מחסור בתרופות ותחילתו הרשמי של החורף מציפים מגוון שאלות שחוזרות על עצמן בקרב לקוחות בבית המרקחת. אופיר רובין, רוקח ברשת סופר-פארם, עם כמה מהשאלות הנפוצות ביותר שהוא נשאל מדי יום. 

  1. מה ההבדל בין תרופה מקורית לתרופה גנרית?

    תרופת מקור היא תרופה שמוגנת בפטנט, תוקף הפטנט הוא לרוב ל-20 שנה. עם סיום תוקף הפטנט על התרופה המקורית ניתן לשווק תרופה גנרית –תרופה גנרית היא אותה תרופה שמיוצרת ע"י חברה אחרת בשם מסחרי אחר , וזה אפשרי רק לאחר פקיעת הפטנט של חברת האם שפיתחה את התרופה המקורית. התרופה הגנרית מכילה חומר פעיל זהה לזה שבתרופה המקורית. הוא מיוצר כך שהתנהגותו בגוף מבחינת השפעתו הרפואית זהה להתנהגות התרופה המקורית, גם אם אינו מאותו מקור ייצור.
  2. האם ניתן להחזיר תרופות לבית מרקחת?

    לפי הוראות משרד הבריאות לא ניתן להחזיר תרופות לבית המרקחת לאחר שהמטופל עזב את בית המרקחת, כדי למנוע מכירה של תכשיר שלא ניתן לקבוע שאוחסן בתנאים מתאימים. 

      

  3. שכחתי לקחת את התרופה או דילגתי על נטילת תרופה – מה לעשות?

    תלוי בסוג התרופה ולכן יש להמשיך לנטול את התרופה רגיל ולהתייעץ עם רוקח או רופא. היעילות האופטימלית של התרופה מתקבלת כאשר נוטלים אותה באופן תדיר לפי המלצת הרופא. ניתן לשאול את הרופא או הרוקח לגבי כל תרופה ספציפית. כמו כן, הפתרון האידיאלי הוא להצמיד את נטילת התרופה להרגל יום יומי ובכך לזכור, להתמיד ולהגביר את יעילות התרופה בגוף.
  4. האם ניתן להפסיק לבד תרופה שאני לוקח או תרופה שהרופא רשם לי?

    לא מומלץ להפסיק לקיחת תרופה כרונית בבת אחת בעיקר בשל תופעות לוואי. בנוסף, חשוב להתייעץ עם הרופא לפני כן ולא להחליט לבד, ובכל מקרה יש לעדכן את הרופא גם במקרה בו הפסקתם ליטול את התרופה על דעת עצמכם.
  5. מתי הכי טוב לקחת את התרופה – לפני הארוחה או אחריה?

    תלוי בסוג התרופה. חשוב להקפיד על נטילת התרופה לפי הוראות רופא והנחיות הרוקח המנפק. הנחיות נוספות מצויות בעלון לצרכן המצורף לתרופה.
  6. היכן מומלץ לאחסן תרופות בבית?

    תרופות בדרך כלל רגישות לאור, חום ולחות לכן, מומלץ לאחסן אותן בארון גבוה, סגור והרחק מהישג ידם של ילדים. בנוסף, לא מומלץ לאחסן תרופות באמבטיה, בגלל תנאי הלחות, שעלולים לפגוע באיכות התרופה. ובכל מקרה יש לפעול על פי תנאי האחסון המופיעים על גבי האריזה או בעלון, ובמידת הצורך במקרר.
  7. האם מישהו אחר יכול לרכוש עבורי תרופת מרשם?

    כן, אפשר לבקש ממישהו אחר לקנות את התרופה בשבילך אך הוא חייב להיות מעל גיל 16 ועם כרטיס המגנטי של מבקש התרופה.
  8. השכנה המליצה לי על תרופה שמאוד עזרה לה. האם כדאי לי לקחת?

    חשוב לציין שלפעמים יש סימפטומים זהים למחלות שונות ולכן אין לקחת תרופה ללא התייעצות עם רוקח או רופא – לקיחת תרופה לא נכונה יכולה שלא להועיל ואף לגרום לנזק.