ודאי לא תופתעו כלל לשמוע שהרבה מאד אנשים חוששים מביקור במרפאת שיניים. ואם תרצו במספרים: סקרים שבוצעו במדינות המערב מצאו כי עד 50% (!) מהאוכלוסייה מביעים מידה מסוימת של פחד או רתיעה מטיפולי שיניים, וכ-6-15% מהאוכלוסייה מגדירים עצמם כסובלים מחרדה דנטלית חריפה המונעת מהם לטפל בשיניהם. אנשים כאלה נמנעים מלהגיע לבדיקות וטיפולי שיניים סדירים ונוטים לדחות אותם ככל הניתן. וכשהם כבר מגיעים, זה בדרך כלל בשלב שהבעיה מורכבת יותר והטיפול הנדרש ארוך ומסובך יותר. אז מה עושים ואיך ניתן להקל על החששות? ביקשנו מד"ר ערן גבע, רופא שיניים לילדים ונוער מהמרכז הרפואי מדיקה RMC בעפולה, להסביר לנו כיצד ניתן להתמודד עם הבעיה.
מה הסיבות לחשש הגדול מטיפולי שיניים?
"ההימנעות מטיפולי שיניים יכולה לנבוע מחרדה מפני הלא מוכר, או מתחושת פחד, שהיא למעשה תגובה לאיום מוכר שהאדם כבר נחשף אליו בעבר ונתפס אצלו כטראומטי".
איך ניתן להקל את החשש של המטופל?
"ראשית, חשוב להבין מה הגורם לפחד או לחרדה, ולפי זה להציע את הפתרון המתאים. שיטות הטיפול נעות בין טכניקות הרגעה והרפיה התנהגותיות, דרך מתן תרופות הרגעה, מתן טשטוש לפני הטיפול, כמו למשל גז צחוק, ועד ביצוע טיפול בהרדמה כללית".
מאיזה גיל ניתן לבצע טיפול שיניים בהרדמה מלאה?
"בעיקרון ניתן לבצע זאת בכל גיל אולם לרוב לא מקובל לפני גיל שנה".
מה היתרונות בביצוע ההליך בהרדמה מלאה?
"כשהטיפול מתבצע בהרדמה מלאה, המטופל ישן לאורך כל ההליך ואינו חש דבר, הן ברמה הפיזית והן ברמה הרגשית. מעבר לכך, ההרדמה הכללית מאפשרת לנו לבצע טיפול שיניים מקיף בפגישה אחת, החל מהורדת אבנית, סתימות ועקירות, ועד השתלות, הרמות סינוס וניתוחי חניכיים מורכבים. המטרה היא לבצע הכול בפעם אחת ולצמצם את הצורך בטיפולי המשך".
כמה זמן אורך טיפול כזה?
"זה תלוי בכמות הטיפולים שיש לבצע. אצל ילדים זמן טיפול ממוצע נע בין שעה לשעתיים. אצל מבוגרים, בייחוד כשמדובר בטיפולים מורכבים יותר, זה יכול להימשך גם 6-7 שעות".
למי עוד מתאימה שיטת הטיפול הזו, מעבר לסובלים מחרדה קיצונית מטיפולי שיניים?
"טיפולי שיניים בהרדמה כללית נועדו לכל אותם מטופלים אשר אינם יכולים לעבור טיפול שיניים בצורה רגילה במרפאה, אם אלה תינוקות וילדים קטנים, ילדים ומבוגרים עם בעיה קוגניטיבית או הפרעות התנהגותיות-מוטוריות שונות, רפלקס הקאה מוגבר או כל בעיה רפואית אחרת".
"אני ממליץ לבצע טיפול בהרדמה מלאה רק למי שבאמת צריך אותו. פעמים רבות יש חרדה מטיפול שיניים שנובעת מכך שלא הוסבר למטופלים מספיק טוב לגבי הטיפול או לא היו מספיק מיומנים/אמפתיים וסבלניים בעבודה עם ילדים והוריהם. מנגד, חשוב שיהיה את הכלי של טיפול כזה למקרים שיש צורך אמיתי ובאמת חייבים לבצע טיפול בהרדמה מלאה. לדוגמה, ילד צעיר ומפוחד שצריך לעבור 4 עקירות של שיניים, פה זהו כן פתרון טוב אולם ילד מפוחד שצריך לעבור טיפול שורש אחד אפשר להרגיע ולטפל ללא הרדמה מלאה.
כמה קריטריונים משפיעים על החלטת הרופא אם הילד מתאים להרדמה מלאה:
- גיל המטופל.
- כמה טיפולים הוא צריך לעבור ואילו.
- מידת שיתוף הפעולה שלו.
האם יש סיכון בביצוע הליך כזה?
"בכל ניתוח בהרדמה מלאה יש גם סיכונים, אם אלה תגובות אלרגיות, קשיי נשימה או בעיות לב וכלי דם. זה מאוד תלוי בהיסטוריה הרפואית של המטופל. חולים במחלות כרוניות למשל, או כאלה שנוטלים תרופות מסוימות, עשויים להיות בסיכון גבוה יותר לסיבוכים. כמובן שזה מצריך בדיקה מעמיקה של התיק הרפואי לפני ביצוע ההליך. למרות כל הנאמר, הפרוצדורה של הרדמה כללית נחשבת מאוד בטוחה ומאות כמוה מבוצעות בישראל מדי יום".
האם כל רופא שיניים יכול לבצע טיפול בהרדמה מלאה?
"לא. על רופא השיניים להיות בעל רישיון לביצוע טיפולי שיניים בהרדמה כללית, נוסף על רישיון לעסוק ברפואת השיניים".
מהו זמן ההתאוששות מטיפול שיניים בהרדמה מלאה?
"ההתאוששות מההרדמה נמשכת בד"כ מספר שעות ואחריהן המטופל משוחרר לביתו, כמובן בליווי מבוגר. ההתאוששות מטיפול השיניים עצמו תלויה בפרוצדורה אותה עבר המטופל. סתימות, עקירות, הסרת אבנית או טיפול שורש כרוכים בזמן החלמה קצר ביותר. אם מדובר בשתלים או כירורגיה מורכבת, זה ייקח מספר ימים".
איך אתה מרגיע הורים שחוששים מכך שילדם יעבור טיפול בהרדמה מלאה?
"בראש ובראשונה חשוב להבין ולגלות אמפתיה למטופל ולהורה. אנחנו מספקים להורים את כל המידע הדרוש ועושים הכול כדי לשתפם בחוויית הטיפול, כמו לאפשר להם לשהות ליד הילד עד שהוא נרדם, ובחדר ההתאוששות מרגע שהוא מתעורר".
באיזו תדירות ניתן לבצע טיפול בהרדמה מלאה? האם יש לה נזק?
"לרוב יש סיכון בהרדמה מלאה כשמדובר במטופלים עם מחלות רקע, מה שלא שכיח בילדים (תופעות כמו לחץ דם גבוה, מחלות לב, סכרת וכד') ולכן הסיכון הוא נמוך. לגבי התדירות, אם כבר מגיעים לטיפול בהרדמה מלאה, צוברים מספר טיפולים ומטפלים בפעם אחת כך שמדובר פה בטיפול לשנים".
כמה זה עולה בהשוואה לטיפול רגיל?
"המחיר של טיפול בהרדמה מלאה דומה למחיר של טיפול רגיל בתוספת עלות חדר ניתוח, חלק מקופות החולים משתתפות במידה כזו או אחרת (לרוב עד גיל 5)".