כמעט כל אדם חש כאבי שרירים ומפרקים שונים, הסיבות לכך מגוונות מאוד ויכולות לנבוע ממספר סיבות, ישיבה ממושכת (אדם ממוצע יושב 9 שעות ביום!), פציעות ספורט, דלקות, תזונה לקויה ועוד. מה שבטוח זה במקרה הקל מציק ומעיב על היום, במקרה הרע - משתק אותנו לחלוטין.
"לכל סוג כאב, גם אם מרגיש לכם השרירותי ביותר, ישנה חשיבות רבה לאבחון של המקור שלו על מנת לקבוע את אופי הטיפול. גם טיפול עצמאי בכאבי שרירים ובפציעות יכול להיות יעיל אך ישנם מקרים בהם יש להיבדק אצל רופא. בכל מקרה – התעלמות מהבעיה אינה תביא לפתרון ואף יכולה להחריף את המצב", מסביר ברי גולדברג, רוקח ראשי בחברת 'אלטמן בריאות' ומעניק לנו הסברים על סוגי הכאבים הפופולריים וטיפים יעילים להתמודדות.
1. כאבי צוואר
"על פי מאמר שפורסם ב De Gruyter בשנת 2020, 77% מהאנשים עם כאב חווים כאבי צוואר ולכך סיבות רבות, מפציעות ועד למצבים כמו דלקת מפרקים ניוונית, או תוצאה של מתח או יציבה לקויה. זוהי בעיה נפוצה מאוד, למרות שאנו נוטים יותר לסבול מכאבי צוואר וכאבים ככל שאנו מתבגרים" מסביר גולדברג.
שמרו על היציבה.
"אחת הסיבות הנפוצות ביותר לכאבי צוואר היא מתח בשרירים המעידים על יציבה לא טובה. בכדי למגר את הכאב חשוב לשים לב לנטיית הצוואר שלנו ולשמור על יציבה נכונה. עלינו לוודא כי הראש אינו נוטה קדימה או אחורה יתר על המידה. לדוגמה בזמן צפייה בטלוויזיה, ישיבה מול המחשב או שינה במצב לא נוח. כמו כן יש להימנע מעיסוק בטלפון או במחשב בשכיבה".
מתי לפנות לרופא? לפי גולדברג, מתח בשרירי הצוואר יכול אף להיגרם ממתח נפשי. בנוסף הוא מסביר ש"כאבי צוואר יכולים לנבוע גם מפציעות וחבלות, סיבה נוספת עשויה להיות חריגה באנטומיה של מבנה הצוואר, כגון יישור לקוי של המפרקים בתוך הצוואר. בנסיבות אלה יש לפנות לייעוץ מקצועי מהרופא שלך שייתן מענה רפואי לבעיה זו".
2. כאבי גב
"לכאבי גב סיבות רבות. כמו לדוגמה פציעות, בעיות מפרקים ומתיחת שרירים" מתאר גולדברג. "ניתן לזהות את מקור הבעיה לפי המיקום של כאבי גב", הוא מוסיף. "כאבי גב תחתון נגרמים בדרך כלל בשל התכווצויות שרירים, מתיחה או קרע בשרירים וברצועות. מצב שכזה יכול לקרות לאחר כיפוף, הרמה או נשיאת חפצים כבדים או ישיבה במצב שפוף. מנגד כאבי גב עליון נגרמים בדרך כלל בעקבות גירוי השרירים. זאת כתוצאה משרירים חלשים, תאונות, וכן פציעות מפעילות גופנית מאומצת".
למה חשוב לשים לב?
"יש לשים לב לפעילויות יומיומיות שאנו עושים אשר עלולות לגרום לכאבי גב. כמו כיפוף באופן שגוי, הרמה, נשיאה, דחיפה או משיכה לא נכונה. כאמור גם ישיבה שפופה בכיסאות עלולה להכביד על הגב ויצור נזק, בנוסף לעמידה ממושכת, פיתול הגב ומתיחת יתר".
פסק זמן.
"על מנת למגר את הכאבים מומלץ לעשות הפסקות קבועות של 2 דקות כדי להזיז את הגוף ולייצר תנועה. האדם הממוצע יושב 9 שעות ביום, כך שכל הפסקה למתיחת הגוף וניעורו תסייע ב-25% מהסיכון לחוות כאבי גב ומפרקים".
3. כאבי ברכיים
"מחקר שפורסם ב- De Gruyter מצביע על כך ש- 69% מהאנשים חווים כאבים ברכיים. התסמינים עשויים להשתנות ותלויים בגורם ובחומרה. כמו שימוש יתר, פציעה, חוסר יציבות, נעילת המפרק וחוסר יכולת ליישר את הרגל. לא פעם כאבי הברכיים עלולים להיווצר מפציעות כגון מתיחה, נקעים, רצועות קרועות וקרעי סחוס. כאבים מסוג זה שכיחים בעיקר בקרב ספורטאים" מסביר.
