אפונת הגינה הטרייה נפלאה מכל בחינה: היא דלה בשומן, בכולסטרול ובנתרן; ומנגד – עשירה באשלגן ובסיבים תזונתיים. כחלק מאסטרטגיה כללית רצויה לשמירה על הבריאות, חשוב לצרוך אותה באופן קבוע לשם שמירה על בריאות הלב, הפחתה ברמות הכולסטרול ושיפור מדדי לחץ הדם. אגב, אפונה היא בין הקטניות הבודדות, הניתנות לאכילה גם ללא צורך בבישול, מה שמאפשר להפיק את מיטב היתרונות התזונתיים שלה - הנה כמה מהבולטים שבהם.

נלחמת במחלת הסרטן: בשל נוגדי החמצון הרבים, ויטמין ה – C, בטא קרוטן, הכלורופיל (הצבע הירוק) הלוטאין ועוד, האפונה היא מזון חשוב המסייע לצמצם את הסיכון למחלת הסרטן.

טובה לחולי סוכרת: אמנם האפונה הירוקה נחשבת כפחמימה ולא כירק, אך מומלץ לבחור בה כמנת פחמימה (שלושה רבעים של כוס). מדובר בפחמימה הנספגת יחסית לאט, וכך היא שומרת טוב יותר על רמות מאוזנות של כמות הסוכר בדם. גם תכולת הסיבים והאשלגן שבה חשובים מאוד עבור חולי סוכרת.

ידידותית לעיכול: האפונה היא קטנייה קלה מאוד לעיכול ותכולת הסיבים הייחודית שבה תורמת גם לשמירה על התפקוד התקין של מערכת העיכול.

אפונה יבשה (צילום: baibaz, shutterstock)
כל כך הרבה סיבות לאכול אפונה|צילום: baibaz, shutterstock

מונעת אנמיה: האפונה מכילה יחסית הרבה ברזל, החיוני לתפקוד תקין של מערכות הגוף, למניעת אנמיה מחוסר ברזל, ליכולת טובה יותר של למידה בקרב ילדים ומתבגרים.

תורמת לקרישת הדם: האפונה עשירה בוויטמין K החיוני לקרישת דם תקינה ולחיזוק העצמות.

עשירה בחלבון: מדובר בקטנייה עשירה מאוד בחלבון החיוני לתפקוד השרירים, לגדילה ועוד. בשילוב עם דגנים היא משמשת חלבון בעל ערך תזונתי גבוה במיוחד.

_OBJ

 

על מה חשוב לשים לב בעת הקנייה?

האפונה ניתנת להשגה בשווקים, ברוב ימות השנה. מומלץ לקנות  את האפונה הטרייה בתרמילים – כדאי לוודא שהם מוצקים למגע ומבריקים בצבע ירוק עז. האפונה ישנה ועמילנית בטעם כשהתרמילים עייפים למראה. בתרמילים שטוחים מדי – האפונה עדיין לא מספיק בשלה ולכן רצוי להעדיף תרמילים עגולים ונפוחים. כדאי לשמור את האפונה בתרמיל עד לרגע השימוש. בעונות שבהן אין אפונה אפשר לקנות אפונה טרייה שערכיה נשמרים בצורה טובה מאוד.

ערכים תזונתיים בכוס (160 גרם): קלוריות – 68, כ-5 גרם סיבים תזונתיים, 3.2 מ'"ג ברזל ( כ – 18% מצריכת הברזל היומית המומלצת), כ – 80 מ"ג ויטמין C, כ-40 מג' ויטמין K, כ- 5 גרם חלבון.

 

הכותבת היא מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של הכללית במחוז דן – פ"ת