בשנים האחרונות התחזק מעמדם של מזונות העל (הסופר-פוד), הנחשבים לשילוב בין מזון לתרופה. מזון על מוגדר ככזה המכיל ריכוז גבוה של ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים – תרכובות שנמצאות במזונות מן הצומח שלהן השפעות מיטיבות על הגוף. הן נוגדות חמצון, נוגדות דלקת, מעכבות תהליכי הזדקנות, מאזנות בעיות מטבוליות ועוד. כמעט כל הירקות, הפירות והקטניות הם סוג של מזונות על, משום שהם מכילים כמויות גדולות של ויטמינים, מינרלים וסיבים. עם זאת, כמות קטנה ממזונות מסוימים עשויה להכיל ריכוזים גדולים במיוחד, ואלה בדיוק הסופר-פוד שעליהם נרצה לדבר אתכם.

גוג'י ברי: עשירים בנוגדי חמצון

פירות הגוג'י ברי, או האטד הפראי, גדלים בהרי ההימלאיה וטעמם מזכיר שילוב של תותי בר, אוכמניות וצימוקים. הפירות האדומים-כתומים האלה מפורסמים בסגולותיהם הרבות. הם עשירים בנוגדי חמצון ובכל סוגי הוויטמינים והמינרלים, ומכילים ריכוז גבוה של ויטמין E ויטמיני B, ברזל וחומצות שומן חיוניות. הגוג'י ברי ידוע גם כמעכב תהליכי הזדקנות ופירותיו עשירים מאוד בוויטמין C בבטא קרוטן ובאבץ, ולכן הוא יעיל בחיזוק מערכת החיסון.
את הגוג'י ברי ניתן לאכול כפרי מיובש או להוסיף לשייקים, ליוגורט או לתה. בחנויות הטבע ניתן להשיג אותו גם בקפסולות או באבקה, ולאחרונה ניתן להשיג בישראל גם גוג'י ברי טרי. עם זאת, חשוב לדעת שעל אף סגולותיו הרבות, הוא אינו מתאים לכל אחד. כך למשל הוא אינו מומלץ לנוטלים קומדין, תרופות לסוכרת או להורדת לחץ הדם.

פולן ופרופוליס: מעולים נגד נזלת והצטננות

הפולן והפרופוליס הם מוצרי כוורת בעלי סגולות רפואיות, שמתאימים בייחוד לעונת החורף. הפולן היא אבקה המורכבת מאבקני פרחים, העשירה בנוגדי חמצון, בטא קרוטן, ויטמין C וויטמין E - כולם טובים לחיזוק מערכת החיסון. את הפולן אפשר להוסיף ליוגורט ולמשקאות שונים. הפרופוליס הוא חומר שנאסף על ידי הדבורים ומורכב משרף של עץ ומדונג, המשמש אותן לקטילת וירוסים ופטריות בסביבת הכוורת. ומה שטוב לדבורים טוב גם לבני האדם - הפרופוליס מפורסם בתכונותיו האנטי בקטריאליות והאנטי וירליות והוא מצוין להתמודדות עם הצטננות, נזלת ועם כאבי גרון. מוצרי כוורת אלה אסורים לסובלים מאלרגיה לדבורים או לדבש.

יערות מורינגה - משתלות סנדר (צילום: מרדכי מוטי סנדר - יערות מורינגה - משתלות סנדר)
עץ המורינגה - עשיר בנוגדי חמצון, בוויטמינים ומינרלים|צילום: מרדכי מוטי סנדר - יערות מורינגה - משתלות סנדר

 מורינגה: עשיר בוויטמינים ובמינרלים

המורינגה הוא עץ טרופי שמקורו בהרי ההימלאיה בצפון הודו, שכל חלקיו בעלי סגולות רפואיות. המורינגה עשיר בוויטמינים ובמינרלים; ובהם ברזל, סידן, אשלגן וכן בוויטמין A וויטמין C היעילים מאוד בחיזוק מערכת החיסון. זהו צמח שעשיר בנוגדי חימצון, חלקם אנטי בקטריאליים, אנטי ויראליים ואנטי פטרייתיים. בבתי הטבע אפשר גם למצוא אבקה מעלי המורינגה שמגדלים בארץ, אותה ניתן להוסיף למשקאות, תבשילים, סלטים ועוד.

ספירולינה: מלאה בסגולות רפואיות

אצת הספירולינה היא אצה חד-תאית הגדלה באגמים. היא עשירה בסגולות רפואיות כה רבות עד שהוגדרה על ידי ארגון האומות המאוחדות כ"מזון העתיד". היא עשירה בחלבון מלא, ויטמינים, מינרלים ואנטי אוקסידנטים, ובייחוד בברזל, בוויטמין C ובבטא קרוטן. כל אלה מאפשרים לה לחזק את מערכת החיסון. את הספירולינה ניתן להשיג ככדורים או באבקה, אותה ניתן להוסיף למשקאות ולמאכלים שונים.
עם זאת, חשוב לדעת כי היא עלולה להחמיר שלשול, במקרים של חולשת מערכת העיכול המלווה בו.

שמן קוקוס: יעיל נגד נגיפים, פטריות וחיידקים וגם מעולה למריחה על העור

שמן הקוקוס, המופק מאגוז הקוקוס, הוא אחד השמנים המזינים ביותר שיש, הודות להרכב מסוים של חומצות שומן רוויות המצויות בו. שמן זה יעיל נגד התפתחות נגיפים, פטריות וחיידקים. בנוסף, מאחר שהוא אינו מתחמצן בחימום, הוא שומר על ערכיו התזונתיים גם בעת הבישול. מאחר שבטמפרטורת החדר המרקם של השמן נוזלי ובקירור הוא הופך למוצק, שמן הקוקוס יכול לשמש גם כתחליף לחמאה בטיגון, בבישול ובאפייה. אגב, שמן הקוקוס מצוין גם לעור וניתן למרוח אותו ישירות על אזורים יבשים בגוף וכן על האף והשפתיים, הנוטים להתייבש בחורף.

 

שמן קוקוס (צילום: shutterstock)
שמן קוקוס - מעולה גם למריחה על עור סדוק|צילום: shutterstock

בנוסף למזונות העל שהוזכרו, כדאי לשלב בתזונת החורף גם מזונות אחרים כמו קטניות וירקות כתומים העשירים בבטא קרוטן. חשוב להקפיד לאכול גם פירות וירקות העשירים בוויטמין C כמו פירות הדר, פלפל אדום ועלים ירוקים. כמו כן חשוב לצרוך אגוזים, גרעינים (בעיקר גרעיני דלעת), קטניות וחיטה הם העשירים באבץ וטובים מאוד לחיזוק מערכת החיסון. עוד רכיב שממש לא מומלץ לוותר עליו בחורף הוא השום. הוא מכיל חומר שנקרא אליצין, בעל פעילות נוגדת חיידקים שהעניקה לו את הכינוי "האנטיביוטיקה של הטבע". בזמן הצטננות או שפעת, מומלץ לכתוש 3-2 שיני שום, לערבב עם דבש ולאכול מספר פעמים ביום, עד שהמחלה תחלוף.

באופן כללי, מומלץ לפנות למטפל בתזונה טבעית על מנת לקבל המלצה לתזונה, צמחים ותוספים מותאמים אישית.

הכותבת היא אבישג תגרי לבקוביץ - דיאטנית קלינית BSC  מטפלת בתזונה וצמחי מרפא, במכבי טבעי