להמעיט בפעילות הגופנית
"'ברך רצים' הנו מצב שיכול להשפיע על כל מי שמרבה לכופף את הברכיים בעת פעילות גופנית. למשל, בזמן ריצה, הליכה, קפיצה או רכיבה על אופניים. לרוב נרגיש את הכאב סביב פיקת הברך בשל פעילות יתרה, פציעה, חריגות בעצמות הרגליים או שרירים חלשים. הטיפול במקרה זה הוא בעיקר באמצעות מנוחה לברך ונטילת תרופות אנטי דלקתיות שיקלו על הכאב".
מתי לפנות לרופא?
"מצב נוסף של כאבים בברכיים יכול להיגרם מדלקות כמו דלקת מפרקים ניוונית, דלקת גידים (גידים דלקתיים) ובורסיטיס (כאשר נוזלים מצטברים בבורסה, שק הנוזל שמשכך את מפרקי הברך). בבעיות בברכיים או בכפות הרגליים מסוג זה עשויות לגרום להליכה מגושמת, מה שעשוי להשפיע על היישור של הברכיים ולהוביל לנזק" מסביר ומוסיף כי פציעה בברך מסוג שכזה, גם אם היא קלה, סביר שתהיה לפציעה חוזרת אם לא נטפל בה היטב ועל כן במצבים אלו מומלץ לפנות לטיפול רפואי. חשוב לשים לב שגם הפציעה הקלה ביותר עשויה לחזור על עצמה בעתיד אם לא נטפל בה".
4. כאבי שרירים
87% מהאנשים עם כאבי גוף מרגישים שהכאב שלהם משפיע לרעה על איכות חייהם. "רגישות וכאב הם תסמינים של שרירים פצועים שעשויים להיות מורגשים כאשר נמצאים גם בפעילות וגם במנוחה. כאבי שרירים עשויים להיות קלים עד שהם כמעט לא גורמים להפרעה אך יכולים להגיע גם למצב חמור עד כדי חוסר יכולת להשתמש בשריר כלל. כאבי שרירים הם לרוב תוצאה של פעילות גופנית יתרה או פציעה קלה, שעלולים להפוך את השרירים שלך לנוקשים וכואבים. גורם נוסף לכאבים בשרירים הינו בשל חולי, זיהום ואף הצטננות".
גוף ונפש
"סיבה שכיחה נוספת לכאבי שרירים היא מתח - כאשר הגוף נמצא במצב של מתח הוא מייצר הורמונים שגורמים לשרירים להימתח ולהגביר את הרגישות לכאב. כך למשל הגב עלול לכאוב יותר אחרי יום קשה בעבודה. לכן חשוב לשים לב מתי אנו חשים מתח ולחץ ולתת לנפש שלנו את הרגיעה לה היא זקוקה".
נטילת ויטמינים ומינרליים
"ישנן דרכים שונות לטפל בכאבים, החל משינוי תפריט תזונתי, נטילת ויטמינים ומינרליים, לצד שימוש במשחות או תוספים המעניקים חיזוק ממשי לגוף" מסביר גולדברג.
טיפול עצמי בכאבי שרירים ופציעות
פציעות קלות, כגון נקעים ומתחים קלים, ניתנות לרוב לטיפול תחילה בבית באמצעות טיפול PRICE למשך יומיים או שלושה הרלוונטית לכל סוגי הכאבים. השיטה מורכבת מהגנה, מנוחה, קרח, דחיסה והגבהה בהתאם לכללים הבאים:
שיטת PRICE
Protect הגנה - הגן על האזור הפגוע מפני פציעה נוספת. ניתן לעשות זאת באמצעות תמיכה של אביזרים חיצוניים כמו מנשא, מקל הליכה או קבים.
Rest מנוחה - במקרים של כאבים כדאי להקפיד לנוח ולהימנע מפעילות גופנית.
Ice קרח - הניחו שקית קרח על האזור הכאוב למשך 15-20 דקות, כל שעתיים עד שלוש. שקית אפונה קפואה, או דומה, תעבוד היטב. עטפו את שקית הקרח במגבת כך שהיא לא תיגע ישירות בעור שלכם ותגרום לכוויות קרח.
Compress חבישה - השתמשו בתחבושות אלסטיות במהלך היום כדי להגביל את הנפיחות הנוצרת כתוצאה מהכאב.
Elevate הגבהה - שמור על חלק הגוף הפגוע מורם מעל לגובה הלב בכל עת אפשרית, פעולה זו תסייע בהפחתת הנפיחות.