחרונים ירידה של עד 43% במדידות גזי חממה ספציפים לפליטות כלי רכב (חנקן דו חמצני), נתון שעוד צפוי להשתפר במדידות הקרובות. מבחינת צריכת חשמל, לא ראינו הבדלים גדולים, ירידה של 4% בלבד על פי חברת החשמל.

לוויני חישה אקלים כדור הארץ (תמונת AVI: משרד המדע)
לווין חישה אקלים, כדור הארץ|תמונת AVI: משרד המדע

השינוי המשמעותי ביותר הוא בתחבורה. ירידה של 59.1% בנסיעות ומרחקי הנסיעה על פי ניטור ארצי שעשו בחברת "mobi". בנוסף ירידה של כ 40%-50% במספר כלי הרכב בצירי התנועה הראשיים שמצטלמת מאוד יפה, ואי אפשר שלא להזכיר גם את נתון ביטולי הטיסות (51.2%) חסר התקדים.

ירידה בזיהום האוויר עוזרת כבר בטווח הקצר להקטין את התחלואה הנשימתית, זה דבר מוכח. לצערנו הדבר מגיע כתוצאה של מחלה שאמנם מגיעה בשיעורי היארעות אחרים, אך בהחלט מהווה בפני עצמה סיבה להגברת התחלואה הנשימתית, אז קשה להגיד שהרווחנו בהקשר הזה.

 

כבישים ריקים באיטליה (צילום: רויטרס_)
התנועה ברכבים ירדה בכל העולם|צילום: רויטרס_

האם בכל הנוגע להתחממות הגלובלית ולמשבר האקלים נשפר את המצב? קשה מאוד לענות על השאלה הזאת כי מחקרים כאלה נראה רק בעוד שנים קדימה. לפי הערכות עדכניות, ישנם לא מעט גורמים בעייתיים אחרים שעולים מהתפשטות הקורונה בגלל הפגיעה הכלכלית שסופגים בכל העולם.

 

הקפאת פרויקטים עולמיים של אנרגיה מתחדשת, ירידה חדה במחירי הנפט שתגדיל את העדפת השימוש בדלקים מסוג זה על פני חלופות סולאריות הן הדוגמאות הבולטות. בכלל, הירידה בצמיחה העולמית תגרום להפחתת המשאבים המוקצים לצורכי סביבה וקיימות. למעשה לפי הצפי הזה, לאורך זמן, רק נחמיר את הבעיה הסביבתית כתוצאה מהמגפה.

במצב כזה, נותר רק לקוות שלפחות נשמר חלק מההרגלים הטובים שאנחנו רוכשים עכשיו בתקופת המשבר, כמו למשל ההבנה שאפשר לבצע חלק מהמטלות והישיבות – מהבית, ובכלל נחסוך בנסיעות וטיסות מיותרות. הנתונים האחרונים מהווים הוכחה נוספת שאכן יש לכך השפעות מרחיקות לכת בהיבט ריכוזי הגזים המזהמים באטמוספירה.

אם ניישם את הדברים בעתיד, אז אולי נוכל להתנחם בדבר הטוב שאנחנו כל כך מחפשים בתקופה הזאת.