אחרי חודשים ארוכים של קור גדול שכלל לא אופייני למדינת ישראל, השבוע הנוכחי מזכיר לנו שאל לנו להתבלבל. בסופו של יום, אנחנו עדיין אחד המקומות היותר חמים בעולם. הימים הקרובים יתאפיינו בחום כבד אחרי השבת השרבית, והם התזכורת עבורנו שעוד רגע ואנחנו הולכים להזיע, כל יום, כל היום והרבה מאוד. ללא ספק אחת מתופעת הלוואי של החום שהיינו שמחים להיפטר ממנה.
אולם למרות אי הנוחות שהיא גורמת לנו, זיעה היא למעשה פעולה חיונית ביותר שכן באמצעותה הגוף מקרר את עצמו וגם נפטר מכימיקלים. הבעיה היא שברוב המקרים, היא מגיעה עם ריח נלווה שאינו קשור, אגב, לזיעה עצמה. על פי מאקו בריאות לזיעה אין כלל ריח מכיוון שהיא מורכבת ממים ומלחים. מה שמוסיף לתופעה הפיזיולוגית את הארומות הגורמות לאי נעימות, הם כל אותם החיידקים שנמצאים על נקבוביות העור ואשר במפגש עם זיעה יוצרים תגובה כימית המשחררת ריחות לא נעימים. מה עוד כדאי לדעת על התופעה והאם יש דרך להילחם בה? הנה כמה עובדות על תופעת הקיץ המריחה.
למה יש אנשים שמזיעים יותר מאחרים?
"יש אנשים שמזיעים יותר מאחרים משום שרמת ההזעה מושפעת מהרבה פרמטרים כמו למשל אנמיה, פעילות של בלוטת התריס, מתח נפשי, מחלות אוטואימוניות, נטילת תרופות ומצבים תקופתיים כמו מנפאוז למשל", מסבירה ד"ר מוניקה אלמן, רופאת עור בכירה, בעלת רשת מרפאות עור ואסתטיקה ארצית. "יש גם אנשים שנולדים מזיעים יותר בגלל הגנטיקה". לגבי הבדלים מגדריים דר׳ אלמן מציינת ש"זה נכון שנשים מזיעות יותר בתקופות שלאחר לידות וגם בתקופת המנופאוזה אבל אלו תופעות זמניות שחולפות. בפועל, הגברים מזיעים יותר מנשים לאורך כל תקופת החיים כי שטח הפנים שלהם גדול יותר וכי העור שלהם עבה יותר, מה שאומר שכמות בלוטות הזיעה ביחס לשטח הגוף שלהם גדול יותר מאשר אצל נשים".מקומות שלא חשבתם שאפשר להזיע בהם
באוגוסט 2021, האלופה האולימפית לינוי אשרם חשפה שהיא סובלת מהזעת יתר בכפות הידיים. תופעה די מוכרת שרבים סובלים ממנה, אז הנה למשל מקום נוסף שאינו בית שחי, אבל הוא לא לבד. "במצבי לחץ יש תופעה של הזעה מוגברת בקרקפת ואצל ילדים מתבגרים הפעילות ההורמונלית גורמת להזעה גם בגב התחתון ובישבן" אומרת ד"ר אלמן. וזה עוד לא הכול כי על פי מאמר שפורסם באתר של מכון דוידסון מרבית שטח העור שלנו מכוסה בבלוטות זיעה שנקראות בלוטות אקריניות ותפקידן להפריש זיעה חסרת ריח שמסייעת לווסת את חום הגוף. מלבד בלוטות אלה קיימות בגופנו בלוטות זיעה נוספות בשם בלוטות אפוקריניות והן אלה שאחראיות על הפרשת זיעה בעלת ריח. הבלוטות האלה נמצאות בין השאר בבית השחי, מסביב לפטמות, בתעלת האוזן ובאיברי המין. האם הזעתם פעם באיברים האלה?להזעה תפקיד הישרדותי
כפי שפורסם באתר Houston Methodist זיעה שמפרישות בלוטות אפוקריניות נוצרת במצבי לחץ, וזו תגובה תורשתית של האדם עליה הסתמכו אבותינו הקדמונים בעת התמודדות עם איומים ובמצבי הישרדות. תגובה זו מאופיינת בשחרור של אדרנלין, כמו גם הורמוני סטרס שמעלים את קצב פעילות הלב והנשימה ומגבירים את זרימת הדם. התגובות הללו גם מפעילות את בלוטות האפוקריניות שמפרישות זיעה ריחנית.כיצד נעזור לעצמנו להזיע (ולהסריח) פחות?
כאמור הזיעה אינה מסריחה כלל - למעשה היא נטולת כל ריח והריח הלא נעים נוצר בגלל הבקטריות שעל העור שלנו. גורם נוסף שמשפיע על ריח הזיעה היא התזונה שלנו. אז מהם אותם המאכלים שגורמים לריח הזעה להיות חריף יותר? על פי The Science Times אלה הם אלכוהול, שום, אספרגוס, בצל, כרוב, תבלינים חריפים, ברוקולי, קארי, כמון, עמבה, כרובית וכרוב ניצנים. על פי Forbes גם דיאטה מופחתת פחמימות שבה הגוף מפיק אנרגיה משומן, עלולה לגרום לריח זיעה לא נעים שמזכיר אצטון.אילו מזונות ינקו לכם את הריח?
על מנת להריח טוב במהלך השרב הבא מאקו ממליצים לנו לאכול הרבה כלורופיל, כלומר ירקות שעשירים בו ובמיוחד חסה. כלורופיל יעיל בניקוי החיידקים שגורמים לזיעה להיות ריחנית ולמעשה פועל כמו מסיר ריח. גם פירות הדר ופירות נוספים כמו תותים ואננס יבטיחו ריח גוף נעים. אכלתם חילבה ויש לכם דייט? לא נורא, שתו מים עם לימון או תה יסמין הידועים בתור המנקים היעילים ביותר של החומרים הריחניים מהגוף ומי יודע, אולי אף אחד לא ישים לב למה שאכלת. רוצים להריח ממש טוב בלי להשתמש בדאודורנט? צמחי תבלין כמו רוזמרין, טימין ונענע יעשו את העבודההאם עדיף להשתמש בדאודורנט טבעי?
למרות שתופעה של הזעת יתר קיימת גם בקרב ילדים, השימוש בדאודורנט מותר רק החל מגיל 10 "היום יש דאודורנטים עם אחוזים שונים של אלומיניום" מסבירה ד"ר אלמן "ויש אג׳נדות טבעיות שמכתיבות בחירה בדאודורנט שאינו מכיל חומרים כימיים. אנשים שסובלים מעודף זיעה לא ימצאו פתרון בדאודורנט כזה או אחר ולמעשה הדאודורנטים הרגילים טובים מספיק באותה המידה כמו הדאודורנטים הטבעיים כי אין שום ביסוס מדעי לכך שהדאודורנט הטבעי טוב או בריא יותר מזה שאינו טבעי ומכיל אלומיניום".הזעה היא עניין תרבותי
נכון שבמדינה חמה כמו שלנו קשה לראות בזיעה דבר חיובי ובכל זאת, זכרו כי זיעה היא תהליך פיזיולוגי חיוני שאי אפשר לבטל אותו אבל כן אפשר להשפיע עליו. על פי מאמר שפורסם בניו יורק טיימס, במקסיקו העתיקה ניצלו את החיוניות של ההזעה בתהליכי ריפוי שנעשו במבנים מיוחדים בהם הובערו אבנים וולקניות. המקסיקנים ראו בתהליך ההזעה המשותף שחוו לידה מחדש ושחרור אנרגיה שלילית. החמאם הטורקי הוא דוגמה נוספת לכך שהיחס לזיעה הוא עניין תרבותי וכך גם ה"באניה" הרוסית והסאונה הפינית שבהן בני האדם בוחרים מרצון להזיע בצוותא כדי להרגיש טוב יותר בגופם ובנפש.