זה כל כך שכיח אך עם זאת לא מדובר מספיק: היפרדות שרירי בטן. לא מעט נשים שעוברות היריון ולידה מתמודדות עם המצב הזה שמתרחש כאשר ישנה היפרדות פיזיולגית של שרירי הבטן האורכיים. לפעמים מדובר רק בעניין אסתטי שבא לידי ביטוי במראה של בטן נפוחה או לא מהודקת, אולם עתים מדובר בבעיה שמצריכה טיפול פיזיותרפיסטי ועד ניתוח. איך נדע אם יש לנו היפרדות ומה זה בקע? הנה 10 דברים שחייבים לדעת בנושא
ממה נגרמת ההיפרדות השרירית?
היפרדות שרירים נגרמת מהיריונות או מהשמנה מאוד גדולה בה הבטן נמתחת מאוד, אך גם רואים את זה לפעמים בקרב אנשים הנושאים משקלים כבדים. מה שגורם למעין שקע בין השרירים, ולמראה בטן נפוחה או נפולה וגדולה. הסיבה שזה קורה בזמן ההיריון היא משום שבמהלך 9 החודשים בהם אישה נושאת ברחמה עובר, רקמת החיבור שבקדמת הבטן מתמתחת ואיתה גם שרירי הבטן שנאחזים בה. במרבית המקרים, לאחר הלידה הרקמה מתחת חוזרת למקומה ואין שום בעיה. במקרים נדירים, נוצר קרע ברקמת החיבור ומתפתח בקע, ממנו יוצאים איברים פנימיים. למעשה, השרירים שתומכים בקיבה כבר לא פועלים".איך נדע אם יש לנו היפרדות?
"ניתן לאבחן זאת לבד בבית או אצל פיזיותרפיסט/ית לרצפת אגן בצורה מקצועית", מסבירה לי סלע, פזיותרפיסטית לשיקום רצפת האגן ומדריכת פילאטיס. "הדרך הפשוטה לבדוק זאת היא על ידי עלייה לכפיפת בטן, כאשר בזמן הכפיפה נמשש את מרכז הבטן בעזרת האצבעות ובעצם תוך כדי הכפיפה - ניתן להרגיש שאפשר להיכנס עם האצבעות בין שרירי הישר בטני ומרגישים כמו מעין שקע. גם אם גיליתם דבר כזה בבדיקה ביתית, אין צורך להיבהל אם כי מומלץ לטפל ולבדוק על מנת חזור לשגרת חיים נורמלית".לכו להתאבחן אחרי הלידה כדי לקבל תכנית מתאימה
נשים רבות נלחצות כאשר הן מגלות את השקע המדובר ומחליטות להפסיק להתאמן או להימנע מכפיפות בטן אך סלע טוענת שאנחנו לא צריכות להתרגש, אלא רק ללכת לבדוק. "ההמלצה היא שאישה שעברה היריון או לידה, צריכה לבוא לאבחון של פזיותרפיה של רצפת אגן על מנת לקבל את הכלים לאימון ותרגול ואז היא יכולה ליישם את זה בכל אימון שהיא אוהבת. ככל שיקדימו לטפל בתופעה אצל פיזיותרפיסטית רצפת אגן לפני שחולפים 8 חודשים - כך יהיה קל יותר לטפל מבבחינה אסתטית".מה קורה אם לא מטפלים בהיפרדות שרירים?
"מדובר בתופעה שהיא רק אסתטית, כך שאין מדובר במצב מסוכן. בהיעדר טיפול, הבטן תיראה נפוחה מהרגיל", מסבירה ניצן סלומון, פזיותרפיסטית, המתמחה בבריאות האישה.איך מטפלים בהיפרדות שרירים? חזקו את הבטן!
שנים רבות נאמר לנו שמי שמתמודדת עם היפרדות בטנית צריכה להימנע מתרגילי בטן, אולם למעשה חיזוק שרירי הבטן הוא זה שיעזור לתופעה, כך מסבירה סלע: "ההמלצה בהיפרדות שרירים מאובחנת, היא לחזק את שרירי הבטן. העובדה שיש היפרדות לא אמורה להלחיץ, זוהי תופעה שכיחה. המשמעות היא ששרירי הבטן יותר חלשים והטיפול הוא חיזוק של שרירי הבטן. הימנעות מחיזוק היא הדבר השגוי".ממה בכל זאת צריך להימנע?
"אם יש סימפטום שמתעורר בזמן ביצוע התרגיל זו נורת אזהרה לכך שהעומס הוא גבוה מדי".מה ההבדל בין בקע להיפרדות וממה הוא נגרם?
"בקע נגרם בראש ובראשונה מהיריון. זה לא כמובן לא אומר שלכל הריונית יהיה בקע, אולם מעצם זה שההיריון מותח את שרירי הבטן שלנו לצד העלייה במשקל - הדבר עלול לגרום לבקע טבורי - כלומר לקרע", אומרת סלומון. "כאשר מדובר בהיפרדות - הכוונה היא לתהליך המתיחה. הדבר קשור גם לגנטיקה ולפיזיולוגיה".איך נדע אם יש לנו בקע וכיצד מטפלים?
"הבדיקה הכי מדוייקת לאבחון בקע היא בדיקת כירורג בעזרת מכשיר האולטרסאונד", מסבירה סלומון. "בקע טבורי הוא למעשה קרע בין השכבות העמוקות של הרקמה המחברת את שרירי הבטן שלנו האורכיים. בבדיקה זו נרצה לדעת איזו רקמה כלואה בבקע. אם זו רקמת שומן - נרצה ללמד את האישה לעבוד נכון עם נשימות נכונות במיוחד כדי להימנע מלהחריף את המצב. במקרה של בקע טבורי, כאשר מרימים חפץ כבד - אז הלחץ דוחק את המעיים כלפי קיר הבטן וכשיש בקע, אז המעיים יכולות להידחק דרך הפתח. מצב של מעי כלוא הוא מצב חירום כי זו סכנה שעלולה לייצר נמק. מרבית הבקעים לא נמצאים במצב קיצון זה אבל זו לחלוטין אחת הסיבות שנרצה לעקוב אחרי הבקע".אילו סוגי בקעים קיימים?
סלמון מסבירה שיש 2 מצבים של בקעים: "בקע סימפטומטי, הוא בקשע שתסמיניו הם תחושה של לחץ בדופן הבטן בזמן מאמצים או תחושה של בליטה לא נעימה שנוצרת בדופן הבטן בזמן מאמץ כמו תרגילי בטן, הרמת משקולות או פעולות יומיומיות. אם יש תסמינים או כאבים באזור/ לחץ/תחושה של בליטה אז בטיפול עובדים גם עם תרגילים וגם עם תמיכות חיצוניות כמו חגורות כדי להקל על מה שמפריע.
"בקע ללא תסמינים: הרבה פעמים אין תלונה על הפרעה, כלומר הבקע קיים או שהבטן חלשה, נפוחה או לא תומכת ללא כאב או לחץ ואז עושים עבודה על חיזוק שרירים מותאם, על רצפת האגן, על נשימה יחד עם עבודת בטן.
"זה שיש בקע זה לא אומר שאנחנו לא ממשיכים לחזק את שרירי הבטן", מדגישה סלומון.טיפ למי שיש היפרדות:
"לא לחשוש לעשות תרגילי בטן ופעילות גופנית כי את לא יכולה להחמיר או להזיק את המצב", אומרת סלומון. " מחקרים מעידים שכפיפות בטן מקרבות את שרירי הבטן מבחינת ההיפרדות אחד לשני. מצד שני, אם אישה לא עובדת נכון על שרירי הבטן, היא אולי לא משקמת, אבל לא עושה נזק. היפרדות יכולה להשתקם ספונטנית ויכול להיות שהיא תצטרך היפרדות של פיזיותרפיה. בהיפרדות ובבקע בסוף מה שהכי עוזר לשקם זה הנשימות הנכונות".טיפ לאנשים עם בקע
סלמון: "בקע כן יכול להחמיר ולכן כדאי להיות במעקב של איש מקצוע ותמיד לדאוג שלא להחזיק אוויר בבטן כי הדבר גורם ללחץ תוך בטני. מצב כזה למשל עלול להיגרם מנשיאת שקיות כבדות. מה שכן, בזמן מאמץ - חשוב מאוד להוציא אוויר מהפה. חשוב מאוד להיות במודעות על האופן בו אתם נושמים - ה הדבר הכי חשוב לזכור